امان الله جهانبانی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲: خط ۲:
امان الله جهانبانی (اراک 1274- تهران 1353ش)
امان الله جهانبانی (اراک 1274- تهران 1353ش)


از شاهزادگان قاجار. دولتمرد و سناتور دوره پهلوی و از فرماندهان ارتش شاهنشاهی.  
از شاهزادگان [[قاجاریه، سلسله|قاجار]]، دولتمرد و سناتور دورۀ [[پهلوی، سلسله (۱۳۰۴ـ۱۳۵۷ش)|پهلوی]] و از فرماندهان ارتش شاهنشاهی. او فرزند [[امان الله میرزا]] معروف به ضیاءالدوله بود. از ده سالگی، او را برای تحصيلات مقدماتی به روسيه فرستادند و تحصيل‌کردۀ مدرسۀ نظامی پترزبورگ است. در زمان شروع [[جنگ جهانی اول]]، به ايران برگشت و با درجۀ سروان در قزاق‌خانه مشغول خدمت شد و مدتی رئيس توپخانه آترياد كرمانشاه بود. در 1296ش مجدداً برای تحصيلات تکمیلی به روسيه رفت و دورۀ دانشگاه جنگ روسيه را به پايان برد و همزمان با كودتای سوم اسفند 1299ش به ايران بازگشت و در كودتا سهيم بود. در آن زمان، درجۀ سرهنگی داشت. در 1314ش رئيس دانشگاه جنگ و در اسفند همان سال، رئيس اداره كل صنعت شد.  


او فرزند [[امان الله میرزا]] معروف به ضیاءالدوله بود.  
در اواسط 1316ش بنا به علل نامشخصی، مغضوب [[رضاشاه پهلوی (آلاشت ۱۲۵۷ـ ژوهانسبورگ ۱۳۲۳ش)|رضا شاه]] و از رياست اداره كل صنعت بركنار شد. او مدتی در زندان قصر بود و پس از يک سال از زندان آزاد، خلع درجه و از ارتش اخراج شد. اما پس از استعفای رضاشاه، از او اعادۀ حيثيت شد و با درجۀ قبلی به خدمت بازگشت و در كابينۀ فروغی، وزير كشور و وزير راه شد. او در كابينه سهيلی، وزير جنگ بود. امان الله جهانبانی تا آخر عمرش، پنج دوره پشت سر هم سناتور بود.  


از ده سالگی، او را برای تحصيلات مقدماتی به روسيه فرستادند و تحصيل‌کردۀ مدرسۀ نظامی پترزبورگ است.
[[نادر جهانبانی]] و [[خسرو جهانبانی]]، كه با شهناز پهلوی ازدواج كرد، از جمله پسرانش هستند (حاصل دو ازدواج). از جمله كتاب‌های اوست: ''مرزهای ايران و شوروی''؛ ''بلوچستان و مرزهای آن''؛ ‌''سرباز ايرانی و مفهوم آب و خاک''.
 
در زمان شروع جنگ جهانی اول، به ايران برگشت و با درجۀ سروان در قزاق‌خانه مشغول خدمت شد و مدتی رييس توپخانه آترياد كرمانشاه بود.
 
در 1296ش مجدداً برای تحصيلات تکمیلی به روسيه رفت و دورۀ دانشگاه جنگ روسيه را به پايان برد و همزمان با كودتای سوم اسفند 1299ش به ايران بازگشت و در كودتا سهيم بود. در آن زمان، درجه سرهنگی داشت.
 
در 1314ش رئيس دانشگاه جنگ و در اسفند همان سال، رئيس اداره كل صنعت شد.
 
در اواسط سال 1316ش بنا به علل نامشخصی، مغضوب رضا شاه و از رياست اداره كل صنعت بركنار شد. او مدتی در زندان قصر بود و پس از يک سال از زندان آزاد، خلع درجه و از ارتش اخراج شد.
 
اما پس از استعفای رضاشاه، از او اعادۀ حيثيت شد و با درجۀ قبلی به خدمت بازگشت و در كابينۀ فروغی وزير كشور و وزير راه شد.
 
در كابينه سهيلی، او وزير جنگ بود. امان الله جهانبانی تا آخر عمرش، پنج دوره پشت سر هم سناتور بود.
 
[[نادر جهانبانی]] و [[خسرو جهانبانی]]، كه با شهناز پهلوی ازدواج كرد، از جمله پسرانش هستند. (از دو ازدواج)
 
از جمله كتاب‌های اوست: ''مرزهای ايران و شوروی''؛ ''بلوچستان و مرزهای آن''؛ ‌''سرباز ايرانی و مفهوم آب و خاک''.


آرامگاهش در امامزاده ابوطالب در رباط كريم است.
آرامگاهش در امامزاده ابوطالب در رباط كريم است.

نسخهٔ ‏۲۲ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۰۴

امان الله جهانبانی

امان الله جهانبانی (اراک 1274- تهران 1353ش)

از شاهزادگان قاجار، دولتمرد و سناتور دورۀ پهلوی و از فرماندهان ارتش شاهنشاهی. او فرزند امان الله میرزا معروف به ضیاءالدوله بود. از ده سالگی، او را برای تحصيلات مقدماتی به روسيه فرستادند و تحصيل‌کردۀ مدرسۀ نظامی پترزبورگ است. در زمان شروع جنگ جهانی اول، به ايران برگشت و با درجۀ سروان در قزاق‌خانه مشغول خدمت شد و مدتی رئيس توپخانه آترياد كرمانشاه بود. در 1296ش مجدداً برای تحصيلات تکمیلی به روسيه رفت و دورۀ دانشگاه جنگ روسيه را به پايان برد و همزمان با كودتای سوم اسفند 1299ش به ايران بازگشت و در كودتا سهيم بود. در آن زمان، درجۀ سرهنگی داشت. در 1314ش رئيس دانشگاه جنگ و در اسفند همان سال، رئيس اداره كل صنعت شد.

در اواسط 1316ش بنا به علل نامشخصی، مغضوب رضا شاه و از رياست اداره كل صنعت بركنار شد. او مدتی در زندان قصر بود و پس از يک سال از زندان آزاد، خلع درجه و از ارتش اخراج شد. اما پس از استعفای رضاشاه، از او اعادۀ حيثيت شد و با درجۀ قبلی به خدمت بازگشت و در كابينۀ فروغی، وزير كشور و وزير راه شد. او در كابينه سهيلی، وزير جنگ بود. امان الله جهانبانی تا آخر عمرش، پنج دوره پشت سر هم سناتور بود.

نادر جهانبانی و خسرو جهانبانی، كه با شهناز پهلوی ازدواج كرد، از جمله پسرانش هستند (حاصل دو ازدواج). از جمله كتاب‌های اوست: مرزهای ايران و شوروی؛ بلوچستان و مرزهای آن؛ ‌سرباز ايرانی و مفهوم آب و خاک.

آرامگاهش در امامزاده ابوطالب در رباط كريم است.