عبدالرضا کاهانی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(صفحه‌ای تازه حاوی «عبدالرضا کاهانی (نیشابور 30 آذر 1352ش- ) کارگردان و فیلمنامه‌نویس ایرانی. فارغ‌التحصیل کارشناسی بازیگری نمایش از دانشگاه آزاد واحد اراک و دانش‌آموختۀ کارگردانی تئاتر از دانشکدۀ هنر و معماری در مقطع کارشناسی ارشد است که آن را نیمه‌تمام رها کر...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:2042166758.jpg|جایگزین=عبدالرضا کاهانی|بندانگشتی|360x360پیکسل|عبدالرضا کاهانی]]
عبدالرضا کاهانی (نیشابور 30 آذر 1352ش- )  
عبدالرضا کاهانی (نیشابور 30 آذر 1352ش- )  



نسخهٔ ‏۳ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۹:۴۷

عبدالرضا کاهانی
عبدالرضا کاهانی

عبدالرضا کاهانی (نیشابور 30 آذر 1352ش- )

کارگردان و فیلمنامه‌نویس ایرانی. فارغ‌التحصیل کارشناسی بازیگری نمایش از دانشگاه آزاد واحد اراک و دانش‌آموختۀ کارگردانی تئاتر از دانشکدۀ هنر و معماری در مقطع کارشناسی ارشد است که آن را نیمه‌تمام رها کرده است. فعالیت هنری را با ساخت فیلم‌های كوتاه و مستند آغاز كرده است. مستند باد به دستان اولین ساختۀ او (به تهیه‌كنندگی محمدرضا شرف‌الدین) بود. در باد... داستان واقعی زندگی مردی بلوچ روایت می‌شود كه در یكی از روستاهای كهنوج با پنج همسر و پنجاه فرزندش زندگی می‌كند. نخستین تجربۀ سینمایی وی فیلم سفر به شرق (1380) به كارگردانی سیدمهدی برقعی است كه کاهانی به عنوان فیلمنامه‌نویس در ساختش همکاری داشته است. فیلم رقص با ماه كه حامد بهداد در آن نقش یک جوان كور را بازی می‌كرد، در سال 1384 تولیدش به کارگردانی کاهانی آغاز شد و به دلیل اختلاف با تهیه‌كننده، در مرحلۀ تدوین نیمه‌تمام رها شد. وی نخستین فیلمش را در سال بعد با عنوان آدم ساخت. این فیلم و تعداد دیگری از فیلم‌های بعدی او با محدودیت در اکران یا توقیف یا ممیزی‌های شدید مواجه شده‌اند. تدوین تمام آثار کاهانی را همسرش، شیما منفرد، به عهده داشته و همچنین وی در میان بازیگران حرفه‌ای سینما از زنان با مهتاب کرامتی و از مردان با رضا عطاران بیش‌ترین همکاری را داشته است.

کاهانی در آثارش با نگاهی متفکرانه به رابطۀ انسان با مرگ، پوچی زندگی، روابط و عواطف سرکوب‌شدۀ آدم‌ها براثر مناسبات فرهنگی و به سردرگمی زندگی پرداخته است. این نگاه به‌تدریج با تجربه‌اندوزی وی، به فرمی متناسب با محتوای موردنظرش انجامیده؛ آنچنان که هرفیلمی که او ساخته به‌نسبت آثار پیشینش بیش‌تر مورد توجه منتقدان قرار گرفته است.