مکتب فونتن بلو: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲: خط ۲:
مکتب فونْتِن‌بلو (Fontainebleau School)
مکتب فونْتِن‌بلو (Fontainebleau School)


مکتب مانریستی (شیوه‌گری)<ref>Mannerist</ref>&nbsp;فرانسوی در نقاشی و مجسمه‌سازی. این مکتب در دربار فرانسوای اول<ref>François I</ref>&nbsp;پا گرفت؛ او هنرمندان ایتالیایی را به فونتن‌بلو<ref>Fontainebleau </ref>، نزدیک پاریس، دعوت کرد تا کلبۀ شکارگاهش را تزیین کنند. روسّو فیورنتینو<ref>Rosso Fiorentino</ref>&nbsp;در ۱۵۳۰، و فرانچسکو پریماتیتچو<ref>Francesco Primaticcio</ref>&nbsp;در ۱۵۳۲، به آن‌جا رفتند. ایشان شیوۀ تزیینی متمایزی را از ترکیب نقش‌برجستۀ<ref>relief </ref>&nbsp;گچی و نقاشی ابداع کردند. آثار هنریِ شکل‌نما<ref>Figurative </ref>&nbsp;و سرشار از تزیینِ آنان، تا پایان قرن ۱۶ بر هنر فرانسه مسلط ماند. دیگر هنرمندان وابسته به این مکتب عبارت‌ بودند از بنونوتو چلّینی<ref>Benvenuto Cellini</ref>، نیکولو دل آباته<ref>Niccolò dell’Abbate</ref>، ژان کوزن مهتر<ref>Jean Cousin the Elder</ref>&nbsp;و آنتوان کارون<ref>Antoine Caron</ref>&nbsp;(ح ۱۵۱۵ـ ح ۱۵۹۳). (نخستین) مکتب فونتن‌بلو که از ۱۵۳۰ تا ۱۵۶۰ در اوج شکوفایی بود، در اواخر قرن ۱۶ به مکتبی موسوم به مکتب دوم فونتن‌بلو منتهی شد که اهمیت و شکوفایی کمتری داشت و از هنر فلاندری<ref>flemish art</ref>&nbsp;و مکتب بولونیا<ref>School of Bologna</ref>&nbsp;متأثر بود. ژاکوب بونل<ref>Jacob Bunel</ref>&nbsp;(۱۵۵۱ـ۱۶۱۴)، توسن دوبروی<ref>Toussaint Dubreuil</ref>&nbsp;(۱۵۶۱ـ ۱۶۰۲) و مارتَن دو فرمینه<ref>Martin de Fréminet</ref>&nbsp;(۱۵۶۷ـ۱۶۱۹)، نمایندگان کم‌اهمیت‌تر این دوره بودند.
مکتب [[مانریسم|مانریستی]] (شیوه‌گری)<ref>Mannerist</ref> فرانسوی در نقاشی و مجسمه‌سازی. این مکتب در دربار [[فرانسوای اول (۱۴۹۴م ـ۱۵۴۷)|فرانسوای اول]]<ref>François I</ref> پا گرفت؛ او هنرمندان ایتالیایی را به [[فونتن بلو|فونتن‌بلو]]<ref>Fontainebleau </ref>، نزدیک [[پاریس، شهر|پاریس]]، دعوت کرد تا کلبۀ شکارگاهش را تزیین کنند. روسّو فیورنتینو<ref>Rosso Fiorentino</ref> در ۱۵۳۰م، و [[پریماتیتچو، فرانچسکو (ح ۱۵۰۴ـ۱۵۷۰)|فرانچسکو پریماتیتچو]]<ref>Francesco Primaticcio</ref> در ۱۵۳۲م، به آن‌جا رفتند. ایشان شیوۀ تزیینی متمایزی را از ترکیب نقش‌برجستۀ<ref>relief </ref> گچی و نقاشی ابداع کردند. آثار هنریِ شکل‌نما<ref>Figurative </ref> و سرشار از تزیینِ آنان، تا پایان قرن ۱۶م بر هنر [[فرانسه]] مسلط ماند. دیگر هنرمندان وابسته به این مکتب عبارت‌ بودند از [[چلینی، بنونوتو (۱۵۰۰ـ۱۵۷۱)|بنونوتو چلّینی]]<ref>Benvenuto Cellini</ref>، [[آباته، نیکولو دل (ح ۱۵۰۹ـ۱۵۷۱)|نیکولو دل آباته]]<ref>Niccolò dell’Abbate</ref>، [[کوزن، ژان (ح ۱۴۹۰م ـ ح ۱۵۶۰)|ژان کوزن مهتر]]<ref>Jean Cousin the Elder</ref> و آنتوان کارون<ref>Antoine Caron</ref> (ح ۱۵۱۵ـ ح ۱۵۹۳م). (نخستین) مکتب فونتن‌بلو که از ۱۵۳۰ تا ۱۵۶۰م در اوج شکوفایی بود، در اواخر قرن ۱۶م به مکتبی موسوم به مکتب دوم فونتن‌بلو منتهی شد که اهمیت و شکوفایی کمتری داشت و از [[فلاندری، هنر|هنر فلاندری]]<ref>flemish art</ref> و مکتب بولونیا<ref>School of Bologna</ref> متأثر بود. ژاکوب بونل<ref>Jacob Bunel</ref> (۱۵۵۱ـ۱۶۱۴م)، توسن دوبروی<ref>Toussaint Dubreuil</ref> (۱۵۶۱ـ ۱۶۰۲م) و مارتَن دو فرمینه<ref>Martin de Fréminet</ref> (۱۵۶۷ـ۱۶۱۹م)، نمایندگان کم‌اهمیت‌تر این دوره بودند.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ ‏۲۳ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۱۴

