پرش به محتوا

بند مهار: تفاوت میان نسخه‌ها

۱۱۳ بایت اضافه‌شده ،  ۱۵ ساعت پیش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
{{الگو:جعبه اطلاعات اماکن5|نام=بند مهار|کشور=ایران|نام لاتین=|نام‌های دیگر=|موقعیت=۴کیلومتری شرق روستای کلاته سنجر|کاربري=مخزنی|مشخصات معماری=در دوره نخست بند با سنگ و ساروج ساخته شده و در دوره بعد حین مرمت بند از آجر استفاده شده|سازنده=|زمان ساخت=دورۀ ساسانیان تا سده‌های میانی اسلامی}}
{{الگو:جعبه اطلاعات اماکن5|نام=بند مهار|کشور=ایران|نام لاتین=|نام‌های دیگر=|موقعیت=۴کیلومتری شرق روستای کلاته سنجر|کاربري=مخزنی|مشخصات معماری=در دوره نخست بند با سنگ و ساروج ساخته شده و در دوره بعد حین مرمت بند از آجر استفاده شده|سازنده=|زمان ساخت=دوره ساسانیان تا سده‌های میانی اسلامی}}
بند مهار  
بند مهار  


آثار سازۀ آبی (سد) مربوط به دورۀ ساسانیان تا سده‌های میانی اسلامی در خراسان شمالی، شهرستان اسفراین، بخش مرکزی، دهستان آذری، ۴کیلومتری شرق روستای کلاته سنجر. روستای یاد شده در 25کیلومتری جنوب غرب شهر اسفراین قرار دارد. این سد قدیمی در گذشته‌های دور بر روی رودخانۀ قره‌سو (کال شور) احداث شده تا از آب مخزن پشت آن برای آبیاری روستاهای پیرامون بند استفاده کنند. این اثر در شهریور 1387ش به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آثار سازۀ آبی (سد) مربوط به دورۀ ساسانیان تا سده‌های میانی اسلامی در [[خراسان شمالی، استان|خراسان شمالی]]، [[اسفراین، شهرستان|شهرستان اسفراین]]، بخش مرکزی، دهستان آذری، ۴کیلومتری شرق روستای کلاته سنجر. روستای یاد شده در 25کیلومتری جنوب غرب [[اسفراین، شهر|شهر اسفراین]] قرار دارد. این سد قدیمی در گذشته‌های دور بر روی رودخانۀ قره‌سو (کال شور) احداث شده تا از آب مخزن پشت آن برای آبیاری روستاهای پیرامون بند استفاده کنند. این اثر در شهریور 1387ش به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


این بند در امتداد شمال به جنوب بنا شده؛ به صورتی که دریاچه (مخزنِ) سد در شرق قرار داشته و آبی که از سد خارج می‌شده در سمت غرب جریان می‌یافته است. بر خلاف سایر بندهای قدیمی که در دره‌های باریک و عمیق احداث گردیده‌اند، این بند در دشت و بین تپه‌های کم‌ارتفاع ساخته شده. پیشینۀ این بنا به سه دورۀ ساسانیان، سلجوقیان و مغولان مربوط است. در دورۀ نخست بند با سنگ و ساروج ساخته شده؛ در دورۀ بعد حین مرمت بند از آجر استفاده کرده‌اند؛ و آخر سر نیز در دورۀ مغول با ایجاد خاکریز در پشت دیواره، به استحکام آن افزوده‌اند. امروزه تنها کمی از دیوارۀ اصلی بند (کمی سنگی و کمی هم آجری) باقی مانده است.
این بند در امتداد شمال به جنوب بنا شده؛ به صورتی که دریاچه (مخزنِ) سد در شرق قرار داشته و آبی که از سد خارج می‌شده در سمت غرب جریان می‌یافته است. بر خلاف سایر بندهای قدیمی که در دره‌های باریک و عمیق احداث گردیده‌اند، این بند در دشت و بین تپه‌های کم‌ارتفاع ساخته شده. پیشینۀ این بنا به سه دورۀ [[ساسانیان]]، [[سلجوقیان]] و مغولان مربوط است. در دورۀ نخست بند با سنگ و ساروج ساخته شده؛ در دورۀ بعد حین مرمت بند از آجر استفاده کرده‌اند؛ و آخر سر نیز در دورۀ مغول با ایجاد خاکریز در پشت دیواره، به استحکام آن افزوده‌اند. امروزه تنها کمی از دیوارۀ اصلی بند (کمی سنگی و کمی هم آجری) باقی مانده است.
----
----
[[رده:معماری]]
[[رده:معماری]]
[[رده:ابنیه سنتی ایران]]
[[رده:ابنیه سنتی ایران]]
سرویراستار
۵۷٬۵۶۴

ویرایش