بیهار: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱۵: خط ۱۵:
}}
}}


(یا: بِهار) ایالتی در شمال شرقی هند، با ۹۹,۱۹۹ کیلومتر مربع مساحت و ۷۷,۶۳۳,۰۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۱). پاتنا<ref>
(یا: بِهار) ایالتی در شمال شرقی [[هند]]، با ۹۹,۱۹۹ کیلومتر مربع مساحت و ۷۷,۶۳۳,۰۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۱). [[پاتنا]]<ref>


Patna  </ref>، مرکز ایالت و بزرگ ترین شهر آن است. رود گنگ&nbsp;در شمال این ایالت از غرب به شرق، از میان جلگه‌های آبرفتی زیرکشت می‌گذرد، که همواره در معرض خشکسالی و سیل قرار دارند. بعضی از بزرگ‌ترین معادن مس، زغال، و آهن هند در این ایالت قرار دارد که پانزده درصد از تولیدات معدنی هند را تأمین می‌کند. این ایالت یک ناحیۀ حاصل‌خیز زراعی است و برنج، گندم، ذرت، نیشکر، و تنباکو محصولات عمدۀ آن را تشکیل می‌دهد. بیهار در مهم‌ترین دوره‌های تاریخ هند نقش اساسی داشته و مهد دیانت بودایی است. روستای بوده‌گایا، که برای بوداییان بسیار محترم است، در غرب قسمت مرکزی بیهار قرار دارد. بر طبق روایات بودایی، در این‌جا بود که زیر یک درخت (انجیر معبد) نور معرفت بر بودا تابید و مأموریت او آغاز شد. بیهار در اواخر قرن ۶ق/۱۲م به تصرف مسلمانان درآمد و تا ۹۸۴ق/۱۵۷۶م در اختیار خاندان‌های گوناگون مسلمان، نظیر لودیان، الیاس شاهیان، حَبَشیان، سید حسین شاهیان، سوریان، و کررانی‌ها بود. در این سال، سلیمان کررانی به اطاعت جلال‌الدین اکبر درآمد و بیهار به قلمرو دولت مغولان هند پیوست. در ۱۱۷۹ق/۱۷۶۵م به تصرف کمپانی هند شرقیِ انگلستان&nbsp;درآمد.
Patna  </ref>، مرکز ایالت و بزرگ ترین شهر آن است. رود [[گنگ]]&nbsp;در شمال این ایالت از غرب به شرق، از میان جلگه‌های آبرفتی زیرکشت می‌گذرد، که همواره در معرض خشکسالی و سیل قرار دارند. بعضی از بزرگ‌ترین معادن مس، زغال، و آهن هند در این ایالت قرار دارد که پانزده درصد از تولیدات معدنی هند را تأمین می‌کند. این ایالت یک ناحیۀ حاصل‌خیز زراعی است و برنج، گندم، ذرت، نیشکر، و تنباکو محصولات عمدۀ آن را تشکیل می‌دهد. بیهار در مهم‌ترین دوره‌های تاریخ هند نقش اساسی داشته و مهد دیانت بودایی است. روستای بوده‌گایا، که برای بوداییان بسیار محترم است، در غرب قسمت مرکزی بیهار قرار دارد. بر طبق روایات بودایی، در این‌جا بود که زیر یک درخت (انجیر معبد) نور معرفت بر [[بودا]] تابید و مأموریت او آغاز شد. بیهار در اواخر قرن ۶ق/۱۲م به تصرف مسلمانان درآمد و تا ۹۸۴ق/۱۵۷۶م در اختیار خاندان‌های گوناگون مسلمان، نظیر لودیان، الیاس شاهیان، حَبَشیان، سید حسین شاهیان، سوریان، و کررانی‌ها بود. در این سال، سلیمان کررانی به اطاعت جلال‌الدین اکبر درآمد و بیهار به قلمرو دولت [[مغولان هند]] پیوست. در ۱۱۷۹ق/۱۷۶۵م به تصرف [[کمپانی هند شرقی انگلستان|کمپانی هند شرقیِ انگلستان]]&nbsp;درآمد.


<br/> <!--12496400-->
<br/> <!--12496400-->


[[Category:ادیان و فرقه های غیراسلام]] [[Category:بودایی و هندی]] [[Category:جغرافیای آسیا]] [[Category:جغرافیای انسانی هند]]
[[Category:ادیان و فرقه های غیراسلام]] [[Category:بودایی و هندی]] [[Category:جغرافیای آسیا]] [[Category:جغرافیای انسانی هند]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۸:۲۳

بیهار (Bihar)

بيهار
بیهار
نام فارسی بیهار
نام های دیگر بهار
نام لاتین Bihar
کشور هند
موقعیت شمال شرقی هند
مرکز پاتنا
جمعیت ۷۷,۶۳۳,۰۰۰ نفر (۲۰۰۱)
مساحت(کیلومتر مربع) ۹۹۱۹۹
تولیدات و صنایع مهم برنج، گندم، ذرت، نیشکر، و تنباکو


(یا: بِهار) ایالتی در شمال شرقی هند، با ۹۹,۱۹۹ کیلومتر مربع مساحت و ۷۷,۶۳۳,۰۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۱). پاتنا[۱]، مرکز ایالت و بزرگ ترین شهر آن است. رود گنگ در شمال این ایالت از غرب به شرق، از میان جلگه‌های آبرفتی زیرکشت می‌گذرد، که همواره در معرض خشکسالی و سیل قرار دارند. بعضی از بزرگ‌ترین معادن مس، زغال، و آهن هند در این ایالت قرار دارد که پانزده درصد از تولیدات معدنی هند را تأمین می‌کند. این ایالت یک ناحیۀ حاصل‌خیز زراعی است و برنج، گندم، ذرت، نیشکر، و تنباکو محصولات عمدۀ آن را تشکیل می‌دهد. بیهار در مهم‌ترین دوره‌های تاریخ هند نقش اساسی داشته و مهد دیانت بودایی است. روستای بوده‌گایا، که برای بوداییان بسیار محترم است، در غرب قسمت مرکزی بیهار قرار دارد. بر طبق روایات بودایی، در این‌جا بود که زیر یک درخت (انجیر معبد) نور معرفت بر بودا تابید و مأموریت او آغاز شد. بیهار در اواخر قرن ۶ق/۱۲م به تصرف مسلمانان درآمد و تا ۹۸۴ق/۱۵۷۶م در اختیار خاندان‌های گوناگون مسلمان، نظیر لودیان، الیاس شاهیان، حَبَشیان، سید حسین شاهیان، سوریان، و کررانی‌ها بود. در این سال، سلیمان کررانی به اطاعت جلال‌الدین اکبر درآمد و بیهار به قلمرو دولت مغولان هند پیوست. در ۱۱۷۹ق/۱۷۶۵م به تصرف کمپانی هند شرقیِ انگلستان درآمد.


  1. Patna