هوک، رابرت (۱۶۳۵ـ۱۷۰۳): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


هوک، رابِرت (۱۶۳۵ـ۱۷۰۳)(Hooke, Robert)<br/> [[File:41155300-1.jpg|thumb|مجموعه‌اي از اختراعات رابرک هوک]][[File:41155300.jpg|thumb|مجموعه‌اي از اختراعات رابرک هوک]]
هوک، رابِرت (۱۶۳۵ـ۱۷۰۳)(Hooke, Robert)<br /> [[File:41155300-1.jpg|thumb|مجموعه‌اي از اختراعات رابرک هوک]][[File:41155300.jpg|thumb|مجموعه‌اي از اختراعات رابرک هوک]]


{{جعبه زندگینامه
{{جعبه زندگینامه
خط ۳۱: خط ۳۱:
}}
}}


دانشمند و مخترع انگلیسی و ابداع‌کنندۀ قانون هوک<ref>Hooke’s law</ref>. برجسته‌ترین تعمیرکار زمان خود شناخته می‌شد. اختراعات او عبارت‌اند از دستگاه تلگراف، تراز آبی<ref>spirit level</ref>&nbsp;یا الکلی، فشارسنج دریایی<ref>marine barometer</ref>، و عمق‌یاب دریا. اصطلاح سلول (یاخته)<ref>cell</ref>&nbsp;در زیست‌شناسی را نیز او وضع کرد. هوک به مطالعۀ کشسانی<ref>elasticity</ref>&nbsp;پرداخت، به پیشرفت مکانیک و ریزنمایی<ref>microscopy</ref>&nbsp;کمک کرد، تنظیم‌کنندۀ رقاصکی در ساعت‌ها را اختراع و پمپ فشار را تکمیل کرد. همچنین، به اصلاح سنجش‌افزارهای علمـــی، ازجـــمله میکروسکوپ، تلسکوپ<ref>telescope</ref>، و فشارسنج همت گماشت. تحقیقات او در زمینۀ گرانش<ref>gravitation</ref>&nbsp;و نورشناسی<ref>optics</ref>&nbsp;بر دستاوردهای دانشمند معاصرش، آیزاک نیوتون<ref>Isaac Newton</ref>، تأثیر فراوان گذاشت. هوک در فرشواتر<ref>Freshwater</ref>، واقع در جزیرۀ وایت<ref>Isle of Wight</ref>، زاده شد و در دانشگاه آکسفورد درس خواند. در آن‌جا دستیار فیزیک‌دان ایرلندی، رابرت بویل<ref>Robert Boyle</ref>، شد. در ۱۶۶۳، به لندن منتقل شد و تصدی نهاد نوبنیاد انجمن سلطنتی<ref>Royal Society</ref>&nbsp;را برعهده گرفت. ازجمله وظایف او نمایش آزمایش‌های جدید در نشست‌های هفتگی بود. از ۱۶۶۵، استاد هندسۀ کالج گریشام<ref>Gresham College</ref>&nbsp;لندن بود. در حوزۀ زمین‌شناسی، برخلاف دیدگاه فراگیر کتاب مقدس، تأکید می‌کرد که سنگواره‌ها بقایای گیاهان و جانورانی‌اند که در قدیم می‌زیسته‌اند. هوک در زمینۀ طراحی چند ساختمان، ازجمله کالج پزشکان<ref>College of Physicians</ref>&nbsp;لندن، نیز دست داشت.
دانشمند و مخترع انگلیسی و ابداع‌کنندۀ قانون هوک<ref>Hooke’s law</ref>. برجسته‌ترین تعمیرکار زمان خود شناخته می‌شد. اختراعات او عبارت‌اند از دستگاه تلگراف، تراز آبی<ref>spirit level</ref> یا الکلی، فشارسنج دریایی<ref>marine barometer</ref>، و عمق‌یاب دریا. اصطلاح سلول (یاخته)<ref>cell</ref>&nbsp;در زیست‌شناسی را نیز او وضع کرد. هوک به مطالعۀ کشسانی<ref>elasticity</ref>&nbsp;پرداخت، به پیشرفت مکانیک و ریزنمایی<ref>microscopy</ref>&nbsp;کمک کرد، تنظیم‌کنندۀ رقاصکی در ساعت‌ها را اختراع و پمپ فشار را تکمیل کرد. همچنین، به اصلاح سنجش‌افزارهای علمی، ازجمله میکروسکوپ، تلسکوپ<ref>telescope</ref>، و فشارسنج همت گماشت. تحقیقات او در زمینۀ گرانش<ref>gravitation</ref>&nbsp;و نورشناسی<ref>optics</ref>&nbsp;بر دستاوردهای دانشمند معاصرش، آیزاک نیوتون<ref>Isaac Newton</ref>، تأثیر فراوان گذاشت. هوک در فرشواتر<ref>Freshwater</ref>، واقع در جزیرۀ وایت<ref>Isle of Wight</ref>، زاده شد و در دانشگاه آکسفورد درس خواند. در آن‌جا دستیار فیزیک‌دان ایرلندی، رابرت بویل<ref>Robert Boyle</ref>، شد. در ۱۶۶۳، به لندن منتقل شد و تصدی نهاد نوبنیاد انجمن سلطنتی<ref>Royal Society</ref>&nbsp;را برعهده گرفت. ازجمله وظایف او نمایش آزمایش‌های جدید در نشست‌های هفتگی بود. از ۱۶۶۵، استاد هندسۀ کالج گریشام<ref>Gresham College</ref>&nbsp;لندن بود. در حوزۀ زمین‌شناسی، برخلاف دیدگاه فراگیر کتاب مقدس، تأکید می‌کرد که سنگواره‌ها بقایای گیاهان و جانورانی‌اند که در قدیم می‌زیسته‌اند. هوک در زمینۀ طراحی چند ساختمان، ازجمله کالج پزشکان<ref>College of Physicians</ref>&nbsp;لندن، نیز دست داشت.


&nbsp;
&nbsp;
خط ۳۷: خط ۳۷:
----
----


[[Category:فناوری و صنایع]] [[Category:اشخاص و نهادها]]
[[Category:فناوری و صنایع]]  
[[Category:اشخاص و نهادها]]
<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ مهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۱۲

هوک، رابِرت (۱۶۳۵ـ۱۷۰۳)(Hooke, Robert)

مجموعه‌اي از اختراعات رابرک هوک
مجموعه‌اي از اختراعات رابرک هوک
رابرت هوک
Robert Hooke
زادروز ۱۶۳۵م
درگذشت ۱۷۰۳م
ملیت  انگلیسی
تحصیلات و محل تحصیل تحصیل در دانشگاه آکسفورد
شغل و تخصص اصلی دانشمند و مخترع
خویشاوندان سرشناس فناوری و صنایع

دانشمند و مخترع انگلیسی و ابداع‌کنندۀ قانون هوک[۱]. برجسته‌ترین تعمیرکار زمان خود شناخته می‌شد. اختراعات او عبارت‌اند از دستگاه تلگراف، تراز آبی[۲] یا الکلی، فشارسنج دریایی[۳]، و عمق‌یاب دریا. اصطلاح سلول (یاخته)[۴] در زیست‌شناسی را نیز او وضع کرد. هوک به مطالعۀ کشسانی[۵] پرداخت، به پیشرفت مکانیک و ریزنمایی[۶] کمک کرد، تنظیم‌کنندۀ رقاصکی در ساعت‌ها را اختراع و پمپ فشار را تکمیل کرد. همچنین، به اصلاح سنجش‌افزارهای علمی، ازجمله میکروسکوپ، تلسکوپ[۷]، و فشارسنج همت گماشت. تحقیقات او در زمینۀ گرانش[۸] و نورشناسی[۹] بر دستاوردهای دانشمند معاصرش، آیزاک نیوتون[۱۰]، تأثیر فراوان گذاشت. هوک در فرشواتر[۱۱]، واقع در جزیرۀ وایت[۱۲]، زاده شد و در دانشگاه آکسفورد درس خواند. در آن‌جا دستیار فیزیک‌دان ایرلندی، رابرت بویل[۱۳]، شد. در ۱۶۶۳، به لندن منتقل شد و تصدی نهاد نوبنیاد انجمن سلطنتی[۱۴] را برعهده گرفت. ازجمله وظایف او نمایش آزمایش‌های جدید در نشست‌های هفتگی بود. از ۱۶۶۵، استاد هندسۀ کالج گریشام[۱۵] لندن بود. در حوزۀ زمین‌شناسی، برخلاف دیدگاه فراگیر کتاب مقدس، تأکید می‌کرد که سنگواره‌ها بقایای گیاهان و جانورانی‌اند که در قدیم می‌زیسته‌اند. هوک در زمینۀ طراحی چند ساختمان، ازجمله کالج پزشکان[۱۶] لندن، نیز دست داشت.

 


  1. Hooke’s law
  2. spirit level
  3. marine barometer
  4. cell
  5. elasticity
  6. microscopy
  7. telescope
  8. gravitation
  9. optics
  10. Isaac Newton
  11. Freshwater
  12. Isle of Wight
  13. Robert Boyle
  14. Royal Society
  15. Gresham College
  16. College of Physicians