آچبه، چینوا (۱۹۳۰ـ۲۰۱۳): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۰: خط ۳۰:
آچِبه، چینوا (۱۹۳۰ـ۲۰۱۳)(Achebe, Chinua)<br />  
آچِبه، چینوا (۱۹۳۰ـ۲۰۱۳)(Achebe, Chinua)<br />  


رمان‌نویس نیجریه‌ای. تأثیر سیاسی و اجتماعی نظام استعماری اروپا بر مردم افریقا و مسائل ملت‌های تازه استقلال‌یافتۀ افریقایی مضامین برخی از رمان‌هایش را تشکیل می‌دهند. ازجمله آثار اوست: رمان تأثیرگذار ''فروپاشی/سنگ روی سنگ نمی‌ماند''<ref>Things Fall Apart</ref> (۱۹۵۸) ـ یکی از نخستین رمان‌های افریقایی که اعتباری عالم‌گیر یافت ـ و ''لانه‌های مورچه‌های ساوانا''<ref>Anthills of the Savannah</ref> (۱۹۸۷). اچِی‌بِی در اُگیدی<ref>Ogidi</ref>، واقع در ایالت مرکزی شرق، به‌ دنیا آمد و در ۱۹۵۳ در رشتۀ ادبیات انگلیسی از یونیورسیتی کالج ایبادان<ref>Ibadan</ref> فارغ‌التحصیل شد. در ۱۹۵۴ تهیه‌کنندۀ گفت‌وگوهای بنگاه سخن‌پراکنی نیجریه<ref>Nigerian Broadcasting Company</ref> شد، و از ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۶ کارگردان پخش برنامه‌های برون‌مرزی بود. درخلال جنگ داخلی [[نیجریه]] نیز، در مقام سخنگوی مسئلۀ بیافرا، در سراسر جهان به نوشتن و ایراد سخنرانی پرداخت. او در رمان ''خدنگ خدا''<ref>Arrow of God</ref> (۱۹۶۴) جامعۀ سنتی ایبو<ref>Ibo</ref> و واکنش یکایک [[ایبو|ایبوها]] در برابر مدیران و مبلغان مذهبی اروپایی را ترسیم می‌کند، در حالی‌که در رمان‌های ''دیگر فراغتی نیست''<ref>No Longer at Ease</ref> (۱۹۶۰) و ''مرد قبیله''<ref>A Man of the People</ref> (۱۹۶۶) تأثیر سیاست استعماری بر نیجریۀ کنونی را آشکار می‌سازد. کتاب‌هایی نیز برای کودکان نوشته است و تاکنون جوایز بسیاری دریافت کرده است.<br /> <!--10047300-->
رمان‌نویس نیجریه‌ای. تأثیر سیاسی و اجتماعی نظام استعماری اروپا بر مردم افریقا و مسائل ملت‌های تازه استقلال‌یافتۀ افریقایی مضامین برخی از رمان‌هایش را تشکیل می‌دهند. ازجمله آثار اوست: رمان تأثیرگذار ''فروپاشی/سنگ روی سنگ نمی‌ماند''<ref>Things Fall Apart</ref> (۱۹۵۸) ـ یکی از نخستین رمان‌های افریقایی که اعتباری عالم‌گیر یافت ـ و ''لانه‌های مورچه‌های ساوانا''<ref>Anthills of the Savannah</ref> (۱۹۸۷). اچِی‌بِی در اُگیدی<ref>Ogidi</ref>، واقع در ایالت مرکزی شرق، به‌ دنیا آمد و در ۱۹۵۳ در رشتۀ ادبیات انگلیسی از یونیورسیتی کالج ایبادان<ref>Ibadan</ref> فارغ‌التحصیل شد. در ۱۹۵۴ تهیه‌کنندۀ گفت‌وگوهای بنگاه سخن‌پراکنی نیجریه<ref>Nigerian Broadcasting Company</ref> شد، و از ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۶ کارگردان پخش برنامه‌های برون‌مرزی بود. درخلال جنگ داخلی [[نیجریه]] نیز، در مقام سخنگوی مسئلۀ بیافرا، در سراسر جهان به نوشتن و ایراد سخنرانی پرداخت. او در رمان ''خدنگ خدا''<ref>Arrow of God</ref> (۱۹۶۴) جامعۀ سنتی ایبو<ref>Ibo</ref> و واکنش یکایک [[ایبو|ایبوها]] در برابر مدیران و مبلغان مذهبی اروپایی را ترسیم می‌کند، در حالی‌که در رمان‌های ''دیگر فراغتی نیست''<ref>No Longer at Ease</ref> (۱۹۶۰) و ''مرد قبیله''<ref>A Man of the People</ref> (۱۹۶۶) تأثیر سیاست استعماری بر نیجریۀ کنونی را آشکار می‌سازد. کتاب‌هایی نیز برای کودکان نوشته است و تاکنون جوایز بسیاری دریافت کرده است.
<br /> <!--10047300-->
 
