بخارا (نشریه)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
یکی از شماره‌های بخارا با تصویر داریوش شایگان بر روی جلدش
یکی از شماره‌های بخارا با تصویر داریوش شایگان بر روی جلدش

بخارا (نشریه)

 

دو ماهنامۀ فرهنگی، هنری، ادبی، چاپ تهران. نخستین شماره، به صاحب‌امتیازی و سردبیری و مدیرمسئولی علی_دهباشی، در مرداد ۱۳۷۶ منتشر شد. در زمینۀ فرهنگ، ادبیات، و ایران‌شناسی مقاله‌هایی منتشر می‌کند. این مجله در طول انتشار خود به مجموعه‌ای از مقاله و نوشته‌های ادبی، فرهنگی تبدیل شده است. بخشی از مجله برای نقد و بررسی کتاب به نشر فرزان روز واگذار شده بود که به معرفی کتاب‌های برجستۀ ایرانی و خارجی و درج مقالات فرهنگی‌ـ ‌اجتماعی اختصاص داشت. این بخش در آذر ۱۳۸۱ش با انتشار نشریۀ نقد و بررسی فرزان روز، به صاحب‌امتیازی هوش‌آذر آذرنوش، تعطیل شد.

از ابتدای کار این نشریه تاکنون (4 اسفند 1397) بالغ بر 140 جلسۀ دیدار و گفت‌وگو با اهالی فرهنگ و هنر به همت علی دهباشی برگزار شده که از آن میان به جلساتی که به میرجلال‌الدین کزازی، فاطمه_معتمدآریا، پری_صابری، پرویز پرستویی، جلال_خالقی_مطلق و توفیق_سبحانی اختصاص داشته می‌توان اشاره کرد. همچنین این نشریه تاکنون که شمارۀ یکصد و چهل و ششم‌اش (شهریور 1400ش) منتشر شده است مجالس بزرگداشتی را (بالغ بر 610 برنامه) برای بزرگان فرهنگ ایران و جهان و یا موضوعات فرهنگی- هنری برگزار کرده که به «شب‌های بخارا» معروف و موسوم است. از جملۀ این مجالس به شب‌های آنا_آخماتووا، ابن_بطوطه، پرویز ناتل خانلری، ابن عربی، استقلال هند، بهرام بیضایی، اومبرتو_اکو، اعلام و اصطلاحات انگلیسی دانش‌گستر، پرده‌خوانی و شب شاعرانگی داریوش_شایگان می‌توان اشاره کرد. گزارش این مجالس که شامل سخنرانی اهالی برجستۀ فرهنگ و هنر ایران و کشورهای دیگر و با اجرای علی دهباشی می‌شود به همراه پاره‌ای از مقالات ارائه شده در برنامه، به عنوان بخشی از مجلۀ بخارا که ویژه‌نامۀ عنوان همان شب است، چاپ و منتشر می‌شود.

در سال‌های ابتدایی انتشارِ بخارا بخشی از مجله به شعر شاعران پیش‌کسوت فارسی اختصاص داشت که طی سال‌های اخیر این بخش حذف شده است.

 

منابع: