علیگر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲۰: خط ۲۰:
(یا: علیگره<ref>city</ref>) شهری در [[اوتارپرادش|اوتار پرادش]]<ref>Uttar Pradesh  
(یا: علیگره<ref>city</ref>) شهری در [[اوتارپرادش|اوتار پرادش]]<ref>Uttar Pradesh  


</ref>، در [[هند]] به فاصلۀ ۱۲۰‌کیلومتری جنوب شرقی [[دهلی، شهر|دهلی]]<ref>Delhi </ref>، با ۴۸۰هزار نفر جمعیت (۱۹۹۱). صنایع آن تولید و فرآوری محصولات کشاورزی، علوم مهندسی، و نساجی است. ویرانه‌های آثار باستانی بودایی و [[هندو]] در این‌جا واقع شده‌اند، اما تاریخچۀ شهر به ۱۱۹۴م باز می‌گردد، یعنی زمانی که علیگر، پایگاه مستحکم [[راجپوت]]<ref>Rajput</ref> بود که فرمانداران مسلمان آن را اداره می‌کردند. نام شهر قدیمی کویل (کول)<ref>(Koil (kol</ref> بود که [[ابن بطوطه]] در ۱۳۴۲م از آن نام برده است؛ علیگر به‌معنای «دژ رفیع»، نام دژی است که در ۱۵۲۴م ساخته شد. این دژ از مغول‌ها به مراته‌ها<ref>Maratha</ref> رسید و سپس در ۱۸۰۳ انگلیسی‌ها آن را تصرف کردند. دانشگاه علیگر اهمیت زیادی دارد و مهم‌ترین دانشگاه اسلامی به‌شمار می‌آید. مؤسس آن سِر سید احمد خان است که در ۱۸۷۵ دبیرستانی به سبک مدارس هند تأسیس کرد. این دبیرستان بعدها به کالج اسلامی انگلیسی و شرقی و در ۱۹۲۰ به دانشگاه تبدیل گردید.
</ref>، در [[هند]] به فاصلۀ ۱۲۰‌کیلومتری جنوب شرقی [[دهلی، شهر|دهلی]]<ref>Delhi </ref>، با ۴۸۰هزار نفر جمعیت (۱۹۹۱). صنایع آن تولید و فرآوری محصولات کشاورزی، علوم مهندسی، و نساجی است. ویرانه‌های آثار باستانی بودایی و [[هندو]] در این‌جا واقع شده‌اند، اما تاریخچۀ شهر به ۱۱۹۴م باز می‌گردد، یعنی زمانی که علیگر، پایگاه مستحکم [[راجپوت]]<ref>Rajput</ref> بود که فرمانداران مسلمان آن را اداره می‌کردند. نام شهر قدیمی کویل (کول)<ref>(Koil (kol</ref> بود که [[ابن بطوطه]] در ۱۳۴۲م از آن نام برده است؛ علیگر به‌معنای «دژ رفیع»، نام دژی است که در ۱۵۲۴م ساخته شد. این دژ از مغول‌ها به [[مراته|مراته‌ها]]<ref>Maratha</ref> رسید و سپس در ۱۸۰۳ انگلیسی‌ها آن را تصرف کردند. دانشگاه علیگر اهمیت زیادی دارد و مهم‌ترین دانشگاه اسلامی به‌شمار می‌آید. مؤسس آن سِر سید احمد خان است که در ۱۸۷۵ دبیرستانی به سبک مدارس هند تأسیس کرد. این دبیرستان بعدها به کالج اسلامی انگلیسی و شرقی و در ۱۹۲۰ به دانشگاه تبدیل گردید.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۲۹

عَلیگَر (Aligarh)

مسجد سر سيد، عليگر
مسجد سر سيد، عليگر
مسجد سر سيد، عليگر
علیگر
نام فارسی علیگر
نام های دیگر علیگره
نام لاتین Aligarh
کشور هند
ایالت اوتار پرادش
موقعیت فاصله ۱۲۰ کیلومتری جنوب شرقی دهلی
جمعیت ۴۸۰هزار نفر (۱۹۹۱)
تولیدات و صنایع مهم تولید و فرآوری محصولات کشاورزی، علوم مهندسی، و نساجی


(یا: علیگره[۱]) شهری در اوتار پرادش[۲]، در هند به فاصلۀ ۱۲۰‌کیلومتری جنوب شرقی دهلی[۳]، با ۴۸۰هزار نفر جمعیت (۱۹۹۱). صنایع آن تولید و فرآوری محصولات کشاورزی، علوم مهندسی، و نساجی است. ویرانه‌های آثار باستانی بودایی و هندو در این‌جا واقع شده‌اند، اما تاریخچۀ شهر به ۱۱۹۴م باز می‌گردد، یعنی زمانی که علیگر، پایگاه مستحکم راجپوت[۴] بود که فرمانداران مسلمان آن را اداره می‌کردند. نام شهر قدیمی کویل (کول)[۵] بود که ابن بطوطه در ۱۳۴۲م از آن نام برده است؛ علیگر به‌معنای «دژ رفیع»، نام دژی است که در ۱۵۲۴م ساخته شد. این دژ از مغول‌ها به مراته‌ها[۶] رسید و سپس در ۱۸۰۳ انگلیسی‌ها آن را تصرف کردند. دانشگاه علیگر اهمیت زیادی دارد و مهم‌ترین دانشگاه اسلامی به‌شمار می‌آید. مؤسس آن سِر سید احمد خان است که در ۱۸۷۵ دبیرستانی به سبک مدارس هند تأسیس کرد. این دبیرستان بعدها به کالج اسلامی انگلیسی و شرقی و در ۱۹۲۰ به دانشگاه تبدیل گردید.

 


  1. city
  2. Uttar Pradesh
  3. Delhi
  4. Rajput
  5. (Koil (kol
  6. Maratha