نسیم خاکسار

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ۰۸:۵۸ توسط Nazanin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
نسیم خاکسار
زادروز آبادان 12 دی 1322ش
محل زندگی ایران- هلند
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل دوره‌ی دانشسرای تربیت معلم
شغل و تخصص اصلی داستان‌نویس
شغل و تخصص های دیگر مترجم، شاعر و نمایش‌نامه‌نویس
آثار آهوان در برف (داستان کوتاه- 1368)؛ داستان همایون و عشق (شعر- 1368)؛ سه نمایش‌نامه (نمایش‌نامه- 1366)؛ آخرین نامه (نمایش‌نامه- 1369)؛ سفر تاجیکستان (سفرنامه- 1371
گروه مقاله ادبیات فارسی
خویشاوندان سرشناس قدسیه قاضی‌نور (همسر)
جوایز و افتخارات  

نسیم خاکسار (آبادان 12 دی 1322ش- )

 

نسیم خاکسار

داستان­‌نویس، نمایش‌­نامه‌­نویس، شاعر و مترجم ایرانی. یک سال پس از دریافت دیپلم با ورود به دوره­‌ی 5ساله­‌ی سپاه دانش و معلمی در روستاها دوسال نیز در دوره‌­های تابستانی دانشسراهای همدان و اصفهانک آموزش دید. در همین دوره نشریه­‌ی هنر و ادبیات جنوب را با همکاری نویسندگانی چون عدنان_غریفی، منصور خاکسار (سردبیر نشریه)، ناصر موذن، پرویز_زاهدی و ناصر_تقوایی منتشر می­‌کردند. در سال 1344 نخستین داستانش در مجله­‌ی فردوسی منتشر شد. در سال 1346 با عده‌­ای از نویسندگان مجله­‌ی هنر و ادبیات جنوب توسط ساواک بازداشت و به مدت دوسال زندانی شد. در این دوره چند داستان کوتاه نوشت که بعضی­‌شان بعدتر در مجموعه داستان­‌های "گياهک" و "نان و گل" چاپ شده­‌اند. پس از آزادی تعدادی از کارهایش در مجله­‌ی موزیک و جنگ­‌های صدا، لوح و سحر منتشر شدند. در سال 1352 به خاطر ارتباط با گروه‌­های چریکی مخالف دولت شاه مجددا توسط ساواک دستگیر شد و تا زمان انقلاب اسلامی زندانی بود. در سال 1358با شش سال کار معلمی، هشت سال محکوميت و چهار سال کار در بانک بازنشسته شد. از فعالیت‌­های خاکسار تا پیش از مهاجرت دائمی‌­اش به هلند (1362) به این موارد می‌­توان اشاره کرد: عضویت در هيات دبيران کانون نويسندگان ايران (از سال 1359)، سردبيری مجله­‌ی بهاران برای رده­‌ی سنی کودکان و نوجوانان (این نشریه 8 شماره منتشر شد) و همکاری با "کتاب_جمعه" (به سردبیری احمد_شاملو).

تعدادی از داستان­‌های خاکسار در کشورهای اروپایی و امریکا به زبان­‌های انگلیسی، هلندی، آلمانی و فرانسوی ترجمه شده‌­اند. او طی سال­‌هایی که به عنوان نویسنده‌­ای مهاجر در هلند زندگی کرده علاوه بر انتشار نزدیک به 30 کتاب در حوزه‌­های مختلف ادبیات و ادبیات نمایشی و حضور خودش یا داستان­‌هایش در چند فستیوال جهانی چند سالی نیز در دانشگاه اوترخت، بخش شرق­‌شناسی به عنوان نويسنده‌­ی مهمان تدريس و تحقيق کرده است. خاکسار سه سال هم با بنياد تئاتر هلند کار کرده. حاصل این همکاری نوشتن چند نمايشنامه بوده که همه­‌ی آنها به زبان هلندی روی صحنه رفته­‌اند. قدسی قاضی­‌نور (نقاش و نویسنده­‌ی کودکان و نوجوانان)  همسر نسیم خاکسار بوده است.

موضوع غالب داستان­های خاکسار مسائل اجتماعی، مبارزات سیاسی و مشکلات و مصائب زندگی در تبعید است.

با ذکر این که در فهرست زیر، تاریخ­‌های انتشار پیش از سال 1362 (زمان مهاجرت نویسنده به هلند) محل نشر ایران است و بعد از این تاریخ هلند، گزیده‌ای از کتاب­‌شناسی نسیم خاکسار ارائه می­‌شود:

بچه­‌ها بیایید با هم کتاب بخوانیم (ادبیات کودک و نوجوان- ۱۳۴۹)؛ من میدانم بچه­‌ها دوست دارند بهار بیاید (ادبیات کودک و نوجوان- ۱۳52)؛ چگونه آگاهی خود را زیاد کنیم (ادبیات کودک و نوجوان- ۱۳58)؛ اگر آدمها همدیگر را دوست بدارند (ادبیات کودک و نوجوان-  ۱۳58)؛ گیاهک (داستان کوتاه- 1358)؛ نان و گل (داستان کوتاه- 1358)؛ درخت. جاده. کودک (شعر- 1359)؛ قلب من در کوهساران (ترجمه­‌ی اثری از ویلیام سارویان- ۱۳۵۹)؛ روشنفکر کوچک (داستان کوتاه- 1360)؛ گام­‌های پیمودن (رمان- 1360)؛ من صلح را دوست دارم (ادبیات کودک و نوجوان- ۱۳61)؛ دیروزی­‌ها (داستان کوتاه- 1366)؛ سه نمایشنامه (نمایشنامه- 1366)؛ گاو و پیرزن (ترجمه‌­ی رمانی از ملک راج آنانند- ۱۳۶۶)؛ بقال خرزویل (داستان کوتاه- 1367)؛ مرائی کافر است (داستان کوتاه- 1367)؛  کوچه بیقواره و چهار پیرزن (ادبیات کودک و نوجوان- ۱۳68)؛ آهوان در برف (داستان کوتاه- 1368)؛ داستان همایون و عشق (شعر- 1368)؛ سه نمایش‌نامه (نمایش‌نامه- 1366)؛ آخرین نامه (نمایش‌نامه- 1369)؛ سفر تاجیکستان (سفرنامه- 1371) و راسته‌ی آریزونا (داستان کوتاه- 1381).

 

منابع: