غلامعلی رومی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۹ مارس ۲۰۲۰، ساعت ۰۹:۱۴ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
غلامعلی رومی
زادروز سنندج 1310ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل لیسانس ادبیات فارسی  
شغل و تخصص اصلی خواننده
سبک سنتی- محلی
گروه مقاله موسیقی
غلامعلی رومی
غلامعلی رومی

غلامعلى رومى (سنندج 1310ش- )


خواننده‌ی ایرانی. در سنین کودکی، به واسطه‌ی پدرش که بر ردیف‌های آواز ایرانی تسلط داشته، با موسیقی آشنا می‌شود. در سال اول دبیرستان، با معرفی و دعوت حسینعلی دفترى (نوازنده‌ی سه‌تار و ویولن و از شاگردان برجسته‌ی ابوالحسن صبا) به رادیو سنندج می‌رود و پس از چند جلسه تمرین، اولین برنامه‌ی خود را در پاییز سال 1327 در رادیو سنندج اجرا مى‏‌كند. از آن به بعد، رومى تا پایان تحصیلات خود مرتباً هفته‌‏اى یك بار در رادیو سنندج برنامه اجرا کرده. او همزمان با اجراى برنامه‌‏هاى رادیو و ادامه‌ی تحصیلات، ردیف‌هاى آواز را زیر نظر دفترى و سروان ناظرى فرامى‏‌گیرد. رومى بعد از گرفتن دیپلم، براى ادامه‌ی تحصیل به تهران مى‌‏آید و به واسطه‌ی محمد بهارلو (نوازنده‌ی ویولن و رئیس وقت اركستر ارتش) به رادیو مى‏‌رود و در برنامه‌ی ارتش با حسین خواجه‌امیرى (ایرج) كه در آن زمان دانش‌‏آموز دبیرستان نظام بوده، برنامه اجرا مى‌‏كند. او در همین دوره به تکمیل ردیف‌های آوازی نزد محمود كریمى و غلامحسین بنان می‌پردازد و به برنامه‏‌هاى رادیو تهران راه مى‏‌یابد.

رومی تا پایان تحصیل در دانشكده‌ی ادبیات، خواننده‌ی رسمى رادیو ایران بوده است. او با هنرمندانی چون محمد میرنقیبى، محمد بهارلو، مجید وفادار و مشیر همایون شهردار همكارى داشته و حدود هفتاد و پنج ترانه و تصنیف محلى خوانده كه اكثر آنها ترانه‌‏هاى كردى بوده است. در سال 1337 بعد از دریافت لیسانس ادبیات فارسی، به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآمد؛ چند سالى دبیر دبیرستان شاپور تجریش بود و پس از آن به عنوان دبیر دبیرستان‌هاى ایرانى عراق انتخاب شد. رومی مدتى سرپرست دبیرستان علومِ نجف اشرف مى‏‌شود و سپس به بغداد مى‌‏رود و مدت چهار سال جمعاً در كشور عراق خدمت می‌کند. از مشاغل و مناصب رسمی او بعد از بازگشت به ایران می‌توان به ریاست دبیرستان كوروش كبیر سابق باختران، معاونت امور تربیتى استان تهران، ریاست دانشسراى هنر تهران، سرپرست سازمان ملى فولكلور ایران، مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامى كردستان، معاون هنرى اداره‌ی كل آموزش و پژوهش هنرى و سرپرست فرهنگسراى نیاوران اشاره کرد.

رومی در سال 1363 با تقاضاى خودش بازنشسته شده است. در 30 خرداد 1397 از طرف موسسه‌ی هنرمندان پیش‌کسوت کشور از او تقدیر شده است.