مانش، دریای: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


مانْش، دریای (English Channel)<br/> (يا: کانال مانش؛ با نام فرانسوی لا مانش<ref>La Manche</ref>) پهنابی بین انگلستان و فرانسه. از غرب به اقیانوس اطلس و از شرق، از طریق تنگۀ دووِر<ref>Strait of Dover</ref>، به دریای شمال<ref>North Sea</ref>&nbsp;متصل است. تونل مانش<ref>Channel Tunnel</ref>&nbsp;(گشایش در ۱۹۹۴) بین فوکستون<ref>Folkestone </ref>، کِنت<ref>Kent </ref>، و سانگات<ref>Sangatte </ref>، در غرب کاله<ref>Calais </ref>، کشیده شده است. طول دریای مانش از غرب به شرق ۵۶۰ کیلومتر، پهنای آن در باریک‌ترین نقطه ۲۷ و در پهن‌ترین نقطه ۱۷۷ کیلومتر است. میانگین ژرفای آن ۴۰ـ۶۰ متر است، که در ورودی تنگۀ دوور به ۱۲۰ و در گودال هِردز<ref>Hurds Deep</ref>، ۳۰کیلومتری شمال غربی گِرنزی<ref>Guernsey </ref>، به ۱۸۰ متر می‌رسد. ارتفاع امواج در سواحل فرانسه بیش از سواحل انگلستان است. وزش بادهای غربی متداول و زمستان با توفان و مه دایمی همراه است. خطوط کشتی‌رانی ثابت بین ساوتمپتن<ref>Southampton </ref>&nbsp;و سن مالو<ref>St Malo</ref>، شربور<ref>Cherbourg </ref>&nbsp;و لو هاور<ref>Le Havre</ref>، همچنین بین نیوهیون<ref>Newhaven </ref>&nbsp;و د‌ِیپ<ref>Dieppe </ref>، و در امتداد تنگۀ دوور دایرند. مهم‌ترین جزایر آن عبارت‌اند از جزایر چنل<ref>Channel Islands</ref>&nbsp;و جزیرۀ وایت<ref>Isle of Wight</ref>.
مانْش، دریای (English Channel)<br/> (يا: کانال مانش؛ با نام فرانسوی لا مانش<ref>La Manche</ref>) پهنابی بین [[انگلستان]] و [[فرانسه]]. از غرب به [[اقیانوس اطلس]]<ref>Atlantic Ocean</ref> و از شرق، از طریق [[دوور، تنگه|تنگۀ دووِر]]<ref>Strait of Dover</ref>، به [[دریای شمال]]<ref>North Sea</ref>&nbsp;متصل است. [[مانش، تونل|تونل مانش]]<ref>Channel Tunnel</ref>&nbsp;(گشایش در ۱۹۹۴) بین فوکستون<ref>Folkestone </ref>، [[کنت|کِنت]]<ref>Kent </ref>، و سانگات<ref>Sangatte </ref>، در غرب [[کاله]]<ref>Calais </ref>، کشیده شده است. طول دریای مانش از غرب به شرق ۵۶۰ کیلومتر، پهنای آن در باریک‌ترین نقطه ۲۷ و در پهن‌ترین نقطه ۱۷۷ کیلومتر است. میانگین ژرفای آن ۴۰ـ۶۰ متر است، که در ورودی تنگۀ دوور به ۱۲۰ و در گودال هِردز<ref>Hurds Deep</ref>، ۳۰کیلومتری شمال غربی گِرنزی<ref>Guernsey </ref>، به ۱۸۰ متر می‌رسد. ارتفاع امواج در سواحل فرانسه بیش از سواحل انگلستان است. وزش بادهای غربی متداول و زمستان با توفان و مه دایمی همراه است. خطوط کشتی‌رانی ثابت بین [[ساوتمپتن]]<ref>Southampton </ref>&nbsp;و سن مالو<ref>St Malo</ref>، [[شربور]]<ref>Cherbourg </ref>&nbsp;و [[لو هاور]]<ref>Le Havre</ref>، همچنین بین نیوهیون<ref>Newhaven </ref>&nbsp;و [[دیپ|د‌ِیپ]]<ref>Dieppe </ref>، و در امتداد تنگۀ دوور دایرند. مهم‌ترین جزایر آن عبارت‌اند از [[چنل، جزایر|جزایر چنل]]<ref>Channel Islands</ref>&nbsp;و [[وایت، جزیره|جزیرۀ وایت]]<ref>Isle of Wight</ref>.
&nbsp;
&nbsp;
<br/> <!--38087300-->
<br/> <!--38087300-->

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۱ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۳:۴۴

مانْش، دریای (English Channel)
(يا: کانال مانش؛ با نام فرانسوی لا مانش[۱]) پهنابی بین انگلستان و فرانسه. از غرب به اقیانوس اطلس[۲] و از شرق، از طریق تنگۀ دووِر[۳]، به دریای شمال[۴] متصل است. تونل مانش[۵] (گشایش در ۱۹۹۴) بین فوکستون[۶]، کِنت[۷]، و سانگات[۸]، در غرب کاله[۹]، کشیده شده است. طول دریای مانش از غرب به شرق ۵۶۰ کیلومتر، پهنای آن در باریک‌ترین نقطه ۲۷ و در پهن‌ترین نقطه ۱۷۷ کیلومتر است. میانگین ژرفای آن ۴۰ـ۶۰ متر است، که در ورودی تنگۀ دوور به ۱۲۰ و در گودال هِردز[۱۰]، ۳۰کیلومتری شمال غربی گِرنزی[۱۱]، به ۱۸۰ متر می‌رسد. ارتفاع امواج در سواحل فرانسه بیش از سواحل انگلستان است. وزش بادهای غربی متداول و زمستان با توفان و مه دایمی همراه است. خطوط کشتی‌رانی ثابت بین ساوتمپتن[۱۲] و سن مالو[۱۳]، شربور[۱۴] و لو هاور[۱۵]، همچنین بین نیوهیون[۱۶] و د‌ِیپ[۱۷]، و در امتداد تنگۀ دوور دایرند. مهم‌ترین جزایر آن عبارت‌اند از جزایر چنل[۱۸] و جزیرۀ وایت[۱۹].  



  1. La Manche
  2. Atlantic Ocean
  3. Strait of Dover
  4. North Sea
  5. Channel Tunnel
  6. Folkestone
  7. Kent
  8. Sangatte
  9. Calais
  10. Hurds Deep
  11. Guernsey
  12. Southampton
  13. St Malo
  14. Cherbourg
  15. Le Havre
  16. Newhaven
  17. Dieppe
  18. Channel Islands
  19. Isle of Wight