لوبرون، شارل (۱۶۱۹ـ۱۶۹۰): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:37090200-2.jpg|بندانگشتی|بخشی از سقف تالار آینه در کاخ ورسای شارل لوبرون]]


لوبرون، شارل (۱۶۱۹ـ۱۶۹۰م)(Le Brun, Charles)<br/> [[File:37090200.jpg|thumb|تابلوي لرد سگيه و ملازمانش، اثر لوبرون]] {{جعبه زندگینامه
لوبرون، شارل (۱۶۱۹ـ۱۶۹۰م)(Le Brun, Charles)<br/> {{جعبه زندگینامه
|عنوان = شارل لوبرون
|عنوان = شارل لوبرون
|نام =Charles Le Brun
|نام =Charles Le Brun
خط ۱۹: خط ۲۰:
|سمت =نقاش دربار لویی چهاردهم، رییس آکادمی فرانسه و کارگاه گوبلن
|سمت =نقاش دربار لویی چهاردهم، رییس آکادمی فرانسه و کارگاه گوبلن
|جوایز و افتخارات =
|جوایز و افتخارات =
|آثار =تاریخ اسکندر (لوور، پاریس)
|آثار =تاریخ اسکندر (لوور، پاریس)، تالار آینه در ورسای
|خویشاوندان سرشناس =
|خویشاوندان سرشناس =
|گروه مقاله =نگارگری و مجسمه سازی جهان
|گروه مقاله =نگارگری و مجسمه سازی جهان
خط ۲۹: خط ۳۰:
}}هنرمند فرانسوی در شیوۀ باروک<ref>baroque
}}هنرمند فرانسوی در شیوۀ باروک<ref>baroque


