آوتوفرداتس: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(جایگزینی متن - '\\1' به '<!--1')
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


آوتوفِرَداتِس (Autofradates)<br>
آوتوفِرَداتِس (Autofradates)<br>
<p>یونانی‌شدۀ نام فارسی باستان واتَه ـ فرَداته، اسم سه تن از ساتراپ‌های دوران هخامنشی: ۱. ساتراپ ایرانی لیدی (از ۳۹۱ تا ۳۵۰پ‌م) در زمان سلطنت اردشیر دوم. سکه‌هایی با نقش چهرۀ این ساتراپ در حوزۀ حکومت او به دست آمده است. او و هکاتومنوس، ساتراپ کار یا مأمور سرکوب شورش اواگوراس، پادشاه سالامیس قبرس شدند. اوراگوراس پس از دَه سال، با شرایط خود حاضر به تسلیم شد. در حدود ۳۶۸پ‌م، داماتِس، ساتراپ کیلیکیه و کاپادوکیه علیه اردشیر دوم طغیان کرد و سال بعد آریوبرزن، ساتراپ هِلسپونت فریگیه به او پیوست و اَوتوفردات از اردشیر دوم فرمان سرکوبی هردو شورش را گرفت، اما آتن و اسپارت به شورش‌ها دامن زدند و در حدود ۳۶۴پ‌م طغیان سراسر آسیای صغیر و ارمنستان را فراگرفت. در ۳۶۰پ‌م یکی از پسران اَریوبرزن به پدر خیانت کرد و سربازان داماتس به او حمله بردند و اورونتیس، ساتراپ یاغی ارمنستان نیز خود تسلیم اردشیر شد؛ آن‌گاه فرداتس توانست شورش ساتراپ‌ها را فرونشاند. ۲. سردار ایرانی، که در ۳۳۳ـ۳۳۲پ‌م حاکمیت ایران را بر جزایر دریای اژه و سواحل آسیای صغیر اعاده کرد. در حملۀ اسکندر مقدونی، این جزایر و سواحل از ایران منتزع شده بود. ۳. ساتراپ تپورستان. وی در ۳۳۰پ‌م در هبرکانی به اسکندر مقدونی تسلیم و در مقام ساتراپی خود ابقا شد، اما در ۳۲۸ از فرمانبرداری اسکندر سرپیچید و منصبش را از دست داد. کوریتس نام این ساتراپ را فرداتس ضبط کرده است.</p>
یونانی‌شدۀ نام فارسی باستان واتَه ـ فرَداته، اسم سه تن از [[ساتراپ|ساتراپ‌]]<ref>satrap</ref>های دوران [[هخامنشیان|هخامنشی]]: ۱. ساتراپ ایرانی لیدی (از ۳۹۱ تا ۳۵۰پ‌م) در زمان سلطنت [[اردشیر ساسانی دوم ( ـ۳۸۲م)|اردشیر دوم]]. سکه‌هایی با نقش چهرۀ این ساتراپ در حوزۀ حکومت او به دست آمده است. او و هکاتومنوس، ساتراپ کار یا مأمور سرکوب شورش [[اواگوراس قبرسی اول|اواگوراس]]<ref>Evagoras</ref>، پادشاه [[سالامیس (قبرس)|سالامیس]] [[قبرس]] شدند. اوراگوراس پس از دَه سال، با شرایط خود حاضر به تسلیم شد. در حدود ۳۶۸پ‌م، داماتِس، ساتراپ [[کیلیکیا|کیلیکیه]]<ref>Cilicia</ref> و [[کاپادوکیا|کاپادوکیه]]<ref>Cappadocia</ref> علیه اردشیر دوم طغیان کرد و سال بعد آریوبرزن<ref>Ariobarzanes</ref>، ساتراپ هِلسپونت [[فریگیه، تمدن|فریگیه]]<ref>Phrygia</ref> به او پیوست و اَوتوفردات از اردشیر دوم فرمان سرکوبی هردو شورش را گرفت، اما [[آتن]]<ref>Athens</ref> و اسپارت به شورش‌ها دامن زدند و در حدود ۳۶۴پ‌م طغیان سراسر [[آسیای صغیر]] و [[ارمنستان]]<ref>Armenia</ref> را فراگرفت. در ۳۶۰پ‌م یکی از پسران اَریوبرزن به پدر خیانت کرد و سربازان داماتس به او حمله بردند و [[اورونتس|اورونتیس]]<ref>Orontes</ref>، ساتراپ یاغی ارمنستان نیز خود تسلیم اردشیر شد؛ آن‌گاه فرداتس توانست شورش ساتراپ‌ها را فرونشاند. ۲. سردار ایرانی، که در ۳۳۳ـ۳۳۲پ‌م حاکمیت ایران را بر جزایر [[اژه، دریای|دریای اژه]]<ref>Aegean Sea</ref> و سواحل آسیای صغیر اعاده کرد. در حملۀ [[اسکندر مقدونی]]<ref>Alexander the Great</ref>، این جزایر و سواحل از ایران منتزع شده بود. ۳. ساتراپ تپورستان. وی در ۳۳۰پ‌م در هبرکانی به اسکندر مقدونی تسلیم و در مقام ساتراپی خود ابقا شد، اما در ۳۲۸پ‌م از فرمانبرداری اسکندر سرپیچید و منصبش را از دست داد. کوریتس نام این ساتراپ را فرداتس ضبط کرده است.
 
<br><!--10265200-->
<br><!--10265200-->
----
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:ایران باستان تا ورود اسلام]]
[[رده:ایران باستان تا ورود اسلام]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۶:۵۲

آوتوفِرَداتِس (Autofradates)
یونانی‌شدۀ نام فارسی باستان واتَه ـ فرَداته، اسم سه تن از ساتراپ‌[۱]های دوران هخامنشی: ۱. ساتراپ ایرانی لیدی (از ۳۹۱ تا ۳۵۰پ‌م) در زمان سلطنت اردشیر دوم. سکه‌هایی با نقش چهرۀ این ساتراپ در حوزۀ حکومت او به دست آمده است. او و هکاتومنوس، ساتراپ کار یا مأمور سرکوب شورش اواگوراس[۲]، پادشاه سالامیس قبرس شدند. اوراگوراس پس از دَه سال، با شرایط خود حاضر به تسلیم شد. در حدود ۳۶۸پ‌م، داماتِس، ساتراپ کیلیکیه[۳] و کاپادوکیه[۴] علیه اردشیر دوم طغیان کرد و سال بعد آریوبرزن[۵]، ساتراپ هِلسپونت فریگیه[۶] به او پیوست و اَوتوفردات از اردشیر دوم فرمان سرکوبی هردو شورش را گرفت، اما آتن[۷] و اسپارت به شورش‌ها دامن زدند و در حدود ۳۶۴پ‌م طغیان سراسر آسیای صغیر و ارمنستان[۸] را فراگرفت. در ۳۶۰پ‌م یکی از پسران اَریوبرزن به پدر خیانت کرد و سربازان داماتس به او حمله بردند و اورونتیس[۹]، ساتراپ یاغی ارمنستان نیز خود تسلیم اردشیر شد؛ آن‌گاه فرداتس توانست شورش ساتراپ‌ها را فرونشاند. ۲. سردار ایرانی، که در ۳۳۳ـ۳۳۲پ‌م حاکمیت ایران را بر جزایر دریای اژه[۱۰] و سواحل آسیای صغیر اعاده کرد. در حملۀ اسکندر مقدونی[۱۱]، این جزایر و سواحل از ایران منتزع شده بود. ۳. ساتراپ تپورستان. وی در ۳۳۰پ‌م در هبرکانی به اسکندر مقدونی تسلیم و در مقام ساتراپی خود ابقا شد، اما در ۳۲۸پ‌م از فرمانبرداری اسکندر سرپیچید و منصبش را از دست داد. کوریتس نام این ساتراپ را فرداتس ضبط کرده است.



  1. satrap
  2. Evagoras
  3. Cilicia
  4. Cappadocia
  5. Ariobarzanes
  6. Phrygia
  7. Athens
  8. Armenia
  9. Orontes
  10. Aegean Sea
  11. Alexander the Great