یوسف پوریا

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۵ ژانویهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۵۰ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
یوسف پوریا
زادروز مراغه 10 فروردين 1318ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل دانش‌آموخته‌ی هنرستان موسيقی ملی  
شغل و تخصص اصلی سازنده‌ی ساز تار
گروه مقاله موسیقی
جوایز و افتخارات مدرک درجه يك هنری از پژوهشكده‌ی هنرهای سنتی سازمان ميراث فرهنگی (1383)
یوسف پوریا
یوسف پوریا

يوسف پوريا (مراغه 10 فروردين 1318ش- )


سازنده‌ی ایرانی تار. پدرش (علی اکبر حجار) مجسمه‌ساز خودآموخته و گم‌نامی بود. در سن ده سالگی به‌همراه خانواده به تهران رفت و ديپلم خود را در رشته‌ی رياضی از دبيرستان خوارزمی دريافت كرد. سال 1346 پس از کذراندن چند دوره‌ی تخصصی، در تعاونی شركت ملی نفت استخدام شد. سپس برای گذراندن چند دوره‌ی دیگر به آلمان و اسپانيا سفر کرد.

پوریا در سال 1348 در كلاس آموزش نوازندگی تار شخصی به نام صادق‌خان نام‌نویسی كرد، اما پس از مدت كوتاهی به سمت ساخت این ساز كشيده شد. او بدون آموزش‌های لازم و با لوازم نجاری خانگی شروع به ساخت يك تار كرد. وی در سال‌های بعد به دليل مشكلات مختلف و گرفتاری‌های شغلی نتوانست نوازندگی و کار تولید تار را به صورت جدی ادامه دهد، اما از سال 1353 این کار را به صورت حرفه‌ای شروع کرد. در سال 1355 پس از تولید نزدیک 20 ساز با کاسه‌ی یکپارچه، با فرمان مرادی كه رئيس كارگاه حفظ و اشاعه‌ی موسيقی بود آشنا شد و به پيشنهاد او از ساخت تارهای يك تكه كه تولیدشان بسيار دشوار بود و زمان زيادی می‌برد، دست کشید و به ساخت تارهای دو تكه با الگوی يحيی روی آورد. در اين زمان علاوه بر ساخت تار به یادگیری آكادميك موسيقی پرداخت و در كلاس‌های هنرستان موسيقی ملی ثبت نام كرد. سپس تا سال 1366 از هنرمندانی چون دكتر حجازی، حسين عليزاده، محمدرضا لطفی و اصغر كردبچه برای ساخت سازی با صدادهی درست و کامل بهره و مشاوره گرفت. او همچنين به واسطه‌ی راهنمایی‌های سليمان روح‌افزا از برخی تكنينك‌ها و نظرات استاد يحيی درباره‌ی تارسازی مطلع شد و آنها را به كار گرفت.

پوریا عضو كانون سازندگان ساز خانه‌ی موسيقی است. او همچنين سمت دبير و سخنگوی كانون سازسازان را نيز بر عهده دارد. پوريا در سال 1383 از پژوهشكده‌ی هنرهای سنتی سازمان ميراث فرهنگی نشان و مدرک درجه يك هنری دريافت كرده است. همچنین در پنجم دی ماه 1398 با حضور هنرمندانی مانند حسین علیزاده در فرهنگ‌سرای ارسباران مراسمی برای تجلیل او برگزار شده است.