مصطفی گرگین زاده

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۸ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۱۲ توسط Nazanin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مصطفى گرگین‌‏زاده (تهران 1301ش- تهران 14 مهر 1388ش)

مصطفی گرگین‌زاده
زادروز تهران 1301ش
درگذشت تهران 14 مهر 1388ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل مدرسه‌ی موزیك نظام  
شغل و تخصص اصلی نوازنده‌ی ترومپت، آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر
سبک سنتی
آثار بردی از یادم
گروه مقاله موسیقی
خویشاوندان سرشناس محمدرضا گرگین‌زاده (برادرزاده)؛ مرتضی گرگین‌زاده (برادر)
مصطفی گرگین‌زاده
مصطفی گرگین‌زاده


نوازنده‌ی ترومپت، آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر ایرانی. برادر بزرگش، مرتضى گرگین‏‌زاده، هم از موسیقی‌دانان معروف دوره‌ی پهلوی بوده است. مصطفى پس از پایان دوره‌ی تحصیلات ابتدایى، طبق قراردادی که باید بعد از تحصیلات مدتی برای ارتش خدمت می‌کرد، وارد مدرسه‌ی موزیک نظام شد و تحت نظر غلامرضا مین‏‌باشیان، محمد ایروانى، نحمد نجمی و سرهنگ نوائى به فراگیری نت و نوازندگی پرداخت. در سال 1324 از ارتش استعفا داد. در سال 1325 با همکاری على‏‌محمد خادم میثاق و مرتضى حنانه به اجراى برنامه‏‌هایی در تئاتر «فرهنگ» پرداخت.

گرگین‌زاده از اوایل سال 1326 با معرفی و پیشنهاد مهدى خالدى با ارکستر رادیو همکارى داشته. این ارکستر با حضور هنرمندانی چون دلکش (خواننده)، مهدى خالدى (نوازنده‌ی ویولن و سرپرست ارکستر)، على زاهدى (نوازنده‌ی تنبک)، مصطفى کسروى (نوازنده‌ی پیانوفریدون حافظى (نوازنده‌ی تار)، مصطفى گرگین‏‌زاده (نوازنده‌ی ترومپت) و اسماعیل نواب‏‌صفا (شاعر و ترانه‌سرا) تشکیل شده است. او در این دوره با راهنمایی‌های خالدی ردیف‌های موسیقی را نیز فراگرفته. در ابتداى سال 1333 به اتفاق مرتضى گرگین‌‏زاده به سرپرستى ارکستر شماره‌ی 2 رادیو ایران انتخاب شد. در اواخر دهه‌ی 1330 به خاطر درگیری با مسئولان وقت از رادیو اخراج و به اداره‌ی ارتباطات راه‌‏آهن دولتى ایران منتقل و در خرمشهر مشغول خدمت می‌شود. در سال 1344 به راه‌‏آهن شمال ایران (به ‏نام «پل سفید») منتقل شد و به سمت سرپرستى ارتباطات برون‌شهرى آن منطقه به کار پرداخت. گرگین‌زاده در سال 1359 از خدمات راه‌‏آهن دولتى جمهورى اسلامى ایران بازنشسته شده است. او در طول سال‌های فعالیتش در رادیو، با ارکسترهاى ابراهیم منصورى، مهدى خالدى، حبیب‌‏اللَّه بدیعى، لطف‏‌اللَّه مجد، على تجویدى، حسین تهرانى و با بسیاری از هنرمندان ایران همکارى داشته‏. گرگین‌زاده جز ساز تخصصی‌اش (ترومپت) با نواختن فلوت، کلارینت، سه‌‏تار و سنتور هم آشنایی داشته. او تنبک را نزد استاد حسین تهرانى فراگرفته.

مصطفی گرگین‌زاده تعدادی آهنگ نیز در رادیو ساخته که توسط ارکستر شماره‌ی 2 و غالبا با صدای دلکش اجرا شده‌اند. از جمله‌ی این آهنگ‌ها می‌توان به تصنیف معروف «بردی از یادم» اشاره کرد. مهمترین ویژگی‌ کار گرگین‌زاده نواختن ترومپت با لحن ایرانی بود، کاری که ابوالحسن صبا و حسین یاحقی در زمینه‌ی ویلن صورت دادند و از این ساز فضایی ایرانیزه ارائه دادند.

محمدرضا گرگین‌زاده (آهنگ‌ساز، نوازنده و مدرس ویولن، ناشر، مؤلف و مترجم موسیقی) برادرزاده‌ی او بوده است. مصطفی گرگین‌زاده به خاطر کهولت سن و ابتلا به سرطان درگذشت و در قطعه‌ی هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.

مقاله‌ی گرگین‌زاده، خانواده نیز دیده شود.