پرتو بیضایی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۵:۲۳ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرتو بیضایی
زادروز کاشان 1284ش
درگذشت تهران 25مهر 1348ش
ملیت ایرانی
شغل و تخصص اصلی شاعر
شغل و تخصص های دیگر پژوهشگر ادبیات
سبک کلاسیک
آثار دیوان اشعار (با تصحیح و مقدمه و اهتمام محسن حافظی کاشانی- 1363)
گروه مقاله ادبیات فارسی

پرتو بیضایی (کاشان 1284ش- تهران 25مهر 1348ش)

 

(نام اصلی: حسین بیضایی آرانی) شاعر و پژوهشگر ایرانی. در آرانِ کاشان، در خانواده‌ای ادیب به دنیا آمد. پدرش، علی‌محمد ادیب بیضایی، جدّش، میرزا محمدرضا- متخلص به ابن روح- و جد بزرگش، ملا محمد آرانی- متخلص به روح‌الامین-، همگی از شاعران عارف‌مسلک زمان خود بودند. در کودکی، همراه خانواده‌اش از آران به کاشان مهاجرت کرد. تحصیلات ابتدایی را نخست نزد پدرش و سپس در مدارس کاشان گذراند. از پانزده سالگی، به سرودن شعر پرداخت و تخلّص «پرتو» را انتخاب کرد. در سال ۱۳۱۴ به تهران مهاجرت کرد و در شهربانی کل کشور استخدام شد.

در تهران، او سال‌ها در محضر عباس_اقبال_آشتیانی، وحید دستگردی و ادبای دیگر آموزش دید. در این دوره، پرتو در «انجمن ادبی حکیم نظامی» با وحید دستگردی همکاری داشته است. او به سبک قدما می‌نوشت و اشعارش شامل غزل، قصیده، مسمّط، قطعه و رباعی است، هرچند که بیشتر غزل‌سرا بود و غزل‌هایش نیز تلفیقی از سبک هندی و سبک عراقی است. پرتو در ساختن مادّه تاریخ مهارت داشت. به فرهنگ و ادبیات عامه علاقه‌مند بود و در اشعارش، ترکیبات و تعبیرات و اصطلاحات عوام را با مهارت به کار می‌برد. پرتو بیضایی علاوه بر شعر، آثار پژوهشی (اعم از کتاب و مقاله) نیز دارد. مقالات او عمدتاً در مجلات ارمغان، یغما و یادگار منتشر شده‌اند و دیوان اشعارش هم در سال 1363  (با تصحیح و مقدمه و اهتمام محسن حافظی کاشانی) چاپ و نشر یافته است. پیکر پرتو بیضایی در گورستان فیض کاشان به خاک سپرده شده است.

 

گزیدۀ کتاب‌شناسی:

گردآوری دیوان ادیب بیضایی (چاپ ۱۳۲۷)؛ جمع‌آوری و تصحیح دیوان کلیم کاشانی (چاپ ۱۳۳۶)؛ تاریخ ورزش باستانی ایران، زورخانه (چاپ ۱۳۳۷)؛ جمع‌آوری و تصحیح دیوان صباحی بیدگلی، شاعر سده دوازدهم (چاپ ۱۳۳۸ش )؛ جمع‌آوری و تصحیح دیوان قصاب کاشانی (چاپ ۱۳۳۸) و تصحیح مثنوی قضا و قدر، از سلیم تهرانی (چاپ ۱۳۴۱).

 

منابع: