اشاعه فرهنگ: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


اِشاعِۀ فرهنگ (diffusion)<br /> در باستان‌شناسی و انسان‌شناسی، گسترش و رواج‌یافتن افکار، اشیا، یا پدیده‌های فرهنگی از فرهنگ یا جامعه‌ای به فرهنگ یا جامعه‌ای دیگر. این مفهوم در مقابل مفهوم ابداع و اکتشاف‌های مستقل در درون هر فرهنگ به‌ کار می‌رود. اشاعه‌گرایی<ref>diffusionism</ref> در انسان‌شناسی یکی از مکاتب نظری بود که در قرن ۱۹ و ابتدای قرن ۲۰ طرفدارانی داشت. اشاعه‌گرایی افراطی<ref>hyper diffusionism</ref> از شاخه‌های غیرعلمی اشاعه‌گرایی است؛ از نظر آنان فرهنگ مصر منشأ بسیاری از فناوری‌ها همچون ذوب فلز و معماری بناهای بزرگ سنگی بوده است، اما امروزه عموماً برآنند که چنین فناوری‌هایی همچون بسیاری دیگر از دستاوردهای فرهنگی منشأهای چندگانه و مستقل از هم داشته‌اند.
اِشاعِۀ فرهنگ (diffusion)<br /> در [[ایران، باستان شناسی|باستان‌شناسی]] و [[انسان شناسی|انسان‌شناسی]]، گسترش و رواج‌یافتن افکار، اشیا، یا پدیده‌های فرهنگی از فرهنگ یا جامعه‌ای به فرهنگ یا جامعه‌ای دیگر. این مفهوم در مقابل مفهوم ابداع و اکتشاف‌های مستقل در درون هر فرهنگ به‌ کار می‌رود. اشاعه‌گرایی<ref>diffusionism</ref> در انسان‌شناسی یکی از مکاتب نظری بود که در قرن ۱۹ و ابتدای قرن ۲۰ طرفدارانی داشت. اشاعه‌گرایی افراطی<ref>hyper diffusionism</ref> از شاخه‌های غیرعلمی اشاعه‌گرایی است؛ از نظر آنان فرهنگ مصر منشأ بسیاری از فناوری‌ها همچون ذوب فلز و معماری بناهای بزرگ سنگی بوده است، اما امروزه عموماً برآنند که چنین فناوری‌هایی همچون بسیاری دیگر از دستاوردهای فرهنگی منشأهای چندگانه و مستقل از هم داشته‌اند.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ مهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۷:۵۳

اِشاعِۀ فرهنگ (diffusion)
در باستان‌شناسی و انسان‌شناسی، گسترش و رواج‌یافتن افکار، اشیا، یا پدیده‌های فرهنگی از فرهنگ یا جامعه‌ای به فرهنگ یا جامعه‌ای دیگر. این مفهوم در مقابل مفهوم ابداع و اکتشاف‌های مستقل در درون هر فرهنگ به‌ کار می‌رود. اشاعه‌گرایی[۱] در انسان‌شناسی یکی از مکاتب نظری بود که در قرن ۱۹ و ابتدای قرن ۲۰ طرفدارانی داشت. اشاعه‌گرایی افراطی[۲] از شاخه‌های غیرعلمی اشاعه‌گرایی است؛ از نظر آنان فرهنگ مصر منشأ بسیاری از فناوری‌ها همچون ذوب فلز و معماری بناهای بزرگ سنگی بوده است، اما امروزه عموماً برآنند که چنین فناوری‌هایی همچون بسیاری دیگر از دستاوردهای فرهنگی منشأهای چندگانه و مستقل از هم داشته‌اند.

 


  1. diffusionism
  2. hyper diffusionism