آکتینیوم: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


آکْتینیوم (actinium)<br/> برگرفته از واژه‌ای یونانی به‌معنای پرتو، عنصری فلزی، پرتوزا، و سفیدرنگ، اولین عنصر از مجموعۀ آکتینیدها، با نماد Ac، عدد اتمی ۸۹، و جرم اتمی نسبی ۲۲۷. به‌نحو ضعیفی ذرات آلفای پرانرژی<ref>high-energy alpha particles</ref>&nbsp;ساطع می‌کند. آکتینیوم با اورانیوم و رادیوم در پیچ بلند و دیگر کانه‌ها یافت می‌شود و از طریق بُمباران<ref>bombarding</ref>&nbsp;رادیوم با نوترون می‌شود آن را سنتز کرد. در بین ایزوتوپ‌های آن ۲۲۷-Ac طولانی‌ترین عمر را با نیم‌عمر ۲۱.۸ سال دارد. ایزوتوپ‌های دیگر نیم‌عمرهای بسیار کوتاه‌تری دارند. ازنظر شیمیایی منحصراً سه‌ظرفیتی است و در واکنش‌های خود مشابه لانتانیدها و دیگر آکتینیدها عمل می‌کند. آندره دوبی‌یرن<ref>André Debierne</ref>، شیمی‌دان فرانسوی، در ۱۸۹۹ آن را کشف کرد.
آکْتینیوم (actinium)<br/> برگرفته از واژه‌ای یونانی به‌معنای پرتو، عنصری فلزی، پرتوزا، و سفیدرنگ، اولین عنصر از مجموعۀ [[آکتینید]]<ref>actinide</ref>ها، با نماد Ac، [[عدد اتمی]]<ref>atomic number</ref> ۸۹، و [[جرم اتمی]]<ref>atomic mass</ref> نسبی ۲۲۷. به نحو ضعیفی ذرات آلفای پرانرژی<ref>high-energy alpha particles</ref> ساطع می‌کند. آکتینیوم با [[اورانیوم]]<ref>uranium</ref> و [[رادیوم]]<ref>radium</ref> در پیچ بلند و دیگر کانه‌ها یافت می‌شود و از طریق بُمباران<ref>bombarding</ref> رادیوم با [[نوترون]]<ref>neutron</ref> می‌شود آن را [[سنتز]]<ref>synthesis</ref> کرد. در بین [[ایزوتوپ|ایزوتوپ‌]]<ref>isotope</ref>های آن ۲۲۷-Ac طولانی‌ترین عمر را با نیم‌عمر ۲۱.۸ سال دارد. ایزوتوپ‌های دیگر نیم‌عمرهای بسیار کوتاه‌تری دارند. از نظر شیمیایی منحصراً سه‌ظرفیتی است و در واکنش‌های خود مشابه [[لانتانید]]<ref>lanthanide</ref>ها و دیگر آکتینیدها عمل می‌کند. آندره دوبی‌یرن<ref>André Debierne</ref>، شیمی‌دان فرانسوی، در ۱۸۹۹م آن را کشف کرد.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۱۹

آکْتینیوم (actinium)
برگرفته از واژه‌ای یونانی به‌معنای پرتو، عنصری فلزی، پرتوزا، و سفیدرنگ، اولین عنصر از مجموعۀ آکتینید[۱]ها، با نماد Ac، عدد اتمی[۲] ۸۹، و جرم اتمی[۳] نسبی ۲۲۷. به نحو ضعیفی ذرات آلفای پرانرژی[۴] ساطع می‌کند. آکتینیوم با اورانیوم[۵] و رادیوم[۶] در پیچ بلند و دیگر کانه‌ها یافت می‌شود و از طریق بُمباران[۷] رادیوم با نوترون[۸] می‌شود آن را سنتز[۹] کرد. در بین ایزوتوپ‌[۱۰]های آن ۲۲۷-Ac طولانی‌ترین عمر را با نیم‌عمر ۲۱.۸ سال دارد. ایزوتوپ‌های دیگر نیم‌عمرهای بسیار کوتاه‌تری دارند. از نظر شیمیایی منحصراً سه‌ظرفیتی است و در واکنش‌های خود مشابه لانتانید[۱۱]ها و دیگر آکتینیدها عمل می‌کند. آندره دوبی‌یرن[۱۲]، شیمی‌دان فرانسوی، در ۱۸۹۹م آن را کشف کرد.

 



  1. actinide
  2. atomic number
  3. atomic mass
  4. high-energy alpha particles
  5. uranium
  6. radium
  7. bombarding
  8. neutron
  9. synthesis
  10. isotope
  11. lanthanide
  12. André Debierne