خلیج تونکن، واقعه: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


خلیج تونکن، واقعۀ (Tonkin Gulf Incident)<br/> برخوردی که باعث شد امریکا در اوت ۱۹۶۴ درگیر جنگ ویتنام<ref>Vietnam War</ref> شود. دو ناوشکن امریکایی (سی ترنر جوی<ref>C Turner Joy </ref> و مدوکس<ref>Maddox </ref>) گزارش دادند که ناوچه‌های اژدرافکن ویتنام شمالی به آن‌ها شلیک کرده‌اند. معلوم نیست که آیا واقعاً نیروهای دشمن به ناوشکن‌های امریکایی شلیک کرده‌ بودند یا نه، اما امریکایی‌ها همان گزارش حمله را دستاویزی برای حملات هوایی علیه ویتنام شمالی<ref>North Vietnam </ref> قرار دادند. در ۷ اوت کنگرۀ امریکا قطعنامۀ خلیج تونکن<ref>Tonkin Gulf Resolution</ref> را تصویب کرد، که مبنایی برای افزایش درخور توجّه دخالت نظامی امریکا در جنگ ویتنام شد. این قطعنامه به جانسون<ref>Johnson</ref>، رئیس‌جمهور امریکا، اجازه می‌داد که «همۀ اقدامات ضروری، ازجمله استفاده از نیروهای مسلح» را برای کمک به اعضای سیتو (سازمان پیمان آسیای جنوب شرقی)<ref>SEATO (South-East Asia Treaty Organization)</ref> اعمال و «از آزادی آنان دفاع کند». اما در ۱۹۷۰، درپی کشف اسناد و شواهدی مبنی بر زمینه‌سازی قبلی و با برنامۀ حکومت جانسون برای گمراه کردن کنگره دربارۀ واقعۀ خلیج تونکن، این مصوبه لغو شد.
خلیج تونکن، واقعۀ (Tonkin Gulf Incident)<br/> برخوردی که باعث شد امریکا در اوت ۱۹۶۴ درگیر [[جنگ ویتنام]]<ref>Vietnam War</ref> شود. دو ناوشکن امریکایی (سی ترنر جوی<ref>C Turner Joy </ref> و مدوکس<ref>Maddox </ref>) گزارش دادند که ناوچه‌های اژدرافکن ویتنام شمالی به آن‌ها شلیک کرده‌اند. معلوم نیست که آیا واقعاً نیروهای دشمن به ناوشکن‌های امریکایی شلیک کرده‌ بودند یا نه، اما امریکایی‌ها همان گزارش حمله را دستاویزی برای حملات هوایی علیه ویتنام شمالی<ref>North Vietnam </ref> قرار دادند. در ۷ اوت کنگرۀ امریکا قطعنامۀ خلیج تونکن<ref>Tonkin Gulf Resolution</ref> را تصویب کرد، که مبنایی برای افزایش درخور توجّه دخالت نظامی امریکا در جنگ ویتنام شد. این قطعنامه به [[جانسون، لیندون (۱۹۰۸ـ۱۹۷۳)|جانسون]]<ref>Johnson</ref>، رئیس‌جمهور امریکا، اجازه می‌داد که «همۀ اقدامات ضروری، ازجمله استفاده از نیروهای مسلح» را برای کمک به اعضای [[سیتو]] (سازمان پیمان آسیای جنوب شرقی)<ref>SEATO (South-East Asia Treaty Organization)</ref> اعمال و «از آزادی آنان دفاع کند». اما در ۱۹۷۰، درپی کشف اسناد و شواهدی مبنی بر زمینه‌سازی قبلی و با برنامۀ حکومت جانسون برای گمراه کردن کنگره دربارۀ واقعۀ خلیج تونکن، این مصوبه لغو شد.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ اوت ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۰۹

خلیج تونکن، واقعۀ (Tonkin Gulf Incident)
برخوردی که باعث شد امریکا در اوت ۱۹۶۴ درگیر جنگ ویتنام[۱] شود. دو ناوشکن امریکایی (سی ترنر جوی[۲] و مدوکس[۳]) گزارش دادند که ناوچه‌های اژدرافکن ویتنام شمالی به آن‌ها شلیک کرده‌اند. معلوم نیست که آیا واقعاً نیروهای دشمن به ناوشکن‌های امریکایی شلیک کرده‌ بودند یا نه، اما امریکایی‌ها همان گزارش حمله را دستاویزی برای حملات هوایی علیه ویتنام شمالی[۴] قرار دادند. در ۷ اوت کنگرۀ امریکا قطعنامۀ خلیج تونکن[۵] را تصویب کرد، که مبنایی برای افزایش درخور توجّه دخالت نظامی امریکا در جنگ ویتنام شد. این قطعنامه به جانسون[۶]، رئیس‌جمهور امریکا، اجازه می‌داد که «همۀ اقدامات ضروری، ازجمله استفاده از نیروهای مسلح» را برای کمک به اعضای سیتو (سازمان پیمان آسیای جنوب شرقی)[۷] اعمال و «از آزادی آنان دفاع کند». اما در ۱۹۷۰، درپی کشف اسناد و شواهدی مبنی بر زمینه‌سازی قبلی و با برنامۀ حکومت جانسون برای گمراه کردن کنگره دربارۀ واقعۀ خلیج تونکن، این مصوبه لغو شد.

 



  1. Vietnam War
  2. C Turner Joy
  3. Maddox
  4. North Vietnam
  5. Tonkin Gulf Resolution
  6. Johnson
  7. SEATO (South-East Asia Treaty Organization)