توماس کریستین داوید

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

توماس کریستین داوید (ولس ۲۲ دسامبر ۱۹۲۵م- وین ۱۹ ژانویه ۲۰۰۶م) Thomas Christian David

توماس کریستین داوید
Thomas Christian David
زادروز ولس ۲۲ دسامبر ۱۹۲۵م
درگذشت وین ۱۹ ژانویه ۲۰۰۶م
محل زندگی آلمان- اتریش
ملیت اتریشی
تحصیلات و محل تحصیل مدرسه‌ی سنت توماسِ لایپزیگ؛ دانشگاه موسیقی و هنرهای نمایشی وین  
شغل و تخصص اصلی آهنگ‌ساز، رهبر ارکستر و نوازنده‌
سبک کلاسیک
آثار آتوسا، دختر کوروش (آهنگ‌ساز و رهبر)؛ نوروز تو راهه (رهبر ارکستر)
گروه مقاله موسیقی
خویشاوندان سرشناس منصوره قصری (همسر)
توماس کریستین داوید (سمت راست تصویر) و برادرش
توماس کریستین داوید (سمت راست تصویر) و برادرش


آهنگ‌ساز و رهبر برجسته‌ی ارکستر و نوازنده‌ی اتریشی. در خانواده‌ای که همه آهنگ‌ساز و موسیقی‌دان بوده‌اند به دنیا آمد. در سال ۱۹۳۴ با پدر، یوهان نپموک داوید[۱]، و مادرش به آلمان مهاجرت کرد. پس از فارغ‌التحصیلی از مدرسه‌ی سنت توماسِ[۲] لایپزیگ[۳]، در کنسرواتوار لایپزیگ[۴] و در موتسارتیومِ[۵] سالزبورگ[۶] تدریس کرد. در سال ۱۹۴۸ به شهر اشتوتگارت[۷] نقل مکان کرد و در رشته‌ی موسیقی‌شناسی[۸] تحصیلاتش را ادامه داد. ادامه‌ی تحصیلات و فعالیت‌های او از سال ۱۹۵۷ در دانشگاه موسیقی و هنرهای نمایشی[۹] وین بوده است.

کریستین داوید پس از ازدواج با منصوره قصری، خواننده‌ی برجسته‌ی ایرانی، به ایران آمد و ضمن تدریس در دانشگاه تهران، چندین اپرای شاخص را با همکاری همسرش و اشخاصی چون حسین سرشار، اولین و ثمین باغچه‌بان و لیلی سرکیسیان بر صحنه برد. همچنین او طی سال‌های محدود زندگی و فعالیتش در ایران (نیمه‌ی دوم دهه‌ی 1340 و اوائل دهه‌ی 1350) شاگردان شاخصی چون حشمت سنجری، حسین دهلوی، مصطفی کمال پورتراب، احمد پژمان، مهران روحانی، شاهین فرهت، فریدون شهبازیان، علی رهبری، اردشیر روحانی، محمد سریر، پیمان سلطانی، هومن خلعتبری، کیاوش صاحب‌نسق و شاهین یوسف‌زمانی را در زمینه‌ی آهنگ‌سازی و رهبری ارکستر آموزش داده و نقش بسیار مهمی در توجه چند نسل از موسیقی‌دانان ایرانی به موسیقی کلاسیک داشته است.

از فعالیت‌های مهم کریستین داوید می‌توان به رهبری گروه کر آکادمی موسیقی وین، رهبری ارکستر ملی ایران (1346 تا ۱352)، رهبری ارکستر مجلسی تلویزیون ملی ایران، تدریس در دانشگاه تهران، استادی موسیقی و آهنگ‌سازی در آکادمی موسیقی وین، ریاست انجمن آهنگ‌سازان اتریش (۱۹۸۶ تا ۱۹۸۸)، رهبری ارکستر سمفونیک رادیو برلین (۱۹۸۰ تا ۱۹۹۵) و کارگردان هنری خانه‌ی اپرای قاهره (۱۹۹۲) اشاره کرد.

کریستین داوید پس از مراجعت از ایران، در زمینه‌ی آموزش هنرجویان ایرانی‌ای که در اتریش تحصیل می‌کرده‌اند و همچنین مشارکت در تولید آثار موسیقیایی، همکاری‌های زیادی کرده است.

از جمله فعالیت‌های دیگر او می‌توان به اجرا و رهبری آلبوم‌ رنگین کمون (اثر ثمین باغچه‌بان) و آلبوم بیژن و منیژه (اثر حسین دهلوی) توسط ارکستر سمفونیک رادیو وین اشاره کرد. مشهورترین اثر او که بارها اجرا و ضبط شده، سیمفونیا کنسرتانت[۱۰] است که برای سه تک‌نواز (پیانو، ویولن و کلارینت) نوشته شده است. برخی اپراها: آتوسا، دختر کوروش (آهنگ‌ساز و رهبر: توماس کریستین داوید- نویسنده: منوچهر شیبانی- با حضور گروه کر، حسین سرشار، منصوره قصری، احمد پارسی و اولین باغچه‌بان- اجرا در تالار رودکی، 1346) و نوروز تو راهه (اثری از ثمين باغچه‌بان- رهبر ارکستر: توماس كريستين داويد- خوانندگان: منصوره قصری و اولین باغچه‌بان).


منابع:



  1. Johann Nepomuk David
  2. St. Thomas School
  3. Leipzig
  4. Leipzig Conservatory
  5. Mozarteum
  6. Salzburg
  7. Stuttgart
  8. musicology
  9. University of Music and Performing Arts
  10. Sinfonia Concertante