مکتب فونْتِن‌بلو (Fontainebleau School)

مکتب مانریستی (شیوه‌گری)[۱] فرانسوی در نقاشی و مجسمه‌سازی. این مکتب در دربار فرانسوای اول[۲] پا گرفت؛ او هنرمندان ایتالیایی را به فونتن‌بلو[۳]، نزدیک پاریس، دعوت کرد تا کلبۀ شکارگاهش را تزیین کنند. روسّو فیورنتینو[۴] در ۱۵۳۰م، و فرانچسکو پریماتیتچو[۵] در ۱۵۳۲م، به آن‌جا رفتند. ایشان شیوۀ تزیینی متمایزی را از ترکیب نقش‌برجستۀ[۶] گچی و نقاشی ابداع کردند. آثار هنریِ شکل‌نما[۷] و سرشار از تزیینِ آنان، تا پایان قرن ۱۶م بر هنر فرانسه مسلط ماند. دیگر هنرمندان وابسته به این مکتب عبارت‌ بودند از بنونوتو چلّینی[۸]، نیکولو دل آباته[۹]، ژان کوزن مهتر[۱۰] و آنتوان کارون[۱۱] (ح ۱۵۱۵ـ ح ۱۵۹۳م). (نخستین) مکتب فونتن‌بلو که از ۱۵۳۰ تا ۱۵۶۰م در اوج شکوفایی بود، در اواخر قرن ۱۶م به مکتبی موسوم به مکتب دوم فونتن‌بلو منتهی شد که اهمیت و شکوفایی کمتری داشت و از هنر فلاندری[۱۲] و مکتب بولونیا[۱۳] متأثر بود. ژاکوب بونل[۱۴] (۱۵۵۱ـ۱۶۱۴م)، توسن دوبروی[۱۵] (۱۵۶۱ـ ۱۶۰۲م) و مارتَن دو فرمینه[۱۶] (۱۵۶۷ـ۱۶۱۹م)، نمایندگان کم‌اهمیت‌تر این دوره بودند.

 


  1. Mannerist
  2. François I
  3. Fontainebleau
  4. Rosso Fiorentino
  5. Francesco Primaticcio
  6. relief
  7. Figurative
  8. Benvenuto Cellini
  9. Niccolò dell’Abbate
  10. Jean Cousin the Elder
  11. Antoine Caron
  12. flemish art
  13. School of Bologna
  14. Jacob Bunel
  15. Toussaint Dubreuil
  16. Martin de Fréminet