بروجرد، شهر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲: خط ۲:
بُروجِرد، شهر
بُروجِرد، شهر


واقع در شمال [[لرستان|استان لرستان]] و مرکز اداری [[بروجرد، شهرستان|شهرستان بروجرد]]. با ارتفاع ۱,۵۸۰متر، در ۳۰۴کیلومتری جنوب غربی [[تهران، شهر|تهران]] و ۵۹کیلومتری شمال شرقی خرم‌آباد، سر راه اراک به خرم‌آباد و نهاوند به دورود، در دشت غربی کوه گرین، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدلِ مایل به سرد و نیمه‌خشک و جمعیت آن ۲34,997نفر است (۱۳9۵). شهر بروجرد از مراکز مهم صنایع دستی در ایران و مرکز اصلی ورشوسازی و قلمزنی ورشو در ایران است؛ اگرچه این صنعت در این شهر نیز به چند کارگاه محدود شده است.   
واقع در شمال [[لرستان|استان لرستان]] و مرکز اداری [[بروجرد، شهرستان|شهرستان بروجرد]]. با ارتفاع ۱,۵۸۰متر، در ۳۰۴کیلومتری جنوب غربی [[تهران، شهر|تهران]] و ۵۹کیلومتری شمال شرقی خرم‌آباد، سر راه اراک به خرم‌آباد و نهاوند به دورود، در دشت غربی کوه گرین، قرار دارد. از شمال با شهرهای ملایر و نهاوند، از شرق با شازند و اراک، از غرب با الشتر و از جنوب با خرم‌آباد و دورود همسایه است. اقلیم این شهر معتدلِ مایل به سرد و نیمه‌خشک و جمعیت آن ۲34,997نفر است (۱۳9۵). شهر بروجرد از مراکز مهم صنایع دستی در ایران و مرکز اصلی ورشوسازی و قلمزنی ورشو در ایران است؛ اگرچه این صنعت در این شهر نیز به چند کارگاه محدود شده است.   
 





نسخهٔ ‏۱۴ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۱۰

بُروجِرد، شهر

واقع در شمال استان لرستان و مرکز اداری شهرستان بروجرد. با ارتفاع ۱,۵۸۰متر، در ۳۰۴کیلومتری جنوب غربی تهران و ۵۹کیلومتری شمال شرقی خرم‌آباد، سر راه اراک به خرم‌آباد و نهاوند به دورود، در دشت غربی کوه گرین، قرار دارد. از شمال با شهرهای ملایر و نهاوند، از شرق با شازند و اراک، از غرب با الشتر و از جنوب با خرم‌آباد و دورود همسایه است. اقلیم این شهر معتدلِ مایل به سرد و نیمه‌خشک و جمعیت آن ۲34,997نفر است (۱۳9۵). شهر بروجرد از مراکز مهم صنایع دستی در ایران و مرکز اصلی ورشوسازی و قلمزنی ورشو در ایران است؛ اگرچه این صنعت در این شهر نیز به چند کارگاه محدود شده است.



تاریخچه

بروجرد، مُعرّب بروگرد، از شهرهای بسیار کهن ایران است و سابقۀ آن به زمان مادها می‌رسد. در زمان ساسانیان از مراکز مهم پرورش اسب و مَقرّ میرآخوران بود. گروهی از محققان، ازجمله سعید نفیسی، نام بروگرد را با بَروبار و شهر باروبَرآور مرتبط دانسته‌اند. گروهی دیگر ساختمان شهر را به فیروز، پادشاه ساسانی، نسبت داده و آن را پیروزگرد نامیده‌اند. برکیارق سلجوقی در ۴۸۵ق مادر خود، ترکان خاتون، را در همین‌جا شکست داد. برکیارق در همین شهر مدفون شد. مسجد جمعۀ بروجرد و نیز مسجد امام بروجرد از بناهای تاریخی این شهر است.