 
----
[[Category:(ادبیات سایر کشورها)سایر کشورها]]
[[Category:(ادبیات سایر کشورها)سایر کشورها]]
<references />
<references />

نسخهٔ ‏۲۷ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۴۶

چینوا آچبه
Chinua Achebe
زادروز اگیدی ۱۹۳۰م
درگذشت ۲۰۱۳م
ملیت نیجریایی
تحصیلات و محل تحصیل ادبیات انگلیسی یونیورسیتی کالج ایبادان (۱۹۵۳م)
شغل و تخصص اصلی رمان نویس
آثار فروپاشی/سنگ روی سنگ نمی‌ماند (۱۹۵۸)؛ لانه‌های مورچه‌های ساوانا (۱۹۸۷)؛ رمان خدنگ خدا (۱۹۶۴)؛ فراغتی نیست (۱۹۶۰) و مرد قبیله (۱۹۶۶)
گروه مقاله ادبیات سایر کشورها
چینوا آچبه

آچِبه، چینوا (۱۹۳۰ـ۲۰۱۳)(Achebe, Chinua)

رمان‌نویس نیجریه‌ای. تأثیر سیاسی و اجتماعی نظام استعماری اروپا بر مردم افریقا و مسائل ملت‌های تازه استقلال‌یافتۀ افریقایی مضامین برخی از رمان‌هایش را تشکیل می‌دهند. ازجمله آثار اوست: رمان تأثیرگذار فروپاشی/سنگ روی سنگ نمی‌ماند[۱] (۱۹۵۸) ـ یکی از نخستین رمان‌های افریقایی که اعتباری عالم‌گیر یافت ـ و لانه‌های مورچه‌های ساوانا[۲] (۱۹۸۷). اچِی‌بِی در اُگیدی[۳]، واقع در ایالت مرکزی شرق، به‌ دنیا آمد و در ۱۹۵۳ در رشتۀ ادبیات انگلیسی از یونیورسیتی کالج ایبادان[۴] فارغ‌التحصیل شد. در ۱۹۵۴ تهیه‌کنندۀ گفت‌وگوهای بنگاه سخن‌پراکنی نیجریه[۵] شد، و از ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۶ کارگردان پخش برنامه‌های برون‌مرزی بود. درخلال جنگ داخلی نیجریه نیز، در مقام سخنگوی مسئلۀ بیافرا، در سراسر جهان به نوشتن و ایراد سخنرانی پرداخت. او در رمان خدنگ خدا[۶] (۱۹۶۴) جامعۀ سنتی ایبو[۷] و واکنش یکایک ایبوها در برابر مدیران و مبلغان مذهبی اروپایی را ترسیم می‌کند، در حالی‌که در رمان‌های دیگر فراغتی نیست[۸] (۱۹۶۰) و مرد قبیله[۹] (۱۹۶۶) تأثیر سیاست استعماری بر نیجریۀ کنونی را آشکار می‌سازد. کتاب‌هایی نیز برای کودکان نوشته است و تاکنون جوایز بسیاری دریافت کرده است.



  1. Things Fall Apart
  2. Anthills of the Savannah
  3. Ogidi
  4. Ibadan
  5. Nigerian Broadcasting Company
  6. Arrow of God
  7. Ibo
  8. No Longer at Ease
  9. A Man of the People