آمپر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


آمپر (ampere)<br>واحد جریان الکتریکی<ref>electrical current</ref> در دستگاه بین‌المللی اس‌ای <ref>Systéme Internationale (SI)</ref> (SI) آن را با نماد A نشان می‌دهند. جریان الکتریکی (شارش بار منفی<ref>negative charge</ref>) را، همانند جریان آب، به‌صورت مقدار کمیت مورد نظر در واحد زمان تعیین، و با وسیله‌ای با نام [[آمپرسنج]] اندازه‌گیری می‌کنند. یک آمپر نشان‌دهندۀ شارش یک [[کولن]]<ref>coulomb</ref> [[بار الکتریکی]] (حدود ۱۰۱۸×۶.۲۸ الکترون) در هر ثانیه است. هنگامی‌که بار (Q) یک‌ کولنی در مدت زمان (t) یک ثانیه از نقطه‌ای از ماده عبور کند، جریان (I) گذرنده از آن برابر یک آمپر است؛ این رابطه را به‌صورت Q = It نشان می‌دهند. وسیلۀ اندازه‌گیری عبور جریان از [[رسانا]]<ref>conductor</ref> آمپرسنج نام دارد. آمپر جریانی است که بین دو رسانای بلند، مستقیم، و موازی، که در خلأ و به فاصلۀ یک متر از یکدیگر قرار دارند، نیروی مغناطیسی<ref>magnetic force</ref> خاصی پدید آورد. این واحد را به افتخار [[آمپر، آندره ماری (۱۷۷۵ـ۱۸۳۶)|آندره آمپر]]<ref>André Ampère</ref>، دانشمند فرانسوی، نام‌گذاری کرده‌اند.
آمپر (ampere)<br>واحد جریان الکتریکی<ref>electrical current</ref> در دستگاه بین‌المللی اس‌ای <ref>Systéme Internationale (SI)</ref> (SI) آن را با نماد A نشان می‌دهند. جریان الکتریکی (شارش بار منفی<ref>negative charge</ref>) را، همانند جریان [[آب]]، به‌صورت مقدار کمیت مورد نظر در واحد زمان تعیین، و با وسیله‌ای با نام [[آمپرسنج]]<ref>ammeter</ref> اندازه‌گیری می‌کنند. یک آمپر نشان‌دهندۀ شارش یک [[کولن]]<ref>coulomb</ref> [[بار الکتریکی]]<ref>electric charge</ref> (حدود ۱۰۱۸×۶.۲۸ الکترون) در هر [[ثانیه]]<ref>second</ref> است. هنگامی‌که بار (Q) یک‌ کولنی در مدت زمان (t) یک ثانیه از نقطه‌ای از ماده عبور کند، جریان (I) گذرنده از آن برابر یک آمپر است؛ این رابطه را به‌صورت Q = It نشان می‌دهند. وسیلۀ اندازه‌گیری عبور جریان از [[رسانا]]<ref>conductor</ref> آمپرسنج نام دارد. آمپر جریانی است که بین دو رسانای بلند، مستقیم، و موازی، که در خلأ و به فاصلۀ یک متر از یکدیگر قرار دارند، نیروی مغناطیسی<ref>magnetic force</ref> خاصی پدید آورد. این واحد را به افتخار [[آمپر، آندره ماری (۱۷۷۵ـ۱۸۳۶)|آندره آمپر]]<ref>André Ampère</ref>، دانشمند فرانسوی، نام‌گذاری کرده‌اند.





نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۵۹

آمپر (ampere)
واحد جریان الکتریکی[۱] در دستگاه بین‌المللی اس‌ای [۲] (SI) آن را با نماد A نشان می‌دهند. جریان الکتریکی (شارش بار منفی[۳]) را، همانند جریان آب، به‌صورت مقدار کمیت مورد نظر در واحد زمان تعیین، و با وسیله‌ای با نام آمپرسنج[۴] اندازه‌گیری می‌کنند. یک آمپر نشان‌دهندۀ شارش یک کولن[۵] بار الکتریکی[۶] (حدود ۱۰۱۸×۶.۲۸ الکترون) در هر ثانیه[۷] است. هنگامی‌که بار (Q) یک‌ کولنی در مدت زمان (t) یک ثانیه از نقطه‌ای از ماده عبور کند، جریان (I) گذرنده از آن برابر یک آمپر است؛ این رابطه را به‌صورت Q = It نشان می‌دهند. وسیلۀ اندازه‌گیری عبور جریان از رسانا[۸] آمپرسنج نام دارد. آمپر جریانی است که بین دو رسانای بلند، مستقیم، و موازی، که در خلأ و به فاصلۀ یک متر از یکدیگر قرار دارند، نیروی مغناطیسی[۹] خاصی پدید آورد. این واحد را به افتخار آندره آمپر[۱۰]، دانشمند فرانسوی، نام‌گذاری کرده‌اند.



  1. electrical current
  2. Systéme Internationale (SI)
  3. negative charge
  4. ammeter
  5. coulomb
  6. electric charge
  7. second
  8. conductor
  9. magnetic force
  10. André Ampère