اورلیان: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲: خط ۲:
اورْلِئان (Orleans)
اورْلِئان (Orleans)


مرکز اداری ولایت [[لوآره، دپارتمان|لوآره]]<ref>Loiret</ref>، در مرکز [[فرانسه]]، واقع در ساحل راست [[لوآر، رود (۲)|رود لوآر]]<ref>Loire</ref>، به فاصلۀ ۱۱۵کیلومتری جنوب غربی [[پاریس، شهر|پاریس]]. جمعیت آن ۱۰۸هزار نفر، و جمعیت حومۀ آن ۲۴۳هزار نفر است (۱۹۹۰). صنایع آن عبارت‌اند از ماشین‌سازی، نسّاجی، و فرآوری مواد غذایی. مرکز دادوستد فرآورده‌های کشاورزی است. اورلئان پیش از دوران روم نیز وجود داشته است. [[ژاندارک]]<ref>Joan of Arc</ref>، مشهور به دوشیزۀ اورلئان<ref>Maid of Orléans</ref>، این شهر را در ۱۴۲۹ از اشغال انگلیسی‌ها آزاد کرد. کلیسای جامع اورلئان متعلق به قرون ۱۳م تا ۱۶ است، اما در جنگ‌های مذهبی از بین رفت و در زمان [[هانری چهارم (۱۰۵۰ـ۱۱۰۶م)|هانری چهارم]] بازسازی شد. سایر بناهای تاریخی آن عبارت‌اند از کلیساها، قصرها و موزۀ بزرگ اورلئان (که تا قرن ۱۶ شهرداری بود). اورلئان تقاطع جاده‌ای، راه‌آهن و آبراه‌ فرانسه است. دانشگاه جدید آن در ۱۹۶۲ تأسیس شد و اسقف‌نشین است. یولیوس سزار<ref>Julius Caesar</ref>&nbsp;این شهر را چنابوم<ref>Cenabum</ref>&nbsp;نامید، و در دوران امپراتوری روم چیویتاس آورلیانی<ref>Civitas Aureliani</ref>&nbsp;خوانده می‌شد. سپس مرکز استان قدیمی اورلئانه<ref>Orléanais </ref>&nbsp;شد. پیروزی ژاندارک بر انگلیسی‌ها در ۱۴۳۹م، که طی آن سربازانِ انگلیسیِ تحتِ فرمان دوک بدفورد<ref>Duke of Bedford</ref>&nbsp;را وادار به شکستن محاصرۀ شهر کرد، آغاز مأموریت او برای رهایی فرانسه از چنگ [[بریتانیا]] و آخرین نقطۀ عطف [[جنگ صدساله]] بود. اورلئان در جنگ‌های مذهبی فرانسه، [[جنگ فرانسه و پروس]] و [[جنگ جهانی دوم]] به‌‌شدت آسیب دید.
مرکز اداری ولایت [[لوآره، دپارتمان|لوآره]]<ref>Loiret</ref>، در مرکز [[فرانسه]]، واقع در ساحل راست [[لوآر، رود (۲)|رود لوآر]]<ref>Loire</ref>، به فاصلۀ ۱۱۵کیلومتری جنوب غربی [[پاریس، شهر|پاریس]]. جمعیت آن ۱۰۸هزار نفر، و جمعیت حومۀ آن ۲۴۳هزار نفر است (۱۹۹۰). صنایع آن عبارت‌اند از ماشین‌سازی، نسّاجی، و فرآوری مواد غذایی. مرکز دادوستد فرآورده‌های کشاورزی است. اورلئان پیش از دوران روم نیز وجود داشته است. [[ژاندارک]]<ref>Joan of Arc</ref>، مشهور به دوشیزۀ اورلئان<ref>Maid of Orléans</ref>، این شهر را در ۱۴۲۹ از اشغال انگلیسی‌ها آزاد کرد. کلیسای جامع اورلئان متعلق به قرون ۱۳م تا ۱۶ است، اما در جنگ‌های مذهبی از بین رفت و در زمان [[هانری چهارم (۱۵۵۳ـ۱۶۱۰)|هانری چهارم]] بازسازی شد. سایر بناهای تاریخی آن عبارت‌اند از کلیساها، قصرها و موزۀ بزرگ اورلئان (که تا قرن ۱۶ شهرداری بود). اورلئان تقاطع جاده‌ای، راه‌آهن و آبراه‌ فرانسه است. دانشگاه جدید آن در ۱۹۶۲ تأسیس شد و اسقف‌نشین است. یولیوس سزار<ref>Julius Caesar</ref>&nbsp;این شهر را چنابوم<ref>Cenabum</ref>&nbsp;نامید، و در دوران امپراتوری روم چیویتاس آورلیانی<ref>Civitas Aureliani</ref>&nbsp;خوانده می‌شد. سپس مرکز استان قدیمی اورلئانه<ref>Orléanais </ref>&nbsp;شد. پیروزی ژاندارک بر انگلیسی‌ها در ۱۴۳۹م، که طی آن سربازانِ انگلیسیِ تحتِ فرمان دوک بدفورد<ref>Duke of Bedford</ref>&nbsp;را وادار به شکستن محاصرۀ شهر کرد، آغاز مأموریت او برای رهایی فرانسه از چنگ [[بریتانیا]] و آخرین نقطۀ عطف [[جنگ صدساله]] بود. اورلئان در جنگ‌های مذهبی فرانسه، [[جنگ فرانسه و پروس]] و [[جنگ جهانی دوم]] به‌‌شدت آسیب دید.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ دسامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۶:۲۶

اورْلِئان (Orleans)

مرکز اداری ولایت لوآره[۱]، در مرکز فرانسه، واقع در ساحل راست رود لوآر[۲]، به فاصلۀ ۱۱۵کیلومتری جنوب غربی پاریس. جمعیت آن ۱۰۸هزار نفر، و جمعیت حومۀ آن ۲۴۳هزار نفر است (۱۹۹۰). صنایع آن عبارت‌اند از ماشین‌سازی، نسّاجی، و فرآوری مواد غذایی. مرکز دادوستد فرآورده‌های کشاورزی است. اورلئان پیش از دوران روم نیز وجود داشته است. ژاندارک[۳]، مشهور به دوشیزۀ اورلئان[۴]، این شهر را در ۱۴۲۹ از اشغال انگلیسی‌ها آزاد کرد. کلیسای جامع اورلئان متعلق به قرون ۱۳م تا ۱۶ است، اما در جنگ‌های مذهبی از بین رفت و در زمان هانری چهارم بازسازی شد. سایر بناهای تاریخی آن عبارت‌اند از کلیساها، قصرها و موزۀ بزرگ اورلئان (که تا قرن ۱۶ شهرداری بود). اورلئان تقاطع جاده‌ای، راه‌آهن و آبراه‌ فرانسه است. دانشگاه جدید آن در ۱۹۶۲ تأسیس شد و اسقف‌نشین است. یولیوس سزار[۵] این شهر را چنابوم[۶] نامید، و در دوران امپراتوری روم چیویتاس آورلیانی[۷] خوانده می‌شد. سپس مرکز استان قدیمی اورلئانه[۸] شد. پیروزی ژاندارک بر انگلیسی‌ها در ۱۴۳۹م، که طی آن سربازانِ انگلیسیِ تحتِ فرمان دوک بدفورد[۹] را وادار به شکستن محاصرۀ شهر کرد، آغاز مأموریت او برای رهایی فرانسه از چنگ بریتانیا و آخرین نقطۀ عطف جنگ صدساله بود. اورلئان در جنگ‌های مذهبی فرانسه، جنگ فرانسه و پروس و جنگ جهانی دوم به‌‌شدت آسیب دید.

 


  1. Loiret
  2. Loire
  3. Joan of Arc
  4. Maid of Orléans
  5. Julius Caesar
  6. Cenabum
  7. Civitas Aureliani
  8. Orléanais
  9. Duke of Bedford