استابات ماتر دولوروسا: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۴: خط ۴:
[[File:11239200.jpg|thumb|ماتر دولوروسا، اثر روخيِر وان‌دِر وِيدِن]]
[[File:11239200.jpg|thumb|ماتر دولوروسا، اثر روخيِر وان‌دِر وِيدِن]]


شعری لاتین<ref>Latin</ref> که تاریخ پیدایش و سرایندۀ آن معلوم نیست، و اندوه مریم باکره<ref>Virgin Mary</ref> پای صلیب<ref>Cross </ref> را توصیف می‌کند. سرودن این شعر را به شخصیت‌های گوناگونی نسبت داده‌اند، ازجمله سن برنار اهل کلِروو<ref>Saint Bernard of Clairvaux</ref>، پاپ اینوکنتیوس سوم<ref>Pope Innocent III</ref>، و یاکوپونه دا تودی<ref>Jacopone da Todi</ref>. در قرن ۱۴م این شعر به‌تدریج کاربرد نیایشی یافت و از ۱۷۲۷ به‌‌مثابۀ یکی از قسمت‌های دو ضیافت هفت اندوه حضرت مریم عذرا<ref>Virgin Mary</ref> در تقویم کلیسای رُم<ref>Roman Missal </ref> گنجانده شد. این شعر در عبادت‌های جلوی شمایل مجالسِ تصلیب (تصاویر چهارده‌گانۀ تصلیب عیسی مسیح)<ref>Stations of the Cross</ref> نیز خوانده می‌شود. محبوبیت فراوان آن از تعداد آهنگ‌هایی که برایش ساخته‌اند پیداست. ژوسکن دِ پره<ref>Josquin des Préz</ref> در قرن ۱۵م و جووانّی دا پالسترینا<ref>Giovanni da Palestrina</ref> در قرن ۱۶، تنظیم‌های پلی‌فونیک کلاسیکی روی آن انجام دادند. بعد از آن نیز آهنگ‌سازانی همچون جووانی پرگولزی<ref>Giovanni Pergolesi</ref>، یوزف هایدن<ref>Joseph Haydn</ref>، جوآکّینو روسّینی<ref>Gioacchino Rossini</ref>، آنتونین دوورژاک<ref>Antonin Dvorák</ref> و جوزپّه وردی<ref>Giuseppe Verdi</ref> آهنگ‌های برجسته‌ای بر این شعر ساختند.
شعری لاتین<ref>Latin</ref> که تاریخ پیدایش و سرایندۀ آن معلوم نیست، و اندوه مریم باکره<ref>Virgin Mary</ref> پای صلیب<ref>Cross </ref> را توصیف می‌کند. سرودن این شعر را به شخصیت‌های گوناگونی نسبت داده‌اند، ازجمله [[سن برنار]] اهل کلِروو<ref>Saint Bernard of Clairvaux</ref>، پاپ [[اینوکنتیوس سوم]]<ref>Pope Innocent III</ref>، و [[یاکوپونه دا تودی (ح۱۲۳۰ـ ۱۳۰۶م)|یاکوپونه دا تودی]]<ref>Jacopone da Todi</ref>. در قرن ۱۴م این شعر به‌تدریج کاربرد نیایشی یافت و از ۱۷۲۷ به‌‌مثابۀ یکی از قسمت‌های دو ضیافت هفت اندوه حضرت [[مریم عذرا]]<ref>Virgin Mary</ref> در تقویم کلیسای رُم<ref>Roman Missal </ref> گنجانده شد. این شعر در عبادت‌های جلوی شمایل مجالسِ تصلیب (تصاویر چهارده‌گانۀ تصلیب عیسی مسیح)<ref>Stations of the Cross</ref> نیز خوانده می‌شود. محبوبیت فراوان آن از تعداد آهنگ‌هایی که برایش ساخته‌اند پیداست. [[ژوسکن د پره (۱۴۴۰ـ۱۵۲۱م)|ژوسکن دِ پره]]<ref>Josquin des Préz</ref> در قرن ۱۵م و [[پالسترینا، جووانی (ح ۱۵۲۵ـ۱۵۹۴)|جووانّی دا پالسترینا]]<ref>Giovanni da Palestrina</ref> در قرن ۱۶، تنظیم‌های پلی‌فونیک کلاسیکی روی آن انجام دادند. بعد از آن نیز آهنگ‌سازانی همچون [[پرگولزی، جووانی باتیستا (۱۷۱۰ـ۱۷۳۶)|جووانی پرگولزی]]<ref>Giovanni Pergolesi</ref>، [[هایدن، یوزف (۱۷۳۲ـ۱۸۰۹)|یوزف هایدن]]<ref>Joseph Haydn</ref>، [[روسینی ، جوآکینو (۱۷۹۲ ـ ۱۸۶۸)|جوآکّینو روسّینی]]<ref>Gioacchino Rossini</ref>، [[دوورژاک، آنتونین (۱۸۴۱ـ۱۹۰۴)|آنتونین دوورژاک]]<ref>Antonin Dvorák</ref> و [[وردی، جوزپه (۱۸۱۳ـ۱۹۰۱)|جوزپّه وردی]]<ref>Giuseppe Verdi</ref> آهنگ‌های برجسته‌ای بر این شعر ساختند.


&nbsp;
&nbsp;
خط ۱۰: خط ۱۰:
----
----


[[Category:ادبیات غرب]] [[Category:شعر (اشخاص و آثار)]]
[[Category:ادبیات غرب]]  
[[Category:شعر (اشخاص و آثار)]]
<references />

نسخهٔ ‏۲ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۰:۰۴

اسْتاباتْ ماتِر دولوروسا (Stabat Mater Dolorosa)

ماتر دولوروسا، اثر روخيِر وان‌دِر وِيدِن

شعری لاتین[۱] که تاریخ پیدایش و سرایندۀ آن معلوم نیست، و اندوه مریم باکره[۲] پای صلیب[۳] را توصیف می‌کند. سرودن این شعر را به شخصیت‌های گوناگونی نسبت داده‌اند، ازجمله سن برنار اهل کلِروو[۴]، پاپ اینوکنتیوس سوم[۵]، و یاکوپونه دا تودی[۶]. در قرن ۱۴م این شعر به‌تدریج کاربرد نیایشی یافت و از ۱۷۲۷ به‌‌مثابۀ یکی از قسمت‌های دو ضیافت هفت اندوه حضرت مریم عذرا[۷] در تقویم کلیسای رُم[۸] گنجانده شد. این شعر در عبادت‌های جلوی شمایل مجالسِ تصلیب (تصاویر چهارده‌گانۀ تصلیب عیسی مسیح)[۹] نیز خوانده می‌شود. محبوبیت فراوان آن از تعداد آهنگ‌هایی که برایش ساخته‌اند پیداست. ژوسکن دِ پره[۱۰] در قرن ۱۵م و جووانّی دا پالسترینا[۱۱] در قرن ۱۶، تنظیم‌های پلی‌فونیک کلاسیکی روی آن انجام دادند. بعد از آن نیز آهنگ‌سازانی همچون جووانی پرگولزی[۱۲]، یوزف هایدن[۱۳]، جوآکّینو روسّینی[۱۴]، آنتونین دوورژاک[۱۵] و جوزپّه وردی[۱۶] آهنگ‌های برجسته‌ای بر این شعر ساختند.

 


  1. Latin
  2. Virgin Mary
  3. Cross
  4. Saint Bernard of Clairvaux
  5. Pope Innocent III
  6. Jacopone da Todi
  7. Virgin Mary
  8. Roman Missal
  9. Stations of the Cross
  10. Josquin des Préz
  11. Giovanni da Palestrina
  12. Giovanni Pergolesi
  13. Joseph Haydn
  14. Gioacchino Rossini
  15. Antonin Dvorák
  16. Giuseppe Verdi