الب، رود: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۴: خط ۴:
(به زبان چک: لابه<ref>Labe</ref>؛ نام باستانی: آلبیس<ref>Albis  
(به زبان چک: لابه<ref>Labe</ref>؛ نام باستانی: آلبیس<ref>Albis  


</ref>) از رودهای اصلی [[آلمان]]، به طول ۱,۱۶۶ کیلومتر. از شیب‌های جنوبی ریزن‌گبیرگه<ref>Riesengebirge </ref>، در [[جمهوری چک]]، سرچشمه می‌گیرد و در جهت شمال غربی، در جلگۀ<ref>plain </ref> آلمان تا [[دریای شمال]]<ref>North Sea </ref> جریان می‌یابد. کشتی‌های اقیانوس‌پیما تا [[هامبورگ، بندر|هامبورگ]] (به طول ۱۰۱ کیلومتر از مصب<ref>mouth</ref>) و قایق‌های کوچک‌تر تا محل تلاقی آن با [[ولتاوا]]<ref> Vltava</ref> (به طول ۸۴۵ کیلومتر) می‌توانند در الب رفت و آمد کنند. حوضۀ<ref> basin </ref> رود حدود ۱۴۵,۰۳۹ کیلومتر مربع است. در مِلْنیک<ref>Melnik </ref> رود ولتاوا (مولدائو<ref>Moldau </ref>) به آن می‌پیوندد؛ نزدیک شهر [[دچین|دِچین]]<ref>Decin </ref> وارد خاک آلمان می‌شود و از [[درسدن]]<ref>Dresden</ref> و [[مایسن]]<ref> Meissen </ref> می‌گذرد، در جلگۀ آلمان شمالی<ref>North German Plain </ref> جریان می‌یابد و از شهرهای [[تورگایو|تورگائو]]<ref>Torgau </ref>، ویتنبرگ<ref>Wittenberg </ref>، [[ماگدبورگ، شهر|ماگدبورگ]]<ref>Magdeburg</ref> و هامبورگ می‌گذرد. این رود حدود ۱۰۰ کیلومتر از مرز سابق آلمان شرقی و غربی را تشکیل می‌داد. سرانجام، در [[کوکسهافن]]<ref> Cuxhaven </ref> به دریای شمال می‌ریزد. پس از وحدت آلمان در ۱۸۷۱، برای بهینه‌سازی ناوبری در الب لنگرگاه‌ها، اسکله‌ها و آبراه‌های زیادی ساخته شد، اما سیلابی‌شدن آن هنوز هم مشکل‌ساز است. پس از [[جنگ جهانی اول]]، رسمیت‌یافتن [[چکسلوواکی]]، به‌عنوان کشوری مستقل بر اهمیت سیاسی این رود افزود؛ بر طبق [[پیمان ورسای]]<ref>Treaty of Versailles</ref> الب به‌مثابه رود بین‌المللی در نظر گرفته شد. آلمان در ۱۹۳۸ بین‌المللی‌بودن آن را لغو کرد.
</ref>) از رودهای اصلی [[آلمان]]، به طول ۱,۱۶۶ کیلومتر. از شیب‌های جنوبی ریزن‌گبیرگه<ref>Riesengebirge </ref>، در [[جمهوری چک]]، سرچشمه می‌گیرد و در جهت شمال غربی، در جلگۀ<ref>plain </ref> آلمان تا [[دریای شمال]]<ref>North Sea </ref> جریان می‌یابد. کشتی‌های اقیانوس‌پیما تا [[هامبورگ، بندر|هامبورگ]] (به طول ۱۰۱ کیلومتر از مصب<ref>mouth</ref>) و قایق‌های کوچک‌تر تا محل تلاقی آن با [[ولتاوا]]<ref> Vltava</ref> (به طول ۸۴۵ کیلومتر) می‌توانند در الب رفت و آمد کنند. حوضۀ<ref> basin </ref> رود حدود ۱۴۵,۰۳۹ کیلومتر مربع است. در مِلْنیک<ref>Melnik </ref> رود ولتاوا (مولدائو<ref>Moldau </ref>) به آن می‌پیوندد؛ نزدیک شهر [[دچین|دِچین]]<ref>Decin </ref> وارد خاک آلمان می‌شود و از [[درسدن]]<ref>Dresden</ref> و [[مایسن]]<ref> Meissen </ref> می‌گذرد، در جلگۀ آلمان شمالی<ref>North German Plain </ref> جریان می‌یابد و از شهرهای [[تورگائو]]<ref>Torgau </ref>، ویتنبرگ<ref>Wittenberg </ref>، [[ماگدبورگ، شهر|ماگدبورگ]]<ref>Magdeburg</ref> و هامبورگ می‌گذرد. این رود حدود ۱۰۰ کیلومتر از مرز سابق آلمان شرقی و غربی را تشکیل می‌داد. سرانجام، در [[کوکسهافن]]<ref> Cuxhaven </ref> به دریای شمال می‌ریزد. پس از وحدت آلمان در ۱۸۷۱، برای بهینه‌سازی ناوبری در الب لنگرگاه‌ها، اسکله‌ها و آبراه‌های زیادی ساخته شد، اما سیلابی‌شدن آن هنوز هم مشکل‌ساز است. پس از [[جنگ جهانی اول]]، رسمیت‌یافتن [[چکسلوواکی]]، به‌عنوان کشوری مستقل بر اهمیت سیاسی این رود افزود؛ بر طبق [[پیمان ورسای]]<ref>Treaty of Versailles</ref> الب به‌مثابه رود بین‌المللی در نظر گرفته شد. آلمان در ۱۹۳۸ بین‌المللی‌بودن آن را لغو کرد.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۵۹

