بادبادک باز (کتاب)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۵:۲۳ توسط Amir (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

بادبادک‌باز[۱] (کتاب)

(یا: کاغذپران) رمانی نوشته‌ی خالد حسینی، نویسنده‌ی معروف افغانستانی. این کتاب در سال 2003 (تابستان ۱۳۷۸) در امریکا چاپ و باعث شهرت جهانی نویسنده­‌اش شد. بادبادک‌باز داستان زندگی پسری به نام امیر، از یک خانواده‌ی مرفه در افغانستان، را روایت می­‌کند. داستان در واقع از زبان امیر روایت می‌شود. خالد حسینی در این کتاب جامعه‌ی افغانستان و چالش­‌های قومیتی و نژادی حاکم بر آن را به خوبی توصیف می­‌کند. این کتاب از پرفروش‌ترین کتاب­‌های امریکای شمالی در سال 2003 بوده است. بر اساس این اثر که نخستین رمان حسینی به انگلیسی است، در سال ۲۰۰۷م فیلمی در هالیوود ساخته شده.

 

طرح داستان:

امیر که نویسنده‌ای از تبار پشتون و ساکن کالیفرنیاست برای نجات یک بچه راهی افغانستان می‌شود. افغانستان حالا تحت حاکمیت طالبان قرار گرفته و یکی از سخت‌ترین دوران تاریخش را سپری می‌کند. روایت این رمان دوستی امیر با حسن است. امیر در سن ۱۲سالگی به یار همیشگی خود، حسن، خیانت می‌کند و این گناه تا سال‌ها مانند یک استخوان در گلویش مانده و حتی شادترین لحظات زندگی را برای او تیره و تار می‌کند. در سال 1979م با حمله‌ی روس‌ها به افغانستان امیر با پدرش (بابا) از افغانستان فراری می‌شوند، و تمام روزهای تلخ و شیرین گذشته را هم در ذهن خود به همراه می‌برند. در این زمان طالبان حسن و همسرش را به جرم هزاره بودن به قتل می‌رساند و تنها پسری (سهراب) از آنها به یادگار می‌ماند. پسری که در دستان طالبان اسیر شده. امیر با شنیدن این ماجرا به خاطر جبران خیانتش به حسن تصمیم به نجات دادن پسر می‌گیرد. از امریکا دوباره به افغانستان برمی‌گردد و آنجا با حقیقتی درباره‌ی پدرش و حسن روبه‌رو می‌شود.

 

ترجمه‌های این رمان به زبان فارسی:

این رمان تاکنون 10بار در ایران به فارسی ترجمه شده و برخی ترجمه‌ها نیز به کرات و توسط ناشران مختلف تجدید چاپ شده‌اند که ما به آنها اشاره می‌کنیم:

غلامرضا اسکندری (انتشارات به‌سخن- 1395)؛ حمیدرضا بلوچ (انتشارات راه معاصر- 1396)؛ زیبا گنجی و پریسا سلیمان‌زاده (انتشارات مروارید- 1383)؛ مهدی_غبرایی (انتشارات نیلوفر- 1382)؛ رضا زارع (قم: آوای ماندگار- ‏‏۱۳۹۸)؛ امیر سالارکیا (هنر پارینه- 1395)؛ آرا جواهری (پارمیس- 1393)؛ مژگان احمدی (بهزاد- 1388)؛ ایمان اشراقی (نگارستان کتاب- 1389)؛ ص‍دی‍ق‍ه‌ اب‍راه‍ی‍م‍ی‌ (ف‍خ‍ار) (دایره- 1387).

 


 

 

  1. The Kite Runner