حسین آتش پرور

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
حسین آتش‌پرور
زادروز گناباد 20 آبان 1331ش
ملیت ایرانی
شغل و تخصص اصلی داستان‌نویس، پژوهشگر ادبیات و روزنامه‌نگار
آثار ماهی در باد (مجموعه داستان)؛ خانه‌ی سوم داستان: بررسی شکل و ساخت داستان‌های نسل سوم (پژوهش ادبی)؛ من و کوزه: شکل و ساخت داستانی ترانه‌های خیام (پژوهش ادبی)؛ چهارده سالگی بر برف (رمان).
گروه مقاله ادبیات فارسی
جوایز و افتخارات  برنده‌ی اولین دوره‌ی جایزه‌ی مطبوعات ادبی برای مجموعه داستان ماهی در باد (1390)
حسین آتش‌پرور
حسین آتش‌پرور

حسین آتش‌پرور (گناباد 20 آبان 1331ش- )


داستان‌نویس، پژوهشگر ادبیات و روزنامه‌نگار ایرانی. از سال 1340 در مشهد زندگی می‌کند. پس از تحصيل در رشته‌ی برق و اتمام سربازی و مدتی كار در يك كارخانه‌ی كاغذسازی، در سال 1355 وارد آموزش و پرورش شد. آتش‌پرور کار نویسندگی را به صورت جدی از اواخر دهه‌ی 1340 شروع کرده و نخستین بار داستان‌هایش در بهار سال ۱۳۵۱ در روزنامه‌ی خراسان به چاپ رسیدند. در سال ۱۳۶۷ آثارش در مجموعه داستان «دریچه‌ی تازه» همراه با داستان‌هایی از محمود دولت‌آبادی، اصغر الهی و چند نفر دیگر چاپ شدند. دوسال بعد کتابی را با عنوان «خوابگرد و داستان‌های دیگر» منتشر کرد که در آن نیز داستانی از او، به همراه آثاری از هوشنگ گلشیری، قاضی ربیحاوی و دیگران جمع‌آوری شده بود. پس از این کتاب چندین عنوان مجموعه ‌داستان، رمان و پژوهش ادبی از او به صورت کتاب‌های مستقل چاپ و منتشر گردیده است. برخی از داستان‌های آتش‌پرور تاكنون به زبان‌های انگلیسی، عربی، کردی، تركی و سرلیک ترجمه شده‌اند.

«من و کوزه» و «کوزه‌ها در جست‌وجوی کوزه‌گر» دو اثر پژوهشی آتش‌پرور است که در آنها به شکل و ساخت داستانی ترانه‌های خیام پرداخته و این که خیام چه گونه در رباعیاتش به داستان نزدیک می‌شود. حسین آتش‌پرور از سومین شماره‌ی مجله‌ی نوشتا (تیرماه ۱۳۸۶) تاکنون به عنوان دبیر بخش ادبیات داستانی با این نشریه همکاری می‌کند. از دیگر فعالیت‌های او به داوری پاره‌ای جوایز ادبی و از مهم‌ترین آنها به داوری مرحله‌ی نهایی دوره‌های هفدهم/ هجدهم و نوزدهم/ بیستم جایزه‌ی مهرگان ادب (آثار سال‌های 1394- 1397) می‌توان اشاره کرد.

از آتش‌پرور نقد و داستان‌های چندی در نشریات ادبی منتشر شده و علاوه بر این بر روی آثار او نقد و تحلیل‌های زیادی طی سال‌های اخیر نوشته شده که از آن جمله به مقالات چینه‌های رمان نو در کتاب خیابان بهار آبی بود (مجله‌ی جهان کتاب، اردیبهشت ۱۳۸۵)، درباره‌ی مجموعه داستان ماهی در باد (روزنامه‌ی شرق- دوشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۸۹) و گذشته‌ی پرشکوه فقر: جستاری در آثار حسین آتش‌پرور (برگ هنر ، شماره‌ی 15: آذر و دی 1396) می‌توان اشاره کرد. حسین پاینده مجموعه داستان ماهی در باد را از پرچمداران سوررئالیسم در ادبیات معاصر ایران می‌داند.

جوایز و افتخارات: یکی از ۵ برگزیده‌ی نهایی جایزه‌ی ادبی واو برای رمان خیابان بهار آبی بود (1385)؛ برنده‌ی اولین دوره‌ی جایزه‌ی مطبوعات ادبی برای مجموعه داستان ماهی در باد (1390).


کتاب‌شناسی

خوابگرد و داستان‌های دیگر (گردآوری داستان- مشهد: پویا، 1369)؛ اندوه (مجموعه داستان- مشهد: درخشش، 1372)؛ خیابان بهار آبی بود (رمان- تهران: گل‌آذین، 1384)؛ کوزه‌ها در جست‌وجوی کوزه‌گر: ساختارشناسی داستانی ترانه‌های خیام (پژوهش ادبی- نشر محقق، 1388)؛ ماهی در باد (مجموعه داستان- تهران: گل‌آذین، 1389)؛ خانه‌ی سوم داستان: بررسی شکل و ساخت داستان‌های نسل سوم (پژوهش ادبی- تهران: جغد، 1397)؛ من و کوزه: شکل و ساخت داستانی ترانه‌های خیام (پژوهش ادبی- تهران: جغد، 1397)؛ چهارده سالگی بر برف (رمان- تهران: جغد، 1398).