سرداری: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(جایگزینی متن - '\\2' به '<!--2')
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


سرداری <br>
سرداری <br>
(یا: کت فراکی؛ در لغت منسوب به سردار) تن‌پوش چین‌دار مردانه که روی لباس‌های دیگر می‌پوشیدند. در اواخر دورۀ قاجار این جامه مرسوم شد. قد کت فراکی تا بالای زانو و گاه زیر زانو بود و در کمر چین‌های متعددی داشت. در واقع سرداری نوعی کُلیجه‌ای کوتاه است که پس از مسافرت ناصرالدین‌شاه به اروپا در میان مردان رایج شد. عکس‌هایی از ناصرالدین‌شاه و آقارضا اقبال‌السلطنه که سرداری به تن دارند در دست است. دیولافوا در سفرنامۀ خود به ایران از این جامه یاد کرده است. به دنبالِ قبول پوشش اروپایی در میان تحصیل‌کردگان در خارج، در دورۀ پهلوی کارمندان ادارات و دیگر ساکنان شهری، که طرفدار تجدد بودند، رفته‌رفته سرداری را پذیرفتند. در ۴ مهر ۱۳۰۷‌ش/۲۶ سپتامبر ۱۹۲۸ به حکم کابینه کت‌های اروپایی جایگزین سرداری شدند.
(یا: کت فراکی؛ در لغت منسوب به سردار) تن‌پوش چین‌دار مردانه که روی لباس‌های دیگر می‌پوشیدند. در اواخر دورۀ [[قاجاریه، سلسله|قاجار]] این جامه مرسوم شد. قد کت فراکی تا بالای زانو و گاه زیر زانو بود و در کمر چین‌های متعددی داشت. در واقع سرداری نوعی کُلیجه‌ای کوتاه است که پس از مسافرت [[ناصرالدین شاه قاجار|ناصرالدین‌شاه]] به اروپا در میان مردان رایج شد. عکس‌هایی از ناصرالدین‌شاه و [[اقبال السلطنه، آقارضا (۱۲۵۹ـ۱۳۰۷ق)|آقارضا اقبال‌السلطنه]] که سرداری به تن دارند، در دست است. دیولافوا در سفرنامۀ خود به ایران از این جامه یاد کرده است. به دنبالِ قبول پوشش اروپایی در میان تحصیل‌کردگان در خارج، در دورۀ [[پهلوی، سلسله (۱۳۰۴ـ۱۳۵۷ش)|پهلوی]] کارمندان ادارات و دیگر ساکنان شهری، که طرفدار تجدد بودند، رفته‌رفته سرداری را پذیرفتند. در ۴ مهر ۱۳۰۷‌ش/۲۶ سپتامبر ۱۹۲۸ به حکم کابینه کت‌های اروپایی جایگزین سرداری شدند.
<br><!--25131300-->
<br><!--25131300-->
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:تاریخ ایران]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۴۷

سرداری
(یا: کت فراکی؛ در لغت منسوب به سردار) تن‌پوش چین‌دار مردانه که روی لباس‌های دیگر می‌پوشیدند. در اواخر دورۀ قاجار این جامه مرسوم شد. قد کت فراکی تا بالای زانو و گاه زیر زانو بود و در کمر چین‌های متعددی داشت. در واقع سرداری نوعی کُلیجه‌ای کوتاه است که پس از مسافرت ناصرالدین‌شاه به اروپا در میان مردان رایج شد. عکس‌هایی از ناصرالدین‌شاه و آقارضا اقبال‌السلطنه که سرداری به تن دارند، در دست است. دیولافوا در سفرنامۀ خود به ایران از این جامه یاد کرده است. به دنبالِ قبول پوشش اروپایی در میان تحصیل‌کردگان در خارج، در دورۀ پهلوی کارمندان ادارات و دیگر ساکنان شهری، که طرفدار تجدد بودند، رفته‌رفته سرداری را پذیرفتند. در ۴ مهر ۱۳۰۷‌ش/۲۶ سپتامبر ۱۹۲۸ به حکم کابینه کت‌های اروپایی جایگزین سرداری شدند.