پارانا، رود: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


پارانا، رود (Parana)<br/> [[File:13014600.jpg|thumb|پارانا، رود]]واقع در [[امریکای جنوبی، قاره|امریکای جنوبی]]<ref>South America  </ref>، به‌طول ۴,۵۰۰ کیلومتر. از تلاقی رودهای ریو گرانده<ref>Rio Grande</ref> و [[پاراناییبا|پارانائیبا]]<ref>Paranaiba</ref> تشکیل می‌شود، که هر دو در جنوب شرقی [[برزیل]] سرچشمه می‌گیرند؛ رود پاراگوئه<ref>Paraguay River</ref> (پاراگه) نیز در [[کورینتس، شهر|کورینتس]]<ref>Corrientes </ref>، در [[آرژانتین]]<ref>Argentine</ref>، به آن می‌پیوندد. رود پارانا سپس در جهت جنوب جریان می‌یابد و به دهانۀ [[ریو د لا پلاتا]]<ref>Rio de la plata </ref> می‌ریزد. کشتی‌رانی در ۱,۶۰۰ کیلومتر از بخش سفلای این رود امکان‌پذیر است، ولی بخش علیای آن به‌علت وجود تنداب<ref>rapids</ref> و آبشارهای بزرگ<ref>cataract</ref> قابل کشتی‌رانی نیست. آرژانتین، برزیل، و [[پاراگویه|پاراگوئه]] برای تولید نیروی برقابی از این رود استفاده می‌کنند. سدّ ایتاپو<ref>Itapu Dam</ref>، نزدیک مرز برزیل و پاراگوئه، بزرگ‌ترین نیروگاه برقابی جهان به‌شمار می‌رود. این سد دارای هجده مولّد ۷۰۰هزار کیلو واتی است و با هزینه‌ای بالغ بر ۲۵میلیارد دلار ساخته شده است. با ایجاد دریاچه‌ای به وسعت ۱,۳۵۰ کیلومتر مربع در پشت سد، ۴۰هزار خانواده به این منطقه نقل‌مکان کردند. با احداث این سد، آبشار [[گوایرا]]<ref>Guaira</ref>، به فاصلۀ ۱۹۰کیلومتری بخش علیای رود پارانا، نیز به زیر آب رفت.
پارانا، رود (Parana)<br/> [[File:13014600.jpg|thumb|پارانا، رود]]واقع در [[امریکای جنوبی، قاره|امریکای جنوبی]]<ref>South America  </ref>، به‌طول ۴,۵۰۰ کیلومتر. از تلاقی رودهای ریو گرانده<ref>Rio Grande</ref> و [[پاراناییبا|پارانائیبا]]<ref>Paranaiba</ref> تشکیل می‌شود، که هر دو در جنوب شرقی [[برزیل]] سرچشمه می‌گیرند؛ رود پاراگوئه<ref>Paraguay River</ref> (پاراگه) نیز در [[کورینتس، شهر|کورینتس]]<ref>Corrientes </ref>، در [[آرژانتین]]<ref>Argentine</ref>، به آن می‌پیوندد. رود پارانا سپس در جهت جنوب جریان می‌یابد و به دهانۀ [[ریو د لا پلاتا]]<ref>Rio de la plata </ref> می‌ریزد. کشتی‌رانی در ۱,۶۰۰ کیلومتر از بخش سفلای این رود امکان‌پذیر است، ولی بخش علیای آن به‌علت وجود تنداب<ref>rapids</ref> و آبشارهای بزرگ<ref>cataract</ref> قابل کشتی‌رانی نیست. آرژانتین، برزیل، و [[پاراگویه|پاراگوئه]] برای تولید نیروی برقابی از این رود استفاده می‌کنند. سدّ ایتاپو<ref>Itapu Dam</ref>، نزدیک مرز برزیل و پاراگوئه، بزرگ‌ترین نیروگاه برقابی جهان به‌شمار می‌رود. این سد دارای هجده مولّد ۷۰۰هزار کیلو واتی است و با هزینه‌ای بالغ بر ۲۵میلیارد دلار ساخته شده است. با ایجاد دریاچه‌ای به وسعت ۱,۳۵۰ کیلومتر مربع در پشت سد، ۴۰هزار خانواده به این منطقه نقل‌مکان کردند. با احداث این سد، آبشار گوایرا<ref>Guaira</ref>، به فاصلۀ ۱۹۰کیلومتری بخش علیای رود پارانا، نیز به زیر آب رفت.
 
&nbsp;
 
&nbsp;


&nbsp;
&nbsp;


<br/> <!--13014600-->
<br/> <!--13014600-->
 
----
[[Category:جغرافیای آمریکا]] [[Category:جغرافیای طبیعی سایر کشورهای امریکایی]]
[[Category:جغرافیای آمریکا]] [[Category:جغرافیای طبیعی سایر کشورهای امریکایی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۲۲:۲۰

پارانا، رود (Parana)

پارانا، رود

واقع در امریکای جنوبی[۱]، به‌طول ۴,۵۰۰ کیلومتر. از تلاقی رودهای ریو گرانده[۲] و پارانائیبا[۳] تشکیل می‌شود، که هر دو در جنوب شرقی برزیل سرچشمه می‌گیرند؛ رود پاراگوئه[۴] (پاراگه) نیز در کورینتس[۵]، در آرژانتین[۶]، به آن می‌پیوندد. رود پارانا سپس در جهت جنوب جریان می‌یابد و به دهانۀ ریو د لا پلاتا[۷] می‌ریزد. کشتی‌رانی در ۱,۶۰۰ کیلومتر از بخش سفلای این رود امکان‌پذیر است، ولی بخش علیای آن به‌علت وجود تنداب[۸] و آبشارهای بزرگ[۹] قابل کشتی‌رانی نیست. آرژانتین، برزیل، و پاراگوئه برای تولید نیروی برقابی از این رود استفاده می‌کنند. سدّ ایتاپو[۱۰]، نزدیک مرز برزیل و پاراگوئه، بزرگ‌ترین نیروگاه برقابی جهان به‌شمار می‌رود. این سد دارای هجده مولّد ۷۰۰هزار کیلو واتی است و با هزینه‌ای بالغ بر ۲۵میلیارد دلار ساخته شده است. با ایجاد دریاچه‌ای به وسعت ۱,۳۵۰ کیلومتر مربع در پشت سد، ۴۰هزار خانواده به این منطقه نقل‌مکان کردند. با احداث این سد، آبشار گوایرا[۱۱]، به فاصلۀ ۱۹۰کیلومتری بخش علیای رود پارانا، نیز به زیر آب رفت.

 



  1. South America
  2. Rio Grande
  3. Paranaiba
  4. Paraguay River
  5. Corrientes
  6. Argentine
  7. Rio de la plata
  8. rapids
  9. cataract
  10. Itapu Dam
  11. Guaira