اِلْب، رود (Elbe)

(به زبان چک: لابه[۱]؛ نام باستانی: آلبیس[۲]) از رودهای اصلی آلمان، به طول ۱,۱۶۶ کیلومتر. از شیب‌های جنوبی ریزن‌گبیرگه[۳]، در جمهوری چک، سرچشمه می‌گیرد و در جهت شمال غربی، در جلگۀ[۴] آلمان تا دریای شمال[۵] جریان می‌یابد. کشتی‌های اقیانوس‌پیما تا هامبورگ (به طول ۱۰۱ کیلومتر از مصب[۶]) و قایق‌های کوچک‌تر تا محل تلاقی آن با ولتاوا[۷] (به طول ۸۴۵ کیلومتر) می‌توانند در الب رفت و آمد کنند. حوضۀ[۸] رود حدود ۱۴۵,۰۳۹ کیلومتر مربع است. در مِلْنیک[۹] رود ولتاوا (مولدائو[۱۰]) به آن می‌پیوندد؛ نزدیک شهر دِچین[۱۱] وارد خاک آلمان می‌شود و از درسدن[۱۲] و مایسن[۱۳] می‌گذرد، در جلگۀ آلمان شمالی[۱۴] جریان می‌یابد و از شهرهای تورگائو[۱۵]، ویتنبرگ[۱۶]، ماگدبورگ[۱۷] و هامبورگ می‌گذرد. این رود حدود ۱۰۰ کیلومتر از مرز سابق آلمان شرقی و غربی را تشکیل می‌داد. سرانجام، در کوکسهافن[۱۸] به دریای شمال می‌ریزد. پس از وحدت آلمان در ۱۸۷۱، برای بهینه‌سازی ناوبری در الب لنگرگاه‌ها، اسکله‌ها و آبراه‌های زیادی ساخته شد، اما سیلابی‌شدن آن هنوز هم مشکل‌ساز است. پس از جنگ جهانی اول، رسمیت‌یافتن چکسلوواکی، به‌عنوان کشوری مستقل بر اهمیت سیاسی این رود افزود؛ بر طبق پیمان ورسای[۱۹] الب به‌مثابه رود بین‌المللی در نظر گرفته شد. آلمان در ۱۹۳۸ بین‌المللی‌بودن آن را لغو کرد.

 


  1. Labe
  2. Albis
  3. Riesengebirge
  4. plain
  5. North Sea
  6. mouth
  7. Vltava
  8. basin
  9. Melnik
  10. Moldau
  11. Decin
  12. Dresden
  13. Meissen
  14. North German Plain
  15. Torgau
  16. Wittenberg
  17. Magdeburg
  18. Cuxhaven
  19. Treaty of Versailles