آقا علی اکبر بروجردی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
جز (Added English title to display title and first line)
خط ۱: خط ۱:
Agha Ali Akbar Boroujerdi
آقا علی اکبر بروجردی (بروجرد ح 1270 - مشهد 1348ق)
آقا علی اکبر بروجردی (بروجرد ح 1270 - مشهد 1348ق)



نسخهٔ ‏۱۴ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۴۳

Agha Ali Akbar Boroujerdi آقا علی اکبر بروجردی (بروجرد ح 1270 - مشهد 1348ق)

(با نام کامل: علی اکبر روحانی بروجردی) روحانی، سیاستمدار، و از نزدیکان‌ شیخ‌ فضل‌الله‌ نوری‌. پدرش آقا جمال مجتهد، از پدر خویش مولی اسدالله تصدیق اجتهاد گرفت و در علوم فقه، حدیث و تفسیر متبحر شد. او سال ها پیشنماز و صاحب محراب و منبر مدرسۀ دوستعلی خان معیرالممالک بود.

پس از مرگ پدرش در ۱۳۰۲ق، تمام مناصب و مراتب او و همچنین مسجد، محراب و منبر مدرسۀ دوستعلی خان در تهران به آقا علی اکبر رسید، که او هم در حدیث و تفسیر و ادب دستی داشت.

جد پدری اش، مولی اسد الله مجتهد بروجردی، مشهور به حجة الاسلام، از مجتهدان بنام تشیع بود که در بروجرد ثروت و مستغلاتی داشت و جد مادری اش محقق قمی بود.

آقا علی اکبر بروجردی در دوران مشروطیت بر ضد مشروطه قیام کرد. او نمایندۀ شیخ فضل الله نوری در مقام مخالفت با مشروطیت بود.

اما اقدامات علی اکبر در جلسات متعدد مستبدان برای جلوگیری از اعادۀ مشروطیت نتیجه‌ای نداشت و بالاخره تهران فتح شد. با خلع محمد علی شاه، مجاهدان، شیخ فضل الله نوری، ملا محمد آملی و آقا علی اکبر بروجردی را دستگیر کردند. دادگاه انقلاب مشروطه خواهان که عموماً از مجاهدان تندرو تشکیل شده بود، شیخ فضل الله نوری را محکوم به اعدام کرد و حکم او فوراً اجرا شد. اما عضدالملک نایب السلطنه، از اعدام بقیۀ روحانیون مخالف مشروطه جلوگیری کرد. آقا علی اکبر به مشهد تبعید شد و در ۱۳۴۸ق همان‌جا درگذشت.