امیر خسرو دارایی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۱: خط ۳۱:
امیر خسرو دارایی (طارم ۱۲68 - زنجان ۱۳۲۶ش)
امیر خسرو دارایی (طارم ۱۲68 - زنجان ۱۳۲۶ش)


(متخلص به خسرو و ملقب به برهان‌السلطنه) شاعر و ادیب ایرانی. فرزند خسرو میرزا دارایی پسر خلیل‌الله میرزا پسر عبدالله میرزا دارا، بنیان گذار مسجد و مدرس دارا (مسجد سلطانی سابق و مسجد جامع یا سید فعلی) پسر یازدهم [[فتحعلی شاه قاجار (۱۱۸۵ـ اصفهان ۱۲۵۰ق)|فتحعلی شاه قاجار]].
(متخلص به خسرو و ملقب به برهان‌السلطنه) شاعر و ادیب ایرانی. فرزند خسرو میرزا دارایی پسر خلیل‌الله میرزا پسر عبدالله میرزا دارا، بنیانگذار مسجد و مدرس دارا (مسجد سلطانی سابق و مسجد جامع یا سید فعلی) پسر یازدهم [[فتحعلی شاه قاجار (۱۱۸۵ـ اصفهان ۱۲۵۰ق)|فتحعلی شاه قاجار]].


امیر خسرو دارایی پنج ماه پس از فوت پدرش، در روستای بنارود طارم در استان زنجان متولد شد. مادرش رخساره خانم، دختر عبدالمجید میرزا دارا و نتیجهٔ [[عبدالله میرزا دارایی|عبدالله میرزا دارا]] بود.  
امیر خسرو دارایی پنج ماه پس از فوت پدرش، در روستای بنارود طارم در استان زنجان متولد شد. مادرش رخساره خانم، دختر عبدالمجید میرزا دارا و نتیجهٔ [[عبدالله میرزا دارایی|عبدالله میرزا دارا]] بود. او در دوران کودکی، تحت تربیت و سرپرستی عموی بزرگ و دانشمندش، ابراهیم میرزا برهان‌السلطنه، بود و تحصیلات مقدماتی را نزد ملا محمدتقی طارمی فراگرفت و ادامۀ تحصیلاتش را در شهرستان زنجان به انجام رساند. چندسالی از جوانی‌اش را در کادر جدیدالتأسیس نظام گذارد. او مدت دو سال و نیم، در دوران حکومت سردار مؤید، نایب‌الحکومۀ طارم بود و بعد از آن تا جلوس [[رضاشاه پهلوی (آلاشت ۱۲۵۷ـ ژوهانسبورگ ۱۳۲۳ش)|رضاشاه]] و از بین رفتن اتحاد جنگل، با [[میرزا کوچک جنگلی|میرزا کوچک خان جنگلی]] همکاری نزدیک داشت. امیر خسرو دارایی، بنا به وصیتش، در همان اتاقی که از مادرش متولد شده بود، به خاک سپرده شد. 


او در دوران کودکی، تحت تربیت و سرپرستی عموی بزرگ و دانشمندش، ابراهیم میرزا برهان‌السلطنه، بود و تحصیلات مقدماتی را نزد ملا محمد تقی طارمی فرا گرفت و ادامۀ تحصیلاتش را در شهرستان زنجان به انجام رساند.
'''برخی از آثار'''


امیر خسرو دارایی چند سالی از جوانی اش را در کادر جدیدالتأسیس نظام گذارد. او مدت دو سال و نیم، در دوران حکومت سردار مؤید، نایب الحکومۀ طارم بود و بعد از آن تا جلوس [[رضاشاه پهلوی (آلاشت ۱۲۵۷ـ ژوهانسبورگ ۱۳۲۳ش)|رضا شاه]] و از بین رفتن اتحاد جنگل، با [[میرزا کوچک جنگلی|میرزا کوچک خان جنگلی]] همکاری نزدیک داشت.  
''شکرستان'' (کلیله و دمنۀ منظوم)؛ ''منظومۀ مزدان خاور'' در بحر تقارب متضمن شرح حال و آثار بزرگان مشرق زمین از صدر اسلام تا عصر حاضر؛ ''مثنوی انیس العشاق'' حاوی مضامین عشقی، ادبی و عرفانی؛ غزلیات و قصاید و حکایات و امثال که بالغ بر 27هزاربیت است و قسمتی از آن در 1224ش در زنجان به چاپ رسیده است؛ ''ارمغان زندان'' یا ''مرزبان‌نامۀ منظوم''؛ و ''منظومۀ عمر'' که ناتمام ماند.
----


از جمله آثار اوست: ''شکرستان'' (کلیله و دمنۀ منظوم)؛ ''منظومۀ مزدان خاور'' در بحر تقارب متضمن شرح حال و آثار بزرگان مشرق زمین از صدر اسلام تا عصر حاضر؛ ''مثنوی انیس العشاق'' حاوی مضامین عشقی، ادبی و عرفانی؛ غزلیات و قصاید و حکایات و امثال که بالغ بر 27 هزار بیت است و قسمتی از آن در 1224ش در زنجان به چاپ رسیده است؛ ''ارمغان زندان'' یا ''مرزبان نامۀ منظوم''؛ و ''منظومۀ عمر'' که ناتمام ماند.


امیر خسرو دارایی، بنا به وصیت اش، در همان اتاقی که از مادرش متولد شده بود، به خاک سپرده شد.




<br />
<br />