بندر انزلی، شهر

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بندر انزلی، شهر
کشور پرونده:Flag of Iran.svg ایران
استان گیلان
شهرستان بندر اَنزَلی
جمعیت ۱۱8,564نفر (1395ش)
موقعیت ۲۵۴کیلومتری شمال غربی تهران و ۲۵کیلومتری شمال غربی رشت، سر راهِ ساحلیِ رشت به رضوانشهر و نیز سر راه رودسر به هشتپر
نوع اقلیم معتدلِ مایل به گرم و مرطوب
ارتفاع از سطح دریا حدود ۲۵متر پایین‌تر
تولیدات و صنایع مهم ماهیگیری و برنج‌کاری
کاخ میان‌پشته (موزۀ نظامی)- از آثار اوائل دورۀ پهلوی در بندر انزلی

بندر انزلی، شهر

بنای یادبودِ حافظیۀ بندرانزلی

بندرشهری در غرب استان گیلان و مرکز اداری شهرستان بندر اَنزَلی. با ارتفاعی حدود ۲۵متر پایین‌تر از سطح دریاهای آزاد در دشتی ساحلی در ۲۵۴کیلومتری شمال غربی تهران و ۲۵کیلومتری شمال غربی رشت، سر راهِ ساحلیِ رشت به رضوانشهر و نیز سر راه رودسر به هشتپر، قرار دارد. اقلیم آن معتدلِ مایل به گرم و مرطوب و جمعیت آن ۱۱8,564نفر است (۱۳9۵ش). این شهر کنار تالاب انزلی و ساحل دریای خزر واقع شده است. اسکلۀ این شهر یکی از مهم‌ترین پایانه‌های حمل و نقل بین‌المللی ایران و انزلی پرباران‌ترین شهر ایران است. مردم این شهر عموماً گیلک، شیعۀ دوازده‌امامی و شغل غالب بافت شهری و روستایی آن ماهیگیری و برنج‌کاری است.


تاریخچه

در روزگار باستان در قلمرو دولت ماد بود و از همان زمان به آن توجه می‌شد. در دورۀ اسلامی نیز همچنان اهمیت داشت. روس‌ها به این شهر توجه داشتند و در سال‌های ۱۷۷۲، ۱۸۰۴، و ۱۹۲۰ آن را تصرف کردند. در جنگ جهانی دوم، از ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۶، در تصرف ارتش سرخ بود. پس از آن‌که رضاشاه پهلوی آن را به تأسیسات و تجهیزات بندری مجهز کرد، بندر پهلوی نام گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دوباره به بندر انزلی تغییر نام یافت.