فرانسوی، ادبیات
فَرانسَوی، ادبیات (French literature)
قرون وسطا. منظومۀ رولان[۱] (ح ۱۰۸۰)، از اوّلین حماسههای سلحشوری[۲] (شعرهای حماسی دربارۀ کارهای شجاعانۀ شهسواران) بود که در دورههای بعد رُمانسهای آرتوری[۳] و مضامینی برگرفته از تاریخ باستان، مانند اسکندر، تروا و تِبِس (طیوه)[۴] جای آنها را گرفتند؛ اثر کرتین دو تروا[۵] در قرن ۱۲ بهترین شکل رُمانسهای آرتوری بهشمار میرود. شکل دیگر ادبیات قرون وسطایی فرانسه در آثار زیر مشهود است: اوکاسن و نیکولت[۶]، اثر نویسندهای ناشناس در اوایل قرن ۱۳، شعر تمثیلی رمان گل سرخ که بخش نخست آن را گیوم دو لوریس[۷] (ح ۱۲۳۰) و بخش دومش را ژان دو مون[۸] (ح ۱۲۷۵) نوشته است و نیز اثر طنز داستان رونار[۹] در قرن ۱۲. در این دوره بود که مورخانی چون ویلاردوئن[۱۰]، ژوئنویل[۱۱]، فرواسار[۱۲]، کومین[۱۳]، و فرانسوا ویون[۱۴]، نخستین شاعر بزرگ فرانسه، ظهور کردند.
قرن ۱۶. رُنسانس: مشهورترین شاعران این دوره رونسار[۱۵]، رهبر پلیاد[۱۶]، (گروهی متشکل از هفت نویسنده) بود. افراد دیگر این گروه عبارت بودند از مارو[۱۷] در آغاز قرن ۱۶ و ماتورن رِنیِه[۱۸] (۱۵۷۳ـ۱۶۱۳). رابله[۱۹] و مونتنی[۲۰]، که مقالهنویس بود، از نوابغ نثرنویس این دوره بودند.
قرن ۱۷. پیروزی شکل (فُرم) در آثار نمایشنامهنویسان بزرگ کلاسیک[۲۱]، کورنی[۲۲]، راسین[۲۳]، و مولیر[۲۴]، و آثار لطیف و درخشان لا فونتن[۲۵]، شاعر، و بوالو[۲۶]، شاعر و منتقد، تحقق یافت. برخی از استادان نثرِ این دوره عبارتاند از فیلسوفانی چون پاسکال و دکارت، بوسوئه[۲۷]، که خطیب بود، و منتقدانی چون لا برویر[۲۸]، فِنلون[۲۹]، مالبرانش[۳۰]، لا روشفوکو[۳۱]، کاردینال دو رتس[۳۲]، مادام دو سوینیِه[۳۳] و لوساژ[۳۴].
قرن ۱۸. عصر روشنگری و دورۀ نثرنویسانی چون مونتسکیو، ولتر، روسو و دانشمندی نظیر بوفون[۳۵]، همچنین دیدرو، دایرةالمعارفنویس؛ و وُوْنارگ[۳۶]، نویسندۀ رسایل اخلاقی؛ همچنین رماننویسانی چون پروو [۳۷] و ماریوو[۳۸]، و سن سیمون[۳۹]، که خاطرهنویس بود.
قرن ۱۹. شعر بار دیگر با آثار شاعران رُمانتیکی چون لامارتین[۴۰]، هوگو[۴۱]، وینیی[۴۲]، موسه[۴۳]، لوکنت دولیل[۴۴] و گوتیه[۴۵]، رونق یافت؛ رماننویسهای این مکتب عبارت بودند از ژرژ ساند[۴۶]، استندال[۴۷] و دومای پدر[۴۸]؛ منتقد معروف این دوره سنت بوو[۴۹] بود؛ و مورخان آن تیِر[۵۰]، میشله[۵۱] و تِن[۵۲] بودند. بالزاک، رماننویس واقعگرا، همچون فلوبر[۵۳]، زولا[۵۴]، برادران گنکور[۵۵]، آلفونس دوده[۵۶]، موپاسان[۵۷] و هویسمانس[۵۸] پیرو مکتب ناتورالیسم بود. نمایشنامهنویسهای این دوره عبارت بودند از هوگو، موسه و دومای پسر. نمایندۀ سمبلیسم، که جنبشی نوگرا بود و علیه شعر کلاسیک و نگرشهای مادی شورید فیلسوفی با نام برگسون بود. سمبلیسم نخستینبار در آثار ژرار دو نروال[۵۹] و سپس بودلر[۶۰]، ورلن[۶۱]، مالارمه[۶۲]، رمبو[۶۳]، کوربیِر[۶۴] و ویلیه دو لیل آدام[۶۵]، که نثرنویس بود، ظاهر شد؛ نویسندگان بعدی این مکتب، هانری دو رنیه[۶۶] و لافورگ[۶۷] بودند.
