زوریخ، شهر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۸ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۸: خط ۸:
| بخش =  
| بخش =  
| موقعیت =خروجی رود لیمات از دریاچۀ زوریخ  
| موقعیت =خروجی رود لیمات از دریاچۀ زوریخ  
| جمعیت =384,100 نفر  
| جمعیت =۴۱۵,۳۷۰ نفر (۲۰۱۸)
| مساحت =  
| مساحت = ۸۷,۸۸ کیلومتر مربع
| ارتفاع از سطح دریا =  
| ارتفاع از سطح دریا =  
| تولیدات و صنایع مهم =تولید ماشین‌آلات، لوازم برقی، پارچه و چاپ  
| تولیدات و صنایع مهم =تولید ماشین‌آلات، لوازم برقی، پارچه و چاپ  
خط ۱۶: خط ۱۶:
}} زوریخ، شهر (Zürich)
}} زوریخ، شهر (Zürich)


[[File:23067600-1.jpg|thumb|زوريخ، شهر]]
[[File:23067600-1.jpg|thumb|خانه اپرای زوریخ]]


شهری در سوئیس، واقع در خروجی رود لیمات<ref>Limmat River</ref>&nbsp;از دریاچۀ زوریخ<ref>Lake Zürich</ref>، با ۳۸۴,۱۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). در دامنه‌های آلپ قرار دارد و مرکز کانتون زوریخ، مرکز اصلی مالی و تجاری سوئیس، و از مراکز مهم بانکداری و بیمۀ بین‌المللی است. صنایع آن عبارت‌اند از تولید ماشین‌آلات، لوازم برقی، پارچه و چاپ. زوریخ بزرگ‌ترین شهر سوئیس است. در ۱۸۳۳ دانشگاه و در ۱۸۵۵ انستیتو فدرال تکنولوژی<ref>Federal Institute of Technology</ref>&nbsp;آن تأسیس شد. بخش قدیمی شهر ویژگی قرون وسطایی دارد، و اتاق‌های بازرگانی مشهور آن کنار رود مزبور واقع شده‌اند. کلیسای جامع پروتستان آن متعلق به قرون ۱۱ تا ۱۸ است. کلیسای فراومونستر<ref>Fraumünster</ref>، از قرن ۹‌م برجامانده و دارای تزیینات زیبایی از قرن ۱۳‌م است؛ نقاشی‌های سقف و دیوار آن، اثر پل بودمر<ref>Paul Bodmer</ref>&nbsp;است. کتابخانۀ مرکزی زوریخ حاوی دست‌نوشته‌های قدیمی، ازجمله نامه‌های اصلاح‌طلبان مذهبی سوئیس در قرن ۱۶ است. موزۀ ملی سوئیس<ref>Swiss National Museum</ref>، که حاوی مجموعه بزرگی از عتیقه‌ها و گنجینه‌های هنری سوئیس است، در ۱۸۹۸ گشایش یافت. در موزۀ ریتبرگ<ref>Rietberg Museum</ref>&nbsp;آثار هنری افریقایی، آسیایی، و امریکایی نگهداری می‌شوند. در قرن ۱‌پ‌‌م شهرک رومی توریکوم<ref>Turicum</ref>&nbsp;در این‌جا واقع شده بود. در قرون ۵ و ۶‌م این منطقه به تصرف قوم آلِمانی<ref>Alamanni</ref>&nbsp;درآمد، اما تا قرن ‌۹م به آن، عنوان شهر نداده بودند. در قرون وسطا، زوریخ مهم‌ترین شهر سوئیس بود. رودولف برون<ref>Rudolf Brun</ref>، نخستین شهردار آن، اشرافیت حاکم را در۱۳۳۶‌م سرنگون و قدرت را بین اشراف و صنعتگران تقسیم کرد. در۱۳۵۱‌م شهر به کنفدراسیون سوئیس پیوست. در پی تعالیم هولدرایش تسوینگلی<ref>Huldreich Zwingli</ref>&nbsp;(۱۴۸۴ـ۱۵۳۱)، از رهبران جنبش پروتستان در قرن ۱۶، زوریخ در ۱۵۲۳ پروتستان‌گرا، و مانند ژنو، پناهگاه آوارگان تحت تعقیب شد. در ۱۵۳۱ تسوینگلی کشته شد و کانتون‌های کاتولیک به زوریخ حمله کردند. این شهر در قرن ۱۸ از مراکز احیای ادبیات ژرمن بود. توسعۀ صنعتی شهر از پایان قرن ۱۹ آغاز شد.
شهری در [[سوییس|سوئیس]]<ref>Switzerland</ref>، واقع در خروجی رود لیمات<ref>Limmat River</ref>&nbsp;از دریاچۀ زوریخ<ref>Lake Zürich</ref>، با ۴۱۵,۳۷۰ نفر جمعیت (۲۰۱۸) و ۸۷,۸۸ کیلومتر مربع مساحت. در دامنه‌های [[آلپ، کوه های|آلپ]]<ref>Alps</ref> قرار دارد و مرکز [[زوریخ، کانتون|کانتون زوریخ]]، مرکز اصلی مالی و تجاری سوئیس، و از مراکز مهم بانکداری و بیمۀ بین‌المللی است. صنایع آن عبارت‌اند از تولید ماشین‌آلات، لوازم برقی، پارچه و چاپ. زوریخ بزرگ‌ترین شهر سوئیس است. در ۱۸۳۳ دانشگاه و در ۱۸۵۵ انستیتو فدرال تکنولوژی<ref>Federal Institute of Technology</ref>&nbsp;آن تأسیس شد. بخش قدیمی شهر ویژگی قرون وسطایی دارد، و اتاق‌های بازرگانی مشهور آن کنار رود مزبور واقع شده‌اند. کلیسای جامع پروتستان آن متعلق به قرون ۱۱ تا ۱۸ است. کلیسای فراومونستر<ref>Fraumünster</ref>، از قرن ۹‌م برجامانده و دارای تزیینات زیبایی از قرن ۱۳‌م است؛ نقاشی‌های سقف و دیوار آن، اثر پل بودمر<ref>Paul Bodmer</ref>&nbsp;است. کتابخانۀ مرکزی زوریخ حاوی دست‌نوشته‌های قدیمی، ازجمله نامه‌های اصلاح‌طلبان مذهبی سوئیس در قرن ۱۶ است. موزۀ ملی سوئیس<ref>Swiss National Museum</ref>، که حاوی مجموعه بزرگی از عتیقه‌ها و گنجینه‌های هنری سوئیس است، در ۱۸۹۸ گشایش یافت. در موزۀ ریتبرگ<ref>Rietberg Museum</ref>&nbsp;آثار هنری افریقایی، آسیایی، و امریکایی نگهداری می‌شوند. در قرن ۱‌پ‌‌م شهرک رومی توریکوم<ref>Turicum</ref>&nbsp;در این‌جا واقع شده بود. در قرون ۵ و ۶‌م این منطقه به تصرف قوم آلِمانی<ref>Alamanni</ref>&nbsp;درآمد، اما تا قرن ‌۹م به آن، عنوان شهر نداده بودند. در [[قرون وسطا]]<ref>Middle Ages</ref>، زوریخ مهم‌ترین شهر سوئیس بود. رودولف برون<ref>Rudolf Brun</ref>، نخستین شهردار آن، اشرافیت حاکم را در۱۳۳۶‌م سرنگون و قدرت را بین اشراف و صنعتگران تقسیم کرد. در۱۳۵۱‌م شهر به کنفدراسیون سوئیس پیوست. در پی تعالیم هولدرایش تسوینگلی<ref>Huldreich Zwingli</ref>&nbsp;(۱۴۸۴ـ۱۵۳۱)، از رهبران جنبش پروتستان در قرن ۱۶، زوریخ در ۱۵۲۳ پروتستان‌گرا، و مانند [[ژنو]]<ref>Geneva</ref>، پناهگاه آوارگان تحت تعقیب شد. در ۱۵۳۱ تسوینگلی کشته شد و کانتون‌های کاتولیک به زوریخ حمله کردند. این شهر در قرن ۱۸ از مراکز احیای ادبیات ژرمن بود. توسعۀ صنعتی شهر از پایان قرن ۱۹ آغاز شد.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۰۱

زوریخ، شهر
کشور سوئیس
نام فارسی زوریخ
نام لاتین Zürich
جمعیت ۴۱۵,۳۷۰ نفر (۲۰۱۸)
موقعیت خروجی رود لیمات از دریاچۀ زوریخ
تولیدات و صنایع مهم تولید ماشین‌آلات، لوازم برقی، پارچه و چاپ
برخی بناهای مهم کلیسای جامع پروتستان، کلیسای فراومونستر، موزۀ ملی سوئیس
مساحت ۸۷,۸۸ کیلومتر مربع

زوریخ، شهر (Zürich)

خانه اپرای زوریخ

شهری در سوئیس[۱]، واقع در خروجی رود لیمات[۲] از دریاچۀ زوریخ[۳]، با ۴۱۵,۳۷۰ نفر جمعیت (۲۰۱۸) و ۸۷,۸۸ کیلومتر مربع مساحت. در دامنه‌های آلپ[۴] قرار دارد و مرکز کانتون زوریخ، مرکز اصلی مالی و تجاری سوئیس، و از مراکز مهم بانکداری و بیمۀ بین‌المللی است. صنایع آن عبارت‌اند از تولید ماشین‌آلات، لوازم برقی، پارچه و چاپ. زوریخ بزرگ‌ترین شهر سوئیس است. در ۱۸۳۳ دانشگاه و در ۱۸۵۵ انستیتو فدرال تکنولوژی[۵] آن تأسیس شد. بخش قدیمی شهر ویژگی قرون وسطایی دارد، و اتاق‌های بازرگانی مشهور آن کنار رود مزبور واقع شده‌اند. کلیسای جامع پروتستان آن متعلق به قرون ۱۱ تا ۱۸ است. کلیسای فراومونستر[۶]، از قرن ۹‌م برجامانده و دارای تزیینات زیبایی از قرن ۱۳‌م است؛ نقاشی‌های سقف و دیوار آن، اثر پل بودمر[۷] است. کتابخانۀ مرکزی زوریخ حاوی دست‌نوشته‌های قدیمی، ازجمله نامه‌های اصلاح‌طلبان مذهبی سوئیس در قرن ۱۶ است. موزۀ ملی سوئیس[۸]، که حاوی مجموعه بزرگی از عتیقه‌ها و گنجینه‌های هنری سوئیس است، در ۱۸۹۸ گشایش یافت. در موزۀ ریتبرگ[۹] آثار هنری افریقایی، آسیایی، و امریکایی نگهداری می‌شوند. در قرن ۱‌پ‌‌م شهرک رومی توریکوم[۱۰] در این‌جا واقع شده بود. در قرون ۵ و ۶‌م این منطقه به تصرف قوم آلِمانی[۱۱] درآمد، اما تا قرن ‌۹م به آن، عنوان شهر نداده بودند. در قرون وسطا[۱۲]، زوریخ مهم‌ترین شهر سوئیس بود. رودولف برون[۱۳]، نخستین شهردار آن، اشرافیت حاکم را در۱۳۳۶‌م سرنگون و قدرت را بین اشراف و صنعتگران تقسیم کرد. در۱۳۵۱‌م شهر به کنفدراسیون سوئیس پیوست. در پی تعالیم هولدرایش تسوینگلی[۱۴] (۱۴۸۴ـ۱۵۳۱)، از رهبران جنبش پروتستان در قرن ۱۶، زوریخ در ۱۵۲۳ پروتستان‌گرا، و مانند ژنو[۱۵]، پناهگاه آوارگان تحت تعقیب شد. در ۱۵۳۱ تسوینگلی کشته شد و کانتون‌های کاتولیک به زوریخ حمله کردند. این شهر در قرن ۱۸ از مراکز احیای ادبیات ژرمن بود. توسعۀ صنعتی شهر از پایان قرن ۱۹ آغاز شد.

 


  1. Switzerland
  2. Limmat River
  3. Lake Zürich
  4. Alps
  5. Federal Institute of Technology
  6. Fraumünster
  7. Paul Bodmer
  8. Swiss National Museum
  9. Rietberg Museum
  10. Turicum
  11. Alamanni
  12. Middle Ages
  13. Rudolf Brun
  14. Huldreich Zwingli
  15. Geneva