شیرگاه

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
شیرگاه
کشور پرونده:Flag of Iran.svg ایران
استان مازندران
شهرستان سوادکوه شمالی
بخش مرکزی
جمعیت 8,671نفر (1395ش)
موقعیت ۳۳‌کیلومتری جنوب غربی ساری و ۲۶کیلومتری شمال غربی پل سفید، در حاشیۀ شمالی کوهستان البرز مرکزی، محل تلاقی رودخانه‌های کسلیان و تالار
نوع اقلیم معتدل و نیمه‌مرطوب
ارتفاع از سطح دریا حدود ۲۵۰متر
برخی بناهای مهم پل سنگی شاهپور
نام لاتین Shirgah
پل شاهپور از آثار دورۀ صفوی، در نزدیکی شهر شیرگاه

شیرگاه، شهر Shirgah, city

شهری در استان مازندران، مرکز اداری شهرستان سوادکوه شمالی. با ارتفاعی حدود ۲۵۰متر. در منطقه‌ای کوهستانی و جنگلی در ۳۳‌کیلومتری جنوب غربی ساری و ۲۶کیلومتری شمال غربی پل سفید، در حاشیۀ شمالی کوهستان البرز مرکزی، محل تلاقی رودخانه‌های کسلیان و تلار، قرار دارد. این شهر در کنار راه و خط‌آهن فیروزکوه به قائم‌شهر و ساری واقع شده است. اقلیم آن معتدل و نیمه‌مرطوب و جمعیت آن 8,671نفر است (1395ش). کارخانه‌های تراورس‌سازی و تقطیر چوب نیز داشته که در حال حاضر غیرفعالند. مردم این شهرستان به فارسی و طبری (گویش سوادکوهی) سخن می‌گویند و شیعۀ دوازده‌امامی‌اند. شهر شیرگاه اگرچه در اوائل دهۀ 1340ش ایجاد شده، اما به عنوان یک آبادی چندصدسال پیشینه دارد.

رود کسیلیان در این شهر به رود تلار می‌پیوندد. شیرگاه جز در بخش شمالی، در باقی مناطق در احاطۀ کوه‌های البرز مرکزی قرار گرفته است. بر روی رودخانه‌های اطراف این شهر پل‌های متعددی در دوره‌های صفویه و قاجاریه ساخته شده که مهم‌ترین آنها با عنوان پل شاهپور بر روی رودخانۀ اوتجون است.

در اوائل سال 1392ش، بنابر مصوبۀ هیأت دولت در جلسۀ 13 اسفند 1391ش، ضمن تغییر و اصلاحاتی در بخش شیرگاه و انتزاع آن از شهرستان سوادکوه، شهرستان سوادکوه شمالی با مرکزیت شهر شیرگاه ایجاد شد.