قرن ۲۰. والری[۶۸]، کلودل[۶۹] و پُل فور[۷۰] که طرفدار «شعر ناب[۷۱]» بودند نمایشنامه و شعر را احیا کردند؛ نویسندگان دیگر این دوره عبارت بودند از رماننویسانی چون، ژید[۷۲] و پروست[۷۳]، منتقدانی نظیر تیبوده[۷۴] (۱۸۷۴ـ۱۹۳۶) و سن ژون پرس[۷۵]، که آخری شاعر هم بود. جنبش سوررئالیست از «شعر ناب» آغاز شد، با آثار اِلوآر[۷۶] و آپولینر[۷۷] ادامه یافت و نویسندگانی چون ژیرودو[۷۸]، لوئی آراگون[۷۹] و کوکتو[۸۰] را تحت تأثیر قرار داد. واکنش ادبی علیه سمبلیستها در آثار شارل پگی[۸۱]، روستان[۸۲]، دُ نوآی[۸۳] و رومن رولان[۸۴] دیده میشود. هانری باربوس[۸۵]، ژول رومن[۸۶]، ژولیَن گرین[۸۷]، فرانسوا موریاک[۸۸]، فرانسیس کارکو[۸۹] و ژرژ دوهامِل[۹۰] ازجمله رماننویسهای ناتورالیست بودند. دیگر نثرنویسان عبارت بودند از موروا[۹۱]، مالرو[۹۲]، مونترلان[۹۳]، آناتول فرانس[۹۴]، سنت اگزوپری[۹۵]، آلن-فورنيه[۹۶]، پِير هانپ[۹۷] و بلوخ[۹۸]. تئاتر با آثار برنار[۹۹]، آنویی[۱۰۰]، بکت[۱۰۱] و یونسکو[۱۰۲] رونق یافت. جنگ جهانی دوم، تأثیر عمیقی بر نویسندگان فرانسوی گذاشت. برخی نویسندگان نامدار پس از جنگ عبارت بودند از اگزیستانسیالیستهایی نظیر سارتر، کامو، ورکور[۱۰۳] (با نام اصلی ژان برولر[۱۰۴])، سیمون دو بووار[۱۰۵]، اَلِنروبگریه[۱۰۶]، رومن گاری[۱۰۷]، ناتالی ساروت[۱۰۸] و مارگارت دوراس[۱۰۹].
- ↑ chansons de Roland
- ↑ chansons de geste
- ↑ Arthurian romances
- ↑ Thebes
- ↑ Chrétien de Troyes
- ↑ Aucassin et Nicolette
- ↑ Guillaume de Lorris
- ↑ Jean de Meung
- ↑ Roman de Renart/Story of Renard
- ↑ Villehardouin
- ↑ Joinville
- ↑ Froissart
- ↑ Comines
- ↑ François Villon
- ↑ Ronsard
- ↑ La Pléiade
- ↑ Marot
- ↑ Mathurin Régnier
- ↑ Rabelais
- ↑ Montaigne
- ↑ classical
- ↑ Corneille
- ↑ Racine
- ↑ Molière
- ↑ La Fontaine
- ↑ Boileau
- ↑ Bossuet
- ↑ La Bruyère
- ↑ Fénelon
- ↑ Malebranche
- ↑ La Rochefoucauld
- ↑ Cardinal de Retz
- ↑ Mme de Sévigné
- ↑ Le Sage
- ↑ Buffon
- ↑ Vauvenargues
- ↑ Prévost
- ↑ Marivaux
- ↑ Saint- Simon
- ↑ Lamartine
- ↑ Hugo
- ↑ Vigny
- ↑ Musset
- ↑ Leconte de Lisle
- ↑ Gautier
- ↑ George Sand
- ↑ Stendhal
- ↑ Dumas père
- ↑ Sainte- Beuve
- ↑ Thiers
- ↑ Michelet
- ↑ Taine
- ↑ Flaubert
- ↑ Zola
- ↑ Goncourt brothers
- ↑ Alphonse Daudet
- ↑ Maupassant
- ↑ Huysmans
- ↑ Gérard de Nerval
- ↑ Baudelaire
- ↑ Verlaine
- ↑ Mallarmé
- ↑ Rimbaud
- ↑ Corbière
- ↑ Villiers de l’Isle Adam
- ↑ Henri de Régnier
- ↑ Laforgue
- ↑ Valéry
- ↑ Claudel
- ↑ Paul Fort
- ↑ pure poetry
- ↑ Gide
- ↑ Proust
- ↑ Thibaudet
- ↑ St John Perse
- ↑ Eluard
- ↑ Apollinaire
- ↑ Giraudoux
- ↑ Louis Aragon
- ↑ Cocteau
- ↑ Charles Péguy
- ↑ Rostand
- ↑ de Noailles
- ↑ Romain Rolland
- ↑ Henri Barbusse
- ↑ Jules Romains
- ↑ Julian Green
- ↑ François Mauriac
- ↑ Francis Carco
- ↑ Georges Duhamel
- ↑ Maurois
- ↑ Malraux
- ↑ Montherlant
- ↑ Anatole France
- ↑ Saint- Exupéry
- ↑ Alain- Fournier
- ↑ Pierre Hamp
- ↑ Bloch
- ↑ Bernard
- ↑ Anouilh
- ↑ Beckett
- ↑ Ionesco
- ↑ Vercors
- ↑ Jean Bruller
- ↑ Simone de Beauvoir
- ↑ Alain Robbe-Grillet
- ↑ Romain Gary
- ↑ Nathalie Sarraute
- ↑ Marguerite Duras