اولین باغچه بان

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۴:۴۰ توسط Nazanin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

اِولین باغچه‌بان (ترکیه 1307ش- ترکیه 9 آبان 1389ش)

اولین باغچه‌بان
Evelyn Baghtcheban
زادروز ترکیه 1307ش
درگذشت ترکیه 9 آبان 1389ش
محل زندگی ترکیه- ایران
ملیت ترکیه‌ای
تحصیلات و محل تحصیل کنسرواتوار دولتی آنکارا
شغل و تخصص اصلی موسیقی‌دان و خواننده‌ی اپرا
گروه مقاله موسیقی
خویشاوندان سرشناس ثمین باغچه‌بان(همسر)
جوایز و افتخارات  

(Evelyn Baghtcheban)

 

اولین باغچه بان

بانوی موسیقی‌دان و خواننده‌ی ترکیه‌­ای اپرا و استاد آواز کلاسیک و پیانوی هنرستان_عالی_موسیقی تهران. از مادری فرانسوی و پدری ترک متولد شد. در 15 سالگی به کنسرواتوار دولتی آنکارا رفت و دوره‌ی نوازندگی پیانو و آواز را در آنجا با درجه‌ی ممتاز به پایان رساند. در همان­‌جا با ثمین باغچه‌بان آشنا شد و ازدواج کرد. سپس به همراه همسرش به ایران آمد و در سال 1330 نخستین کلاس تخصصی آواز کلاسیک را در هنرستان عالی موسیقی تهران بنیان گذاشت. از شاگردان این کلاس خوانندگان شاخصی چون حسین_سرشار، محمد نوری، سودابه تاجبخش، پری ثمر، پری زنگنه، سودابه صفاییه و عنایت رضایی را می‌­توان نام برد.

باغچه­‌بان به همراه منیر_وکیلی، حشمت_سنجری، فاخره صبا و چند هنرمند دیگر از پایه‌گذاران اپرای ایران و تالار_رودکی هستند. او همچنین سال­‌ها گروه کر هنرستان عالی موسیقی را رهبری کرده است. از سال ۱۳۴۷ به مدت سه سال رهبری کر تهران را به عهده داشت. در سال ۱۳۵۷ برای همکاری در ضبط آلبوم رنگین کمون (ساخته‌ی ثمین باغچه­‌بان و با همکاری ارکستر سمفونیک رادیو وین به رهبری توماس کریستین داوید) به اتریش سفر کرد. این آلبوم ابتدا به صورت صفحه‌ی گرامافون در فرانسه و بعدها به صورت کاست و سی‌­دی[۱] در ایران منتشر شده است.

با تعطیلی مراکز موسیقی و توقف فعالیت­‌های موسیقیایی به دنبال انقلاب اسلامی، در سال ۱۳۶۳ با همسرش به استانبول مهاجرت کردند و اولین از همان سال تا زمان بازنشستگی­‌اش (1373ش) در دانشگاه معمار سنان استانبول، استادی رشته‌ی پیانو را بر عهده داشت. او جز اپرا، در رسیتال‌های متعددی، آثاری از همسرش و حسین ناصحی را اجرا کرده است. همچنین او طی سال­‌های بازنشستگی­‌اش، چندین کتاب درباره‌ی تکنیک‌های پیانو و آواز (به زبان ترکی و فرانسوی) نوشته است. از شاخص‌­ترین شاگردان اولین باغچه‌­بان در زمینه‌ی موسیقی کلاسیک باید بابک بیات را نام برد.

 

منابع:

 


 

  1. CD