سرزمین خورشید (فیلم سینمایی)
Land of the Sun (movie)
فیلم بلند سینمایی به کارگردانی احمدرضا درویش، تولید سال 1375ش. این فیلم در پانزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر جز سه رشته در تمام رشتهها نامزد دریافت جایزه بوده است. درویش در سرزمین خورشید ماجرای حصر خرمشهر و اقداماتی که جهانآرا برای نجات بیماران با آمبولانس انجام داده را به تصویر کشیده است. سرزمین خورشید در جشنواره فیلم فجر و جشن خانه سینما جوایز زیادی را به دست آورد. نقشهای اصلی فیلم را خسرو شکیبایی و گلچهره سجادیه بازی کردهاند و محمد آلادپوش فیلمبرداریاش را به عهده داشته.
مدت فیلم: 90 دقیقه
خلاصۀ داستان
با شروع جنگ، بیمارستانی در خرمشهر به محاصرۀ دشمن درمیآید و از هوا و زمین مورد هجوم قرار میگیرد. محمد جهانآرا، فرمانده جوان سپاه خرمشهر، پیشنهاد میکند مجروحان و پزشکان با یک آمبولانس و لندرور، به دنبال جیپ به غنیمنت گرفته شده که در آن رزمندگان راه را باز میکنند، از بیمارستان خارج شوند. در شهر، نیروهای عراقی که در حال تسخیر شهر هستند، مقابل آنها ظاهر میشوند و رزمندگان برای نجات دادن سرنشینان آمبولانس و لندرور، با عراقیها درگیر شده و کشته میشوند و سرنشینان لندرور نیز به اسارت درمیآیند و شهید میشوند. سرنشینان آمبولانس که نجات یافتهاند، در اطراف شهر سرگردان میشوند و راه را گم میکنند. در میان آنها، رانندۀ آمبولانس، دکتر کسری، یک ناخدا، یک زن که شوهرش رئیس گمرک خرمشهر بوده و کشته شده، مردی که مدام به فکر تسلیم شدن و نجات پولهایش است و یک امدادگر به نام هانیه که دو نوزاد را با خود آورده، حضور دارند. افسر عراقی که در اطراف بیمارستان به اسارت درآمده هم با آنهاست. در کنار رودی، جعبۀ حامل دو نوزاد به روی آب میافتد و وقتی راننده برای نجات دادن بچهها خود را به آب میزند، نیروهای عراقی از آن طرف رود او را میکشند. دو نوزاد نجات مییابند، اما یکی از آنها بین راه میمیرد. شش همسفر به جادهای میرسند و تصمیم میگیرند به دو گروه تقسیم شوند: دکتر کسری، هانیه و اسیر عراقی به همراه نوزاد به یک سمت میروند و سه نفر باقیمانده به سمتی دیگر. دکتر کسری و همراهانش به یک ریوی عراقی میرسند و پشت آن سوار میشوند. در این بین آنها شاهد بردن سه همسفر قبلی خود هستند که توسط عراقیها به اسارت گرفته شدهاند. در کنار رود، اسیر عراقی به دکتر کسری قایقی را نشان میدهد تا با آن بگریزند. کسری و هانیه خود را به قایق میرسانند و پس از ساکت کردن نوزاد، اسیر عراقی را بر جا میگذارند و خود دور میشوند. صبح فردا قایق آنها هدف گلولۀ هواپیمای دشمن قرار میگیرد. کسری و هانیه ناچار میشوند قایق را ترک کنند و نوزاد را درون جعبهای در رودخانه رها کنند. صدای مارش در دوردست، نوید پیروزی را در آینده میدهد.
برخی از جوایز
- جایزۀ ویژۀ هیأت داوران بهترین فیلم، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن (گلچهره سجادیه)، سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری، سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن، سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه، سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری و سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه از پانزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر (1375)
- تندیس زرین بهترین فیلم، بهترین فیلمبرداری، بهترین طراحی صحنه و لباس، بهترین بازیگر نقش دوم مرد (سعید پورصمیمی)، بهترین بازیگر نقش اول زن و بهترین صدای فیلم (جهانگیر میرشکاری) از اولین دوره جشن خانه سینما (1376)
برخی از بازیگران و عوامل تولید
نویسنده: احمدرضا درویش
تهیهکنندگان: احمدرضا درویش و نورالدین حجازