مثلث بندی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


مُثَلَّثْ‌بَنْدی (triangulation)
مُثَلَّثْ‌بندی (triangulation)


روشی در نقشه‌برداری<ref>surveying</ref>، برای تعیین فواصل با استفاده از خواص مثلث<ref>triangle </ref>. نقشه برداران برای شروع کار طول معیّنی را با دقت اندازه می‌گیرند تا خط مبنا<ref>base line</ref>&nbsp;به‌دست آید. سپس، از هر سر این خط، با استفاده از تئودولیت<ref>theodolite </ref>، زاویۀ نقطۀ دوری را اندازه‌گیری می‌کنند. به این ترتیب مثلثی به دست می‌آید که طول یک ضلع و اندازۀ دو زاویۀ مجاور آن معلوم است. آن‌گاه، با استفاده از روابط سادۀ مثلثاتی<ref>trigonometry</ref>&nbsp;طول دو ضلع دیگر را محاسبه می‌کنند. برای نقشه‌برداری کامل از ناحیۀ مورد نظر، عملیات را بر مبنای مثلث اول تکرار می‌کنند.
روشی در نقشه‌برداری<ref>surveying</ref>، برای تعیین فواصل با استفاده از خواص مثلث<ref>triangle </ref>. نقشه برداران برای شروع کار طول معیّنی را با دقت اندازه می‌گیرند تا [[مبنا (ریاضیات)|خط مبنا]]<ref>base line</ref> به‌دست آید. سپس، از هر سر این خط، با استفاده از [[تیودولیت|تئودولیت]]<ref>theodolite </ref>، زاویۀ نقطۀ دوری را اندازه‌گیری می‌کنند. به این ترتیب مثلثی به دست می‌آید که طول یک ضلع و اندازۀ دو زاویۀ مجاور آن معلوم است. آن‌گاه، با استفاده از روابط سادۀ مثلثاتی<ref>trigonometry</ref> طول دو ضلع دیگر را محاسبه می‌کنند. برای نقشه‌برداری کامل از ناحیۀ مورد نظر، عملیات را بر مبنای مثلث اول تکرار می‌کنند.
<br/> <!--38137000-->
<br/> <!--38137000-->



نسخهٔ کنونی تا ‏۲۰ اوت ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۲۴

مُثَلَّثْ‌بندی (triangulation)

روشی در نقشه‌برداری[۱]، برای تعیین فواصل با استفاده از خواص مثلث[۲]. نقشه برداران برای شروع کار طول معیّنی را با دقت اندازه می‌گیرند تا خط مبنا[۳] به‌دست آید. سپس، از هر سر این خط، با استفاده از تئودولیت[۴]، زاویۀ نقطۀ دوری را اندازه‌گیری می‌کنند. به این ترتیب مثلثی به دست می‌آید که طول یک ضلع و اندازۀ دو زاویۀ مجاور آن معلوم است. آن‌گاه، با استفاده از روابط سادۀ مثلثاتی[۵] طول دو ضلع دیگر را محاسبه می‌کنند. برای نقشه‌برداری کامل از ناحیۀ مورد نظر، عملیات را بر مبنای مثلث اول تکرار می‌کنند.



  1. surveying
  2. triangle
  3. base line
  4. theodolite
  5. trigonometry