پرش به محتوا

حسین خضوعی: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲۹: خط ۲۹:




(میرزا حسین ساعت‏‌ساز، متخلص به سرورالشعرا) استاد آواز و موسیقى‌‏دان برجسته‌ی ایرانی. پدرش -میرزا محمدحسن‏ خان- قارى بود. میرزا حسین موسیقى را نزد میرزا عبدالوهاب (خواننده و موسیقى‌‏دان قدیمى اصفهانى) یاد گرفت. هنگامى كه از سه نفر از اساتید برجسته‌ی آواز در دوره‌ی قاجار سخن به میان آید، نام میرزا حسین‏ خان ساعت‏‌ساز، یكى از آن اسامى خواهد بود.


در سنین نوجوانى به تهران رفت و حدود بیست و پنج سال در دربار ناصرالدین شاه رفت و آمد داشت. او در این دوره با هنرمندان نامدار [[انجمن اخوت]] همکاری داشته و در كنسرت‏‌هاى آن انجمن، به عنوان خواننده با هنرمندانی چون [[طاهرزاده، حسین (اصفهان ۱۲۶۱ـ تهران ۱۳۳۴ش)|سید حسین طاهرزاده]] (استاد آواز) و ناصر سیف (خواننده و شبیه‌خوان) همکاری کرده است. بعد از این دوره به اصفهان بازمی‌گردد و به خاطر داشتن سواد و خط خوش، در اداره‌ی دخانیات به امور دفترى مشغول مى‏‌شود. میرزا حسین جز کار اداری، تعمیر ساعت را هم به صورت تفریحى در منزل انجام مى‏‌داد. رساله‏‌ى خطى‌ای كه از او به جا مانده، نشان مى‌‏دهد كه با نواختن تار نیز آشنایى داشته است.  
(میرزا حسین ساعت‏‌ساز، متخلص به سرورالشعرا) استاد آواز و موسیقى‌‏دان برجسته‌ی ایرانی. پدرش -میرزا محمدحسن‏ خان- قارى بود. میرزا حسین موسیقى را نزد میرزا عبدالوهاب (خواننده و موسیقى‌‏دان قدیمى اصفهانى) یاد گرفت. هنگامى که از سه نفر از اساتید برجسته‌ی آواز در دوره‌ی قاجار سخن به میان آید، نام میرزا حسین‏ خان ساعت‏‌ساز، یکى از آن اسامى خواهد بود.  


از شاگردان نامدارى كه از محضر او بهره بردند مى‏‌توان از [[جلال تاج اصفهانی (اصفهان ۱۲۷۵ـ۱۳۶۰ش)|تاج اصفهانى]]، [[ادیب خوانساری، اسماعیل (۱۲۸۰ـ تهران ۱۳۶۱ش)|ادیب خوانسارى]]، [[حسین یاوری]]،  [[مهدی فروغ]] و [[دردشتی، یونس (اصفهان ۱۲۸۸ـ امریکا ۱۳۷۴ش)|یونس دردشتى]] نام برد.  
در سنین نوجوانى به تهران رفت و حدود بیست و پنج سال در دربار ناصرالدین شاه رفت و آمد داشت. او در این دوره با هنرمندان نامدار [[انجمن اخوت]] همکاری داشته و در کنسرت‏‌هاى آن انجمن، به عنوان خواننده با هنرمندانی چون [[طاهرزاده، حسین (اصفهان ۱۲۶۱ـ تهران ۱۳۳۴ش)|سید حسین طاهرزاده]] (استاد آواز) و ناصر سیف (خواننده و شبیه‌خوان) همکاری کرده است. بعد از این دوره به اصفهان بازمی‌گردد و به خاطر داشتن سواد و خط خوش، در اداره‌ی دخانیات به امور دفترى مشغول مى‏‌شود. میرزا حسین جز کار اداری، تعمیر ساعت را هم به صورت تفریحى در منزل انجام مى‏‌داد. رساله‏‌ى خطى‌ای که از او به جا مانده، نشان مى‌‏دهد که با نواختن تار نیز آشنایى داشته است.  


میرزا حسین‏‌ خان به علم عروض و فنون ادبی هم كاملاً مسلط بوده و در شعر به سرورالشعرا تخلص می‌کرده است. علاوه بر این، او به خاطر تبحرش در موسیقى، سمتِ معین‌البكایى (تعزیه‌گردانى) داشته است. خضوعی صفحه‌ای پر نکرد اما یک لوله فونوگراف از او ضبط شده که تک‌نسخه‌ی آن نزد خانواده‌ی "عمومی" در اصفهان نگه‌داری می‌شود.  
از شاگردان نامدارى که از محضر او بهره بردند مى‏‌توان از [[جلال تاج اصفهانی (اصفهان ۱۲۷۵ـ۱۳۶۰ش)|تاج اصفهانى]]، [[ادیب خوانساری، اسماعیل (۱۲۸۰ـ تهران ۱۳۶۱ش)|ادیب خوانسارى]]، [[حسین یاوری]]،  [[مهدی فروغ]] و [[دردشتی، یونس (اصفهان ۱۲۸۸ـ امریکا ۱۳۷۴ش)|یونس دردشتى]] نام برد.  


میرزا حسین خضوعی به خاطر ابتلا به دیابت درگذشت و در تخت فولاد اصفهان، تكیه‌ی شهدا، به خاک سپرده شد.
میرزا حسین‏‌ خان به علم عروض و فنون ادبی هم کاملاً مسلط بوده و در شعر به سرورالشعرا تخلص می‌کرده است. علاوه بر این، او به خاطر تبحرش در موسیقى، سمتِ معین‌البکایى (تعزیه‌گردانى) داشته است. خضوعی صفحه‌ای پر نکرد اما یک لوله فونوگراف از او ضبط شده که تک‌نسخه‌ی آن نزد خانواده‌ی "عمومی" در اصفهان نگه‌داری می‌شود.
 
میرزا حسین خضوعی به خاطر ابتلا به دیابت درگذشت و در تخت فولاد اصفهان، تکیه‌ی شهدا، به خاک سپرده شد.
[[رده:موسیقی]]
[[رده:موسیقی]]
[[رده:ایران - اشخاص]]
[[رده:ایران - اشخاص]]
سرویراستار
۴۰٬۵۷۴

ویرایش