اطلس، کوه: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


اَطلس، کوه ‌ (Atlas Mountains)<br/> [[File:11386700.jpg|thumb|اَطلس، کوه]]رشته‌کوهی در شمال غربی افریقا، به طول ۲,۴۰۰ کیلومتر. از ساحل اقیانوس اطلس، در کشور مغرب<ref>Morocco  
اَطلس، کوه ‌ (Atlas Mountains)<br /> [[File:11386700.jpg|thumb|اَطلس، کوه]]رشته‌کوهی در شمال غربی افریقا، به طول ۲,۴۰۰ کیلومتر. از ساحل [[اقیانوس اطلس]]، در کشور [[مغرب، کشور|مغرب]]<ref>Morocco  
 
</ref>، تا خلیج [[قابس]]<ref>Gulf of Gabes</ref>، در کشور [[تونس]]<ref> Tunisia</ref>، امتداد دارد و بین [[مدیترانه، دریای|مدیترانه]]، در شمال، و [[افریقا، صحرای|صحرای افریقا]]<ref> Sahara</ref>، در جنوب، قرار گرفته است. کوه توبکل<ref> Toubkal </ref> با ۴,۱۶۵ متر ارتفاع بلندترین قلّۀ آن است. از نظر زمین‌شناسی، هم‌سن [[آلپ، کوه های|کوه‌های آلپ]]<ref>Alps </ref> است، اما ساختار آن پیچیدگی کمتری دارد. ادامۀ چین‌خوردگی‌های دوره سوم زمین‌شناسی (ترشیری)‌<ref>Tertiary </ref> اروپا است. کوه‌های اطلس غیرآتشفشانی و فقط تعداد محدودی از قلّه‌های آن همواره پوشیده از برف است. درّه‌های حاصل‌خیز دارد و دامنه‌های پایینی آن پوشیده از جنگل است. ترکیب زمین‌شناختی آن [[شیست]]<ref>schist </ref>ها و صخره‌های بلورین<ref>crystalline rocks </ref> با رگه‌های جانبی از سنگ‌های آهکی دارد. معادن بکر شامل طلا، نقره، سرب، روی، منگنز، فسفات، و نفت در آن وجود دارد. از کیپ نان<ref>Cape Nun </ref>، در مغرب، تا کیپ بون<ref>Cape Bon </ref>، در تونس، در جهت شمال شرقی امتداد دارد. بیشتر قسمت‌های آن رشته‌کوه ندارد، اما تودۀ نامنظمی از زمین‌های کوهستانی شامل فلات‌ها و ارتفاعات وسیع در آن دیده می‌شود. کوهستان اطلس به دو بخش اطلس مراکش<ref>Moroccan Atlas</ref>؛ و اطلس تونس<ref> Tunisian Atlas </ref>، و اطلس الجزایر<ref>Algerian Atlas</ref> تقسیم می‌شود.
</ref>، تا خلیج قابس<ref>Gulf of Gabes</ref>، در کشور تونس<ref> Tunisia</ref>، امتداد دارد و بین مدیترانه، در شمال، و صحرای افریقا<ref> Sahara</ref>، در جنوب، قرار گرفته است. کوه توبکل<ref> Toubkal </ref> با ۴,۱۶۵ متر ارتفاع بلندترین قلّۀ آن است. از نظر زمین‌شناسی، هم‌سن کوه‌های آلپ<ref>Alps </ref> است، اما ساختار آن پیچیدگی کمتری دارد. ادامۀ چین‌خوردگی‌های دوره سوم زمین‌شناسی (ترشیری)‌<ref>Tertiary </ref> اروپا است. کوه‌های اطلس غیرآتشفشانی و فقط تعداد محدودی از قلّه‌های آن همواره پوشیده از برف است. درّه‌های حاصل‌خیز دارد و دامنه‌های پایینی آن پوشیده از جنگل است. ترکیب زمین‌شناختی آن شیست<ref>schist </ref>ها و صخره‌های بلورین<ref>crystalline rocks </ref> با رگه‌های جانبی از سنگ‌های آهکی دارد. معادن بکر شامل طلا، نقره، سرب، روی، منگنز، فسفات، و نفت در آن وجود دارد. از کیپ نان<ref>Cape Nun </ref>، در مغرب، تا کیپ بون<ref>Cape Bon </ref>، در تونس، در جهت شمال شرقی امتداد دارد. بیشتر قسمت‌های آن رشته‌کوه ندارد، اما تودۀ نامنظمی از زمین‌های کوهستانی شامل فلات‌ها و ارتفاعات وسیع در آن دیده می‌شود. کوهستان اطلس به دو بخش اطلس مراکش<ref>Moroccan Atlas</ref>؛ و اطلس تونس<ref> Tunisian Atlas </ref>، و اطلس الجزایر<ref>Algerian Atlas</ref> تقسیم می‌شود.


&nbsp;
&nbsp;
خط ۸: خط ۷:
----
----


[[Category:جغرافیای آفریقا]] [[Category:جغرافیای طبیعی افریقا]]
[[Category:جغرافیای آفریقا]]  
[[Category:جغرافیای طبیعی افریقا]]
<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ ژوئن ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۲۸

اَطلس، کوه ‌ (Atlas Mountains)

اَطلس، کوه

رشته‌کوهی در شمال غربی افریقا، به طول ۲,۴۰۰ کیلومتر. از ساحل اقیانوس اطلس، در کشور مغرب[۱]، تا خلیج قابس[۲]، در کشور تونس[۳]، امتداد دارد و بین مدیترانه، در شمال، و صحرای افریقا[۴]، در جنوب، قرار گرفته است. کوه توبکل[۵] با ۴,۱۶۵ متر ارتفاع بلندترین قلّۀ آن است. از نظر زمین‌شناسی، هم‌سن کوه‌های آلپ[۶] است، اما ساختار آن پیچیدگی کمتری دارد. ادامۀ چین‌خوردگی‌های دوره سوم زمین‌شناسی (ترشیری)‌[۷] اروپا است. کوه‌های اطلس غیرآتشفشانی و فقط تعداد محدودی از قلّه‌های آن همواره پوشیده از برف است. درّه‌های حاصل‌خیز دارد و دامنه‌های پایینی آن پوشیده از جنگل است. ترکیب زمین‌شناختی آن شیست[۸]ها و صخره‌های بلورین[۹] با رگه‌های جانبی از سنگ‌های آهکی دارد. معادن بکر شامل طلا، نقره، سرب، روی، منگنز، فسفات، و نفت در آن وجود دارد. از کیپ نان[۱۰]، در مغرب، تا کیپ بون[۱۱]، در تونس، در جهت شمال شرقی امتداد دارد. بیشتر قسمت‌های آن رشته‌کوه ندارد، اما تودۀ نامنظمی از زمین‌های کوهستانی شامل فلات‌ها و ارتفاعات وسیع در آن دیده می‌شود. کوهستان اطلس به دو بخش اطلس مراکش[۱۲]؛ و اطلس تونس[۱۳]، و اطلس الجزایر[۱۴] تقسیم می‌شود.

 


  1. Morocco
  2. Gulf of Gabes
  3. Tunisia
  4. Sahara
  5. Toubkal
  6. Alps
  7. Tertiary
  8. schist
  9. crystalline rocks
  10. Cape Nun
  11. Cape Bon
  12. Moroccan Atlas
  13. Tunisian Atlas
  14. Algerian Atlas