رضا امیرخانی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

رضا امیرخانی (تهران 27 اردی­‌بهشت 1352ش- )

رضا امیرخانی
زادروز تهران 27 اردی­‌بهشت 1352ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل مهندسی مکانیک- دانشگاه صنعتی شریف
شغل و تخصص اصلی داستان‌نویس
آثار جانستان کابلستان: روایت سفر به افغانستان‏‫ (افق، 1390)؛ قیدار (رمان- افق، ۱۳۹۱)؛ ره‌ش (رمان- افق، زمستان ۱۳۹۶)
گروه مقاله ادبیات فارسی
جوایز و افتخارات جایزه‌ی سی­‌وششمین دوره­‌ی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برای رمان ره­ش

 

رضا امیرخانی

داستان­‌نویس ایرانی. پس از اتمام تحصیلات ابتدایی و متوسطه و انجام سفری یک‌ساله به امریکا، در سال 1370در رشته­‌ی مهندسی مکانیک دانشگاه_صنعتی_شریف شروع به تحصیل کرد و از همین دانشگاه فارغ­‌التحصیل شد. او همچنین در ابتدای این دوره­‌ی تحصیلی موفق به دریافت گواهینامه­‌ی خلبانی شخصی (بی.بی.ال) شده است. اولین کتابش (با نام اِرمیا) در سال ۱۳۷۴ توسط انتشارات سوره مهر منتشر شد. این رمان در جشنواره­‌ی آثار 20 سال دفاع مقدس برگزیده شد و جایزه­‌ی 20 سال ادبیات داستانی ایران را نیز به خود اختصاص داد. ارمیا در اولین دوره­‌ی جشنواره­‌ی مهر و دومین دوره‌ی جشنواره­‌ی دفاع مقدس نیز مورد تقدیر قرار گرفته است.

از فعالیت­‌های مهم او به نوشتنِ داستان و مقاله در ماه‌نامه‌ی نيستان (1375- 1376)، راه‌­اندازی و سردبیری سایت لوح (ارگان نویسندگان ادبیات پایداری) از سال 1381 تا پاییز 1384، ریاست هیات مدیره انجمن قلم ایران (1384- 1386) و همراهی مقام معظم رهبری (آیت‌­الله علی خامنه­‌ای) در سفر سیستان و انتشار خاطرات آن سفر در قالب کتاب داستان سیستان می‌­توان اشاره کرد.

امیرخانی در بسیاری از رمان­‌هایش به گمشده‌­های عاطفی انسان­‌ها و آن­چه میان آنها شکل می‌گیرد اشاره می‌کند. او تفکری انقلابی دارد و مفهوم تفکر انقلابی با تمام سنت­‌هایی که در ذهن اوست در بسیاری از آثارش نمایان است. امیرخانی جز کتاب اولش، برای دیگر آثار داستانی­‌اش نیز برنده­‌ی جوایز متعددی شده که به برخی اشاره می‌­شود: یکی از سه برگزيده‌ی منتقدان مطبوعات برای رمان منِ او (1379)، این کتاب در دومين جشنواره‌­ی مهر نیز مورد تقدیر قرار گرفته است؛ برنده­‌ی جايزه‌ی اول جشنواره­‌ی شهید حبيب غنی‌پور (1388) برای رمان بیوتن، این کتاب نیز یکی از نامزدهای دریافت جايزه‌ی ادبی جلال آل احمد همان سال بوده است؛ برگزیده‌ی کتاب سال شهید حبیب غنی‌پور برای رمان قیدار (1392) و برنده­‌ی سی­‌وششمین دوره­‌ی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برای رمان  ره­ش (1397). برخی از آثار امیرخانی به صورت محدود به زبان‌­های دیگر ترجمه شده­‌اند.

کتاب­‌شناسی: ارمیا (رمان- سوره مهر، ۱۳۷۴)؛ ناصر ارمنی (مجموعه داستان- کتاب نیستان، ۱۳۷۸)؛ من او (رمان- افق، ۱۳۷۸)؛ ازبه (داستان بلند- کتاب نیستان، ۱۳۸۰)؛ داستان سیستان (سفرنامه- قدیانی، ۱۳۸۲)؛ نشت نشا (مقاله­ی بلند- قدیانی، ۱۳۸۴)؛ بیوتن (رمان- علم، ۱۳۸۷)؛ سرلوحه‌ها: یادداشت‌های پراکنده­‌ی سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴ (سپیده‌­باوران، 1387)؛ نفحات نفت: جستاری در فرهنگ نفتی و مدیریت دولتی  (افق، 1389)؛ جانستان کابلستان: روایت سفر به افغانستان‏‫ (افق، 1390)؛ قیدار (رمان- افق، ۱۳۹۱) و ره‌ش (رمان- افق، زمستان ۱۳۹۶).

 

منابع: