آقا بزرگ شیرازی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳: خط ۳:




نقاش و قلمدان‌نگار ایرانی. از هنرمندان معروف دربار [[محمدشاه قاجار (تبریز ۱۲۲۲ـ تهران ۱۲۶۴ق)|محمدشاه]] و [[ناصرالدین شاه قاجار|ناصرالدین‌شاه قاجار]] بود. در شیراز مجمع‌الصنایعی برپا کرد، و به تعلیم هنرجویان پرداخت. از [[صنیع الملک|صنیع‌الملک]] متأثر بود، و در چهره‌نگاری و شبیه‌سازی، بسیار مهارت داشت. بسیاری از شخصیت‌های عهد ناصری را به‌تصویر درآورده است. در آبرنگ، رنگ‌وروغن، سیاه‌قلم، و کارهای روغنی (لاکی)، به‌ویژه قلمدان‌نگاری، استادی چیره‌دست بود. احتمالاً در زمان ناصرالدین‌شاه، لقب «نقاشباشی» گرفته است.
نقاش و قلمدان‌نگار ایرانی. از هنرمندان معروف دربار [[محمدشاه قاجار (تبریز ۱۲۲۲ـ تهران ۱۲۶۴ق)|محمدشاه]] و [[ناصرالدین شاه قاجار|ناصرالدین‌شاه قاجار]] بود. در [[شیراز، شهر|شیراز]] مجمع‌الصنایعی برپا کرد، و به تعلیم هنرجویان پرداخت. از [[صنیع الملک|صنیع‌الملک]] متأثر بود، و در چهره‌نگاری و شبیه‌سازی، بسیار مهارت داشت. بسیاری از شخصیت‌های عهد ناصری را به تصویر درآورده است. در آبرنگ، رنگ‌وروغن، سیاه‌قلم، و کارهای روغنی (لاکی)، به‌ویژه قلمدان‌نگاری، استادی چیره‌دست بود. احتمالاً در زمان ناصرالدین‌شاه، لقب «نقاشباشی» گرفته است.  
 
برخی از آثار برجامانده از او عبارت‌اند از تک‌چهره‌ای از ناصرالدین‌شاه (۱۲۷۸ق)، تصویر آبرنگ از هشت فرماندۀ لشکر ایران در دوران خود او (۱۲۸۱ق، کاخ موزۀ گلستان)، و قلمدانی با نقش چهره‌های رجال.


برخی از آثار برجامانده از او ع''بارت‌اند'' از تک‌چهره‌ای از ناصرالدین‌شاه (۱۲۷۸ق)، تصویر آبرنگ از هشت فرماندۀ لشکر ایران در دوران خود او (۱۲۸۱ق، [[کاخ گلستان|کاخ موزۀ گلستان]])، و قلمدانی با نقش چهره‌های رجال.





نسخهٔ ‏۷ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۴۵

آقا بزرگ شیرازی (قرن ۱۳ق) Agha Bozorg Shirazi


نقاش و قلمدان‌نگار ایرانی. از هنرمندان معروف دربار محمدشاه و ناصرالدین‌شاه قاجار بود. در شیراز مجمع‌الصنایعی برپا کرد، و به تعلیم هنرجویان پرداخت. از صنیع‌الملک متأثر بود، و در چهره‌نگاری و شبیه‌سازی، بسیار مهارت داشت. بسیاری از شخصیت‌های عهد ناصری را به تصویر درآورده است. در آبرنگ، رنگ‌وروغن، سیاه‌قلم، و کارهای روغنی (لاکی)، به‌ویژه قلمدان‌نگاری، استادی چیره‌دست بود. احتمالاً در زمان ناصرالدین‌شاه، لقب «نقاشباشی» گرفته است.

برخی از آثار برجامانده از او عبارت‌اند از تک‌چهره‌ای از ناصرالدین‌شاه (۱۲۷۸ق)، تصویر آبرنگ از هشت فرماندۀ لشکر ایران در دوران خود او (۱۲۸۱ق، کاخ موزۀ گلستان)، و قلمدانی با نقش چهره‌های رجال.