قاسم آهنین جان

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۵ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۷:۲۲ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

قاسم آهنین‌جان (اردبیل 28 شهریور 1337ش- اهواز ۱۴ اردی‌بهشت ۱۴۰۰ش)

قاسم اهنین‌جان
زادروز اردبیل 28 شهریور 1337ش
درگذشت اهواز ۱۴ اردی‌بهشت ۱۴۰۰ش
ملیت ایرانی
شغل و تخصص اصلی شاعر
سبک شعر سپید
آثار شاخه‌ی یاس به شام خرابات (مجموعه شعر- نوید شیراز، 1394)؛ برق رگ‌هام بر پولاد دریا(مجموعه شعر- بوتیمار، 1395)
گروه مقاله ادبیات فارسی

 

قاسم آهنین‌جان

شاعر ایرانی. در پی مهاجرت خانواده‌اش،  از کودکی تا پایان عمر در اهواز زندگی کرد. تحصیلاتش را تا پایان دوره‌ی متوسطه ادامه داد و از اوائل انقلاب اسلامی، به دنبال شرکت در کلاس‌های آموزش کارگردانی کیانوش_عیاری به سمت سینما و ساخت فیلم مستند رفت. او در این دوره‌ی کوتاه، به عنوان بازیگر در فیلم جدال بزرگ (به کارگردانی علی‌اصغر شادروان) حضور داشت و همچنین چند فیلم مستند، از جمله شیهه زخم، را ساخت. آهنین‌جان فعالیت جدی خود در زمینه‌ی ادبیات را با نشر شعرهایش در مجله‌ی دنیای_سخن از اواخر دهه‌ی 1360 شروع کرده است. اولین مجموعه‌ی اشعارش در سال 1372 (با عنوان ذکر خواب‌های بلوط) توسط نشر نوید شیراز منتشر شد. از فعالیت‌های او، می‌توان به همکاری با مراکز حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و صداوسیمای استان خوزستان به عنوان کارشناس شعر و ادبیات اشاره کرد.

شعر آهنین‌جان، به تناسب محل سکونتش (خوزستان) و مراوداتی که با شاعران آن خطه داشته، تحت تاثیر مولفه‌های شعر ناب و شعر دیگر است. با این حال از همان ابتدای کار، به عنوان شاعری مستقل و شاخص شناخته شده است. شعر او شعری تجریدی و با بیانی اشراقی است که سرشار است از تصاویر انتزاعی با زبانی کاملاً موجز و فاخر. مجموعه کامل اشعار قاسم آهنین‌جان در سال 1396 توسط نشر افراز (تهران) منتشر شده. بخشی از شعرهای آهنین‌جان در موضوع دفاع مقدس و همچنین در موضوعاتی آیینی، چون شهادت امام_حسین و حوادث کربلا، سروده شده‌اند.

کتاب‌شناسی: ذکر خواب‏‌های بلوط (مجموعه شعر- نوید شیراز، 1372)؛ خون و اشراق بر ارغوان جوشن‌ها (مجموعه شعر- حوزه هنری خوزستان- 1385)؛ کودکی‌ها در شب سقاخانه (مجموعه شعر-حوزه هنری خوزستان- 1385)؛  شاعر مرگ خویش می‏‌داند (مجموعه شعر- نوید شیراز، 1386)؛ گلی برای غریبان تا همیشه (مجموعه شعر- پل، 1390)؛ بخت تاریک در آفاق بنفشه و پروانه (مجموعه شعر- پل، 1390)؛ لمعات خون (مجموعه شعر- الیم، 1392)؛ عطر غریب غزال مشرق‌ها (مجموعه شعر- افراز، 1393)؛ شاخه‌ی یاس به شام خرابات (مجموعه شعر- نوید شیراز، 1394)؛ برق رگ‌هام بر پولاد دریا (مجموعه شعر- بوتیمار، 1395)؛ مجموعه‌ی کامل اشعار قاسم آهنین‌جان (مجموعه شعر- افراز، 1396).

آهنین‌جان پس از یک‌دوره مبارزه با بیماری سرطان درگذشت.

 

منابع: