آب انبار سردار بزرگ: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
جز (Added English title to display title and first line)
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
Ab anbar-e Sardar-e Bozorg (Cistern)
 
{{ الگو:جعبه اطلاعات اماکن5
{{ الگو:جعبه اطلاعات اماکن5
| نام =  
| نام =  
خط ۱۱: خط ۱۱:
| سازنده =محمدحسن‌خان و محمدحسین‌خان سردار (امرای فتحعلی‌شاه)
| سازنده =محمدحسن‌خان و محمدحسین‌خان سردار (امرای فتحعلی‌شاه)
| زمان ساخت =1227ق
| زمان ساخت =1227ق
}}آب‌انبار سَرْدار بزرگ<br/> بزرگ‌ترین آب‌انبار تک‌گنبدی ایران واقع در محلۀ راه وی در خیابان راه‌آهن شهر [[قزوین،_شهر|قزوین]]. بانیان این آب‌انبار [[محمدحسن_خان_قاجار_(۱۱۲۷ـ۱۱۷۲ق)|محمدحسن‌خان]] و محمدحسین‌خان سردار از امرای [[فتحعلی_شاه_قاجار_(۱۱۸۵ـ_اصفهان_۱۲۵۰ق)|فتحعلی‌شاه قاجار]] بودند. این بنا سردری زیبا با قوسی جناغی دارد. آب‌انبار دارای یک تاق است که بر روی آن از خارج یک گنبد مخروطی کوچک با پوششی از کاشی فیروزه‌ای ساخته‌اند. راه شیر آب‌انبار ۵۰ پلۀ سنگی دارد که برای رسیدن به آب باید ۱۲.۵متر پایین رفت. مخزن آب آن، مربع‌شکل و ابعاد تقریبی آن هفده متر است. مصالح به‌کاررفته در جرزهای آن، شفتۀ آهک با روکش ساروج است. حجم مخزن آب آن ۳۶۰۰ متر مکعب است. گنبد عظیم آب‌انبار آجری است و در قسمت بالای آن بادگیری ساخته شده است. ارتفاع بلندترین نقطۀ آن از کف آب‌انبار در حدود ۲۸.۵متر است. این بنا روسازی، نماسازی و کتیبه ندارد و ساخت آن به سال ۱۲۲۷ق صورت پذیرفته است.
}}
[[پرونده:10003200.jpg|بندانگشتی|آب‌انبار سردار بزرگ]]
آب‌انبار سردار بزرگ   Ab anbar-e Sardar-e Bozorg (Cistern)
 
 
<br /> بزرگ‌ترین آب‌انبار تک‌گنبدی ایران واقع در محلۀ راه وی در خیابان راه‌آهن شهر [[قزوین،_شهر|قزوین]]. بانیان این آب‌انبار [[محمدحسن_خان_قاجار_(۱۱۲۷ـ۱۱۷۲ق)|محمدحسن‌خان]] و محمدحسین‌خان سردار از امرای [[فتحعلی_شاه_قاجار_(۱۱۸۵ـ_اصفهان_۱۲۵۰ق)|فتحعلی‌شاه قاجار]] بودند. این بنا سردری زیبا با قوسی جناغی دارد. آب‌انبار دارای یک تاق است که بر روی آن از خارج یک گنبد مخروطی کوچک با پوششی از کاشی فیروزه‌ای ساخته‌اند. راه شیر آب‌انبار ۵۰ پلۀ سنگی دارد که برای رسیدن به آب باید ۱۲.۵متر پایین رفت. در دوسوی در ورودی «آب‌انبار سردار»، سکوی سنگی برای نشستن و استراحت وجود دارد و همچنین راه سنگی و هر پله به ارتفاع متوسط ۲۵سانتی‌متر است. مخزن آب آن، مربع‌شکل و ابعاد تقریبی آن هفده متر است. مصالح به‌کاررفته در جرزهای آن، شفتۀ آهک با روکش ساروج است. حجم مخزن آب آن ۳۶۰۰ متر مکعب است. گنبد عظیم آب‌انبار آجری است و در قسمت بالای آن بادگیری ساخته شده است. علاوه بر بادگیر مرکزی، چهار روزن مشبک دیگر نیز برای تهویه در گنبد کار گذاشته‌اند. ارتفاع بلندترین نقطۀ آن از کف آب‌انبار در حدود ۲۸.۵متر است. این بنا روسازی، نماسازی و کتیبه ندارد و ساخت آن به سال ۱۲۲۷ق صورت پذیرفته است.
 
در تاریخ ۸ شهریور ۱۳۵۵ش در شمار یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.
----
 
 


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۱۴


کشور ایران
استان قزوین
موقعیت محلۀ راه وی خیابان راه‌آهن شهر قزوین
کاربری آب‌انبار
مشخصات معماری 50 پله و گنبد آجری دارد - مخزن مربع‌شکل با ابعاد ح 17 متر - حجم مخزن 3600 متر مکعب - ارتفاع بلندترین نقطه تا کف در حدود 5?28 متر
زمان ساخت 1227ق
سازنده محمدحسن‌خان و محمدحسین‌خان سردار (امرای فتحعلی‌شاه)
آب‌انبار سردار بزرگ

آب‌انبار سردار بزرگ Ab anbar-e Sardar-e Bozorg (Cistern)



بزرگ‌ترین آب‌انبار تک‌گنبدی ایران واقع در محلۀ راه وی در خیابان راه‌آهن شهر قزوین. بانیان این آب‌انبار محمدحسن‌خان و محمدحسین‌خان سردار از امرای فتحعلی‌شاه قاجار بودند. این بنا سردری زیبا با قوسی جناغی دارد. آب‌انبار دارای یک تاق است که بر روی آن از خارج یک گنبد مخروطی کوچک با پوششی از کاشی فیروزه‌ای ساخته‌اند. راه شیر آب‌انبار ۵۰ پلۀ سنگی دارد که برای رسیدن به آب باید ۱۲.۵متر پایین رفت. در دوسوی در ورودی «آب‌انبار سردار»، سکوی سنگی برای نشستن و استراحت وجود دارد و همچنین راه سنگی و هر پله به ارتفاع متوسط ۲۵سانتی‌متر است. مخزن آب آن، مربع‌شکل و ابعاد تقریبی آن هفده متر است. مصالح به‌کاررفته در جرزهای آن، شفتۀ آهک با روکش ساروج است. حجم مخزن آب آن ۳۶۰۰ متر مکعب است. گنبد عظیم آب‌انبار آجری است و در قسمت بالای آن بادگیری ساخته شده است. علاوه بر بادگیر مرکزی، چهار روزن مشبک دیگر نیز برای تهویه در گنبد کار گذاشته‌اند. ارتفاع بلندترین نقطۀ آن از کف آب‌انبار در حدود ۲۸.۵متر است. این بنا روسازی، نماسازی و کتیبه ندارد و ساخت آن به سال ۱۲۲۷ق صورت پذیرفته است.

در تاریخ ۸ شهریور ۱۳۵۵ش در شمار یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.