بحث:هرتسفلد، ارنست امیل (۱۸۷۹ـ۱۹۴۸)
بازخورد خوانندگان :ریچارد فرای، ایرانشناس شهی...
79.175.138.132 ارسال کرد این نظر در ۳ فوریهٔ ۲۰۲۱ (دیدن همه بازخوردها).
ریچارد فرای، ایرانشناس شهیر که مدتی را با هرتسفلد در دانشگاه هاروارد گذراند و از نزدیک با او آشنایی داشت، درباره وی مینویسد: «مستشرق و عالم بزرگ علم آثار قدیمی ارنست هرتسفلد که قریب شش ماه قبل در شهر بال از بلاد سوییس فوت کرد یکی از اعاظم علمانی است که ما را به معرفت احوال ایران قدیم آشنا ساختهاند چنانکه هرتسفلد اول کسی است که اهمیت دخالت ایران دوره ساسانی را در تاریخ معماری و صنعت به عالم فهمانده و در نتیجه مطالعات و تحقیقات عدیده در خصوص معماری و ابنیه ایران قدیم دایره اطلاعات دیگران را که در این بابا بسیار محدود بود وسعت کامل بخشیده است.»
وی ادامه میدهد: «علم و اطلاع بی پایان هرتسفلد تنها محدود به ایران نبود بلکه نسبت به احوال عالم عربیت و تمدنهای قدیم سرزمین بینالنهرین نیز احاطه و معرفتی تمام داشت. نام هرتسفلد پیوسته با تاریخ تخت جمشید توام خواهد بود چرا که اوست که اول بار در آن خرابهها با روشی علمی به حفاری پرداخته و نتایج مهمی به دست آورده است. انتشار متن و ترجمه کتیبه پهلوی پایکولی یکی از بزرگترین کارهایی است که به دست هرتسفلد انجام یافته و نالنتیجه تمام فضلایی را که در باب ایران قدیم کار میکنند قرین امتنان ساخته است.» فرای در ادامه با اشاره به آخرین تالیف هرتسفلد مینویسد: «اندکی قبل از فوت هرتسفلد بالاخره بزرگترین تالیفات خویش را که مدتها در تالیف آن رنج میبرد منتشر ساخت. این کتاب که در دو جلد به سال 1947 میلادی در شهر پرینستن آمریکا انتشار یافته در باب زرتشت و دنیای عهد اوست. شاید این دانشمند آینده شومی را که در انتظار او بود پیشبینی میکرد چه این کتاب اخیر او هیچ قسم فهرستی ندارد و بیشباهت به نمونههای مطبعه که آن را به عجله خوانده باشند نیست. با تمام این احوال کتاب مزبور پر از آرا تازه تازه و متضمن عقاید هرتسفلد راجع به زندگانی زردشت است.»
ماجرای هرتسفلد و خروج آثار باستانی ایران
پروفسور هرتسفلد در سال 1307 ش براساس تصویب مجلس شورای ملی برای تدریس در رشته تاریخ، جغرافیای تاریخی و باستانشناسی به استخدام دولت ایران درآمد. او در طی سالهای 1931-34 میلادی از طرف موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو مأمور کاوش در تخت جمشید شد. وی در روز 6 مرداد 1312 قصد داشت با اتومبیل شخصی خود از مرز خسروی در غرب کشور خارج شود. مأموران گمرک تعداد 27 قطعه آثار عتیقه را از جامهدان او کشف و توقیف کردند. بر اساس جدولی که مرحوم دکتر عزتالله نگهبان ارائه میدهد اولین تماس هرتسفلد با آثار باستانی ایران در سال 1289 شمسی/1910 میلادی بود. پروفسور هرتسفلد هنگامی که ریاست هیئت حفاری در تخت جمشید را به عهده داشت، در تابستان 1313 شمسی متهم به خروج غیر قانونی بعضی از اشیاء عتیقه از کشور شد. اسناد مربوط به قاچاق آثار عتیقه ایران در بایگانی سازمان اسناد ملی ایران و نیز مرکز اسناد وزارت امور خارجه ایران موجود است.
هرگونه نظر
Aeen (بحث) ۸ فوریهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۶:۲۷ (GMT)
از توجه و نظر شما بسیار سپاسگزاریم. این مقاله برای بازبینی و تکمیل به متخصصان ارجاع داده خواهد شد. در صورت عضویت در دانشنامه، میتوانیم تعاملات بیشتری داشته باشیم و شما قادر به ویرایش یا ایجاد مقالات خواهید بود.