</ref>. از ۱۶۶۲م، نقاش دربار [[لویی چهاردهم|لوئی چهاردهم]] بود، و سال‌ها ریاست آکادمی فرانسه<ref> French Academy </ref> و کارگاه گوبلن<ref>Gobelins </ref> را برعهده داشت؛ این کارگاه برای کاخ نوسازِ ورسای<ref>Versailles</ref>، آثار هنری، فرشينه‌های منقوش<ref> tapestries </ref>، و مبلمان می‌ساخت. لوبرون در اوایل دهۀ ۱۶۴۰م در [[رم، شهر|رم]]، نزد پوسن<ref>Poussin </ref> هنر آموخت، و در ۱۶۴۶م به [[پاریس، شهر|پاریس]] بازگشت. در مقام رئیس آکادمی، و با حمایتِ کولبر<ref>Colbert </ref>، وزیر قدرتمند، حاکم مطلق هنر در فرانسه شد. با سفارش آثار، و تعالیم هنری‌اش، همۀ هنرها و صنایع دستی را به خدمت تجلیل از حکومت لوئی چهاردهم، «خورشیدشاه»، درآورد. خود نیز طرح‌های تزیینی بزرگی همچون ''تالار آینه'' را در ورسای اجرا کرد (۱۶۷۹ـ۱۶۸۴)، و تک‌چهره‌های رسمی نیز پدید آورد. لوبرون که فرزند یک مجسمه‌ساز بود، در کودکی استعدادش را بروز داد، و پس از چندی هنرآموزی نزد ووئه<ref>''Vouet'' </ref> و پوسن، در ۱۹‌سالگی نقاشِ شاه، و در ۱۶۴۸م از اعضای مؤسس آکادمی شد. نخست تحت حمایت فوکه<ref>Fouquet </ref> قرار گرفت، و شاتو دو وو<ref>Château de Vaux </ref> را برای او تزیین کرد؛ سپس از حمایت کولبر برخوردار شد، که در ایجاد نظامی هنری و تولیدیِ در خدمت حکومت مطلقۀ لوئی چهاردهم، لوبرون را بهترین ابزار یافت. در ۱۶۶۲م نقاش اول شاه، و در ۱۶۶۳م رئیس کارگاه سلطنتی مبلمان<ref>Manufacture Royale des Meubles</ref> شد، و آکادمی را تحت حاکمیّت انحصاری خود درآورد. طراحی داخلی ورسای (به‌ویژه پلکان سفیران<ref> Staircase of the Ambassadors </ref> و ''تالار آینه'') را اجرا کرد، و کارگاه گوبلن را با استخدام نقاشان، مجسمه‌سازان، بافندگان، رنگرزان، طلاسازان، و صنعتگران دیگر، به مرکز بزرگ صنایع هنری مبدّل ساخت. انبوه آثار لوبرون، نقاشی‌های دینی و تاریخی، ازجمله مجموعۀ ''تاریخ اسکندر''<ref>''History of Alexander'' </ref> (لوور<ref>Louvre </ref>، پاریس) برای پرده‌های منقوش؛ تک‌چهره‌سازی، همچون گروه‌پیکرۀ یاباخ<ref>Jabach </ref> بانکدار و خانواده‌اش (موزۀ ملی، برلین<ref>Staatliche Museen, Berlin </ref>)؛ و طراحی‌های تزیینی بسیاری را دربر‌می‌گیرد. پس از درگذشت کولبر در ۱۶۸۳م، مینیار<ref>Mignard</ref>، دشمن لوبرون، اختیارات وی را از آنِ خود کرد، ولی لوئی چهاردهم ستایشگر وفادارِ لوبرون باقی ماند.
</ref>. از ۱۶۶۲م، نقاش دربار [[لویی چهاردهم|لوئی چهاردهم]] بود، و سال‌ها ریاست آکادمی فرانسه<ref> French Academy </ref> و کارگاه گوبلن<ref>Gobelins </ref> را برعهده داشت؛ این کارگاه برای کاخ نوسازِ ورسای<ref>Versailles</ref>، آثار هنری، فرشينه‌های منقوش<ref> tapestries </ref>، و مبلمان می‌ساخت. لوبرون در اوایل دهۀ ۱۶۴۰م در [[رم، شهر|رم]]، نزد [[پوسن، نیکلا (۱۵۹۴ـ۱۶۶۵)|پوسن]]<ref>Poussin </ref> هنر آموخت، و در ۱۶۴۶م به [[پاریس، شهر|پاریس]] بازگشت. در مقام رئیس آکادمی، و با حمایتِ کولبر<ref>Colbert </ref>، وزیر قدرتمند، حاکم مطلق هنر در [[فرانسه]] شد. با سفارش آثار، و تعالیم هنری‌اش، همۀ هنرها و صنایع دستی را به خدمت تجلیل از حکومت لوئی چهاردهم، «خورشیدشاه»، درآورد. خود نیز طرح‌های تزیینی بزرگی همچون ''تالار آینه'' را در ورسای اجرا کرد (۱۶۷۹ـ۱۶۸۴م)، و تک‌چهره‌های رسمی نیز پدید آورد. لوبرون که فرزند یک مجسمه‌ساز بود، در کودکی استعدادش را بروز داد، و پس از چندی هنرآموزی نزد [[وویه، سیمون (۱۵۹۰ـ۱۶۴۹)|ووئه]]<ref>''Vouet'' </ref> و پوسن، در ۱۹‌سالگی نقاشِ شاه، و در ۱۶۴۸م از اعضای مؤسس آکادمی شد. نخست تحت حمایت فوکه<ref>Fouquet </ref> قرار گرفت، و شاتو دو وو<ref>Château de Vaux </ref> را برای او تزیین کرد؛ سپس از حمایت کولبر برخوردار شد، که در ایجاد نظامی هنری و تولیدیِ در خدمت حکومت مطلقۀ لوئی چهاردهم، لوبرون را بهترین ابزار یافت. در ۱۶۶۲م نقاش اول شاه، و در ۱۶۶۳م رئیس کارگاه سلطنتی مبلمان<ref>Manufacture Royale des Meubles</ref> شد، و آکادمی را تحت حاکمیّت انحصاری خود درآورد. طراحی داخلی ورسای (به‌ویژه پلکان سفیران<ref> Staircase of the Ambassadors </ref> و ''تالار آینه'') را اجرا کرد، و کارگاه گوبلن را با استخدام نقاشان، مجسمه‌سازان، بافندگان، رنگرزان، طلاسازان، و صنعتگران دیگر، به مرکز بزرگ صنایع هنری مبدّل ساخت. انبوه آثار لوبرون، نقاشی‌های دینی و تاریخی، ازجمله مجموعۀ ''تاریخ اسکندر''<ref>''History of Alexander'' </ref> ([[لوور]]<ref>Louvre </ref>، پاریس) برای پرده‌های منقوش؛ تک‌چهره‌سازی، همچون گروه‌ پیکرۀ یاباخ<ref>Jabach </ref> بانکدار و خانواده‌اش (موزۀ ملی، [[برلین]]<ref>Staatliche Museen, Berlin </ref>)؛ و طراحی‌های تزیینی بسیاری را دربر‌می‌گیرد. پس از درگذشت کولبر در ۱۶۸۳م، [[مینیار، پیر (۱۶۱۲ـ۱۶۹۵)|مینیار]]<ref>Mignard</ref>، دشمن لوبرون، اختیارات وی را از آنِ خود کرد، ولی لوئی چهاردهم ستایشگر وفادارِ لوبرون باقی ماند.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ ‏۲۰ نوامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۴:۴۶

بخشی از سقف تالار آینه در کاخ ورسای شارل لوبرون

لوبرون، شارل (۱۶۱۹ـ۱۶۹۰م)(Le Brun, Charles)

شارل لوبرون
Charles Le Brun
زادروز ۱۶۱۹م
درگذشت ۱۶۹۰م
ملیت فرانسوی
شغل و تخصص اصلی  نقاش
آثار تاریخ اسکندر (لوور، پاریس)، تالار آینه در ورسای
گروه مقاله نگارگری و مجسمه سازی جهان

هنرمند فرانسوی در شیوۀ باروک[۱]. از ۱۶۶۲م، نقاش دربار لوئی چهاردهم بود، و سال‌ها ریاست آکادمی فرانسه[۲] و کارگاه گوبلن[۳] را برعهده داشت؛ این کارگاه برای کاخ نوسازِ ورسای[۴]، آثار هنری، فرشينه‌های منقوش[۵]، و مبلمان می‌ساخت. لوبرون در اوایل دهۀ ۱۶۴۰م در رم، نزد پوسن[۶] هنر آموخت، و در ۱۶۴۶م به پاریس بازگشت. در مقام رئیس آکادمی، و با حمایتِ کولبر[۷]، وزیر قدرتمند، حاکم مطلق هنر در فرانسه شد. با سفارش آثار، و تعالیم هنری‌اش، همۀ هنرها و صنایع دستی را به خدمت تجلیل از حکومت لوئی چهاردهم، «خورشیدشاه»، درآورد. خود نیز طرح‌های تزیینی بزرگی همچون تالار آینه را در ورسای اجرا کرد (۱۶۷۹ـ۱۶۸۴م)، و تک‌چهره‌های رسمی نیز پدید آورد. لوبرون که فرزند یک مجسمه‌ساز بود، در کودکی استعدادش را بروز داد، و پس از چندی هنرآموزی نزد ووئه[۸] و پوسن، در ۱۹‌سالگی نقاشِ شاه، و در ۱۶۴۸م از اعضای مؤسس آکادمی شد. نخست تحت حمایت فوکه[۹] قرار گرفت، و شاتو دو وو[۱۰] را برای او تزیین کرد؛ سپس از حمایت کولبر برخوردار شد، که در ایجاد نظامی هنری و تولیدیِ در خدمت حکومت مطلقۀ لوئی چهاردهم، لوبرون را بهترین ابزار یافت. در ۱۶۶۲م نقاش اول شاه، و در ۱۶۶۳م رئیس کارگاه سلطنتی مبلمان[۱۱] شد، و آکادمی را تحت حاکمیّت انحصاری خود درآورد. طراحی داخلی ورسای (به‌ویژه پلکان سفیران[۱۲] و تالار آینه) را اجرا کرد، و کارگاه گوبلن را با استخدام نقاشان، مجسمه‌سازان، بافندگان، رنگرزان، طلاسازان، و صنعتگران دیگر، به مرکز بزرگ صنایع هنری مبدّل ساخت. انبوه آثار لوبرون، نقاشی‌های دینی و تاریخی، ازجمله مجموعۀ تاریخ اسکندر[۱۳] (لوور[۱۴]، پاریس) برای پرده‌های منقوش؛ تک‌چهره‌سازی، همچون گروه‌ پیکرۀ یاباخ[۱۵] بانکدار و خانواده‌اش (موزۀ ملی، برلین[۱۶])؛ و طراحی‌های تزیینی بسیاری را دربر‌می‌گیرد. پس از درگذشت کولبر در ۱۶۸۳م، مینیار[۱۷]، دشمن لوبرون، اختیارات وی را از آنِ خود کرد، ولی لوئی چهاردهم ستایشگر وفادارِ لوبرون باقی ماند.

 


  1. baroque
  2. French Academy
  3. Gobelins
  4. Versailles
  5. tapestries
  6. Poussin
  7. Colbert
  8. Vouet
  9. Fouquet
  10. Château de Vaux
  11. Manufacture Royale des Meubles
  12. Staircase of the Ambassadors
  13. History of Alexander
  14. Louvre
  15. Jabach
  16. Staatliche Museen, Berlin
  17. Mignard