ایرکوتسک، شهر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲: خط ۲:
ایرکوتْسک، شهر (Irkutsk)
ایرکوتْسک، شهر (Irkutsk)


واقع در جنوب [[سیبری]]<ref>Siberia</ref> [[روسیه]]، مرکز [[ایرکوتسک، استان|استان ایرکوتسک]]، با ۶۳۵هزار نفر جمعیت (۱۹۹۰). در نزدیکی [[بایکال، دریاچه|دریاچۀ بایکال]]<ref>Lake Baikal</ref>&nbsp;و کنار رود [[آنگارا]]<ref>River Angara</ref>&nbsp;قرار گرفته، و نیروگاه بزرگ برقابی در مجاورت آن احداث شده است. این شهر محل استخراج زغال‌سنگ است، و کالاهای تولیدی آن عبارت‌اند از آهن، فولاد، خودرو، و ماشین‌آلات. با احداث [[راه آهن سراسری سیبری|راه‌آهن سراسری سیبری]]<ref>Trans-Siberian Railway</ref>&nbsp;(۱۸۹۸) از نظر صنعتی گسترش یافت. در ۱۶۵۱ ایرکوتسک را به‌صورت قلعۀ ‌قزاق‌ها<ref>Cossacks</ref>&nbsp;تأسیس کردند. در ۱۶۸۶ به شهر و در ۱۸۲۲ به مرکز سیبری شرقی<ref>East Siberia</ref>&nbsp;تبدیل شد. از قرن ۱۷، پایگاه اصلی تجارت با تاجران [[یاکوت]]<ref>Yakut</ref>، [[بوریات ها|بوریات]]<ref>Buryat</ref>، [[مغول]] و چینی بود. در قرن ۱۸ تبعیدگاه محکومین سیاسی شد، و از دهۀ ۱۸۵۰ پایگاه روسیه برای پیشروی در خاور دور بود و کشف طلا در دهۀ ۱۸۸۰ سبب توسعۀ ناگهانی آن شد. در دهۀ ۱۹۳۰ به‌‌سرعت ترقّی کرد. دانشگاه و شعبه‌ای از آکادمی علوم<ref>Academy of Sciences</ref>&nbsp;نیز دارد. در آتش‌سوزی ۱۸۷۹ به‌شدت آسیب دید. در [[جنگ داخلی روسیه]] پایگاه روس‌های سفید بود و در ۱۹۲۰ [[بلشویک|بلشویک‌ها]]<ref>Bolsheviks</ref>&nbsp;آن را تصرّف کردند.
واقع در جنوب [[سیبری]]<ref>Siberia</ref> [[روسیه]]، مرکز [[ایرکوتسک، استان|استان ایرکوتسک]]، با ۶۳۵هزار نفر جمعیت (۱۹۹۰). در نزدیکی [[بایکال، دریاچه|دریاچۀ بایکال]]<ref>Lake Baikal</ref>&nbsp;و کنار رود [[آنگارا]]<ref>River Angara</ref>&nbsp;قرار گرفته، و نیروگاه بزرگ برقابی در مجاورت آن احداث شده است. این شهر محل استخراج زغال‌سنگ است، و کالاهای تولیدی آن عبارت‌اند از آهن، فولاد، خودرو، و ماشین‌آلات. با احداث [[راه آهن سراسری سیبری|راه‌آهن سراسری سیبری]]<ref>Trans-Siberian Railway</ref>&nbsp;(۱۸۹۸) از نظر صنعتی گسترش یافت. در ۱۶۵۱ ایرکوتسک را به‌صورت قلعۀ ‌قزاق‌ها<ref>Cossacks</ref>&nbsp;تأسیس کردند. در ۱۶۸۶ به شهر و در ۱۸۲۲ به مرکز سیبری شرقی<ref>East Siberia</ref>&nbsp;تبدیل شد. از قرن ۱۷، پایگاه اصلی تجارت با تاجران [[یاکوت]]<ref>Yakut</ref>، [[بوریات ها|بوریات]]<ref>Buryat</ref>، [[مغول]] و چینی بود. در قرن ۱۸ تبعیدگاه محکومین سیاسی شد، و از دهۀ ۱۸۵۰ پایگاه روسیه برای پیشروی در خاور دور بود و کشف طلا در دهۀ ۱۸۸۰ سبب توسعۀ ناگهانی آن شد. در دهۀ ۱۹۳۰ به‌‌سرعت ترقّی کرد. دانشگاه و شعبه‌ای از آکادمی علوم<ref>Academy of Sciences</ref>&nbsp;نیز دارد. در آتش‌سوزی ۱۸۷۹ به‌شدت آسیب دید. در [[جنگ داخلی روسیه]]<ref>Russian civil war</ref> پایگاه روس‌های سفید بود و در ۱۹۲۰ [[بلشویک|بلشویک‌ها]]<ref>Bolsheviks</ref>&nbsp;آن را تصرّف کردند.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ ‏۲ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۲۶

ایرکوتْسک، شهر (Irkutsk)

واقع در جنوب سیبری[۱] روسیه، مرکز استان ایرکوتسک، با ۶۳۵هزار نفر جمعیت (۱۹۹۰). در نزدیکی دریاچۀ بایکال[۲] و کنار رود آنگارا[۳] قرار گرفته، و نیروگاه بزرگ برقابی در مجاورت آن احداث شده است. این شهر محل استخراج زغال‌سنگ است، و کالاهای تولیدی آن عبارت‌اند از آهن، فولاد، خودرو، و ماشین‌آلات. با احداث راه‌آهن سراسری سیبری[۴] (۱۸۹۸) از نظر صنعتی گسترش یافت. در ۱۶۵۱ ایرکوتسک را به‌صورت قلعۀ ‌قزاق‌ها[۵] تأسیس کردند. در ۱۶۸۶ به شهر و در ۱۸۲۲ به مرکز سیبری شرقی[۶] تبدیل شد. از قرن ۱۷، پایگاه اصلی تجارت با تاجران یاکوت[۷]، بوریات[۸]، مغول و چینی بود. در قرن ۱۸ تبعیدگاه محکومین سیاسی شد، و از دهۀ ۱۸۵۰ پایگاه روسیه برای پیشروی در خاور دور بود و کشف طلا در دهۀ ۱۸۸۰ سبب توسعۀ ناگهانی آن شد. در دهۀ ۱۹۳۰ به‌‌سرعت ترقّی کرد. دانشگاه و شعبه‌ای از آکادمی علوم[۹] نیز دارد. در آتش‌سوزی ۱۸۷۹ به‌شدت آسیب دید. در جنگ داخلی روسیه[۱۰] پایگاه روس‌های سفید بود و در ۱۹۲۰ بلشویک‌ها[۱۱] آن را تصرّف کردند.

 


  1. Siberia
  2. Lake Baikal
  3. River Angara
  4. Trans-Siberian Railway
  5. Cossacks
  6. East Siberia
  7. Yakut
  8. Buryat
  9. Academy of Sciences
  10. Russian civil war
  11. Bolsheviks