ناصر عصار

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
ناصر عصار
زادروز تهران ۴ مهر ۱۳۰۷ش
درگذشت پاریس 4 مرداد 1390ش
محل زندگی ایران- فرانسه
ملیت ایرانی- فرانسوی
تحصیلات و محل تحصیل کارشناسی نقاشی- دانشكده‌ی هنرهای زیبای تهران
شغل و تخصص اصلی نقاش
گروه مقاله نگارگری و مجسمه‌سازی
خویشاوندان سرشناس محمدکاظم عصار (پدر)؛ شوشا گاپی (خواهر)

ناصر عصار (تهران ۴ مهر ۱۳۰۷- پاریس 4 مرداد 1390ش)

 

ناصر عصار
از آثار عصار
از آثار عصار
از آثار هنرمند
از آثار هنرمند

نقاش ایرانی. پدرش، محمدکاظم عصار، روحانی، استاد و مسئول کرسی فلسفه‌ی شرق در دانشگاه تهران بود. نقاشی را در نوجوانی نزد علی­‌محمد حیدریان (از شاگردان ممتاز کمال‌الملک) آموخت، اما با ورود به دانشکده­‌ی هنرهای زیبا و بعدتر با مهاجرت دائمی­‌اش به اروپا، آموزه‌های سنتی­‌اش را به صورت کامل کنار گذاشت. بعد از پایان تحصیلات ابتدایی و دبیرستان، بین سال‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳ میلادی در دانشکده‌ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران تحصیل کرد و در سال ۱۹۵۳ به هامبورگ رفت. بعد از مدت کوتاهی، راهی پاریس شد و نخستین نمایشگاه نقاشی‌­اش را در نوامبر ۱۹۵۵ با کمک ژولین آلوار در آن شهر برگزار کرد. در سال ۱۹۶۶، دومین نمایشگاه نقاشی شخصی خود را در لندن برگزار کرد. در همین زمان با ایزابل دو گاستین ازدواج کرد و مدت 18 ماه در انگلیس ماند. در این دوران، سبک نقاشی طبیعت بی‌جان را شروع کرد. عصار در 1351 در سفرش به ایران با هانری کربن آشنا شد و دوستی آنها تا زمان مرگ کربن در فرانسه ادامه یافت. عصار بالاخره در ژوئیه ۱۹۸۰ شهروندی فرانسه را پذیرفت.

عصار در نقاشی‌های منظرهپردازانه‌اش به شیوه‌ی تجریدی گرایش دارد. او در استفاده‌ی کالیگرافیک خود از رنگ روغن رقیق، به ذوق زیباشناسی چینی بیشتر از همه نزدیک می‌شود؛ زیرا حرکت قلم مویش، بر خلاف روش اکسپرسیونیست‌های انتزاعی، جامد و مات نیست، بلکه درخشان و زنده است.

عصار در طول حدود 70 سال کار هنری، بیش‌تر از 40 نمایشگاه در شهرهای بزرگ دنیا داشته که تعدادی از آن‌ها از این قرار است: گالری لینکلن، لندن (1961)؛ گالری اسمیت، در بروکسل (1962)؛ گالری لوی، در لیون فرانسه (1965)؛ گالری کراسونار، در لندن (1966)؛ نمایشگاهی با عنوان «مقایسه»، در موزه‌ی هنرهای مدرن پاریس (1957)؛ نمایشگاهی در مرکز آزادی و فرهنگ بین‌المللی وین (1959)؛ نمایشگاهی در گالری کپلان، در لندن (1959)؛ بی‌‌‌ینال پاریس (1963)؛ گالری سالپترمان، سیاتل امریکا (1964)؛ جشن_هنر_شیراز (1967)؛ نمایشگاه هنر در گالری آتن، یونان (1968)؛ جشن هنر شیراز (1968) و نمایشگاه کاگانویچ، در پاریس (1968). برگزاری نمایشگاه‌های (عمدتاً انفرادی) عصار، بیش‌تر مواقع با دریافت نقدهای مثبت از طرف منتقدان مشهور جهان همراه بوده است.

شوشا گاپی، نویسنده و هنرمند ایرانی- بریتانیایی، خواهر وی بوده است.

 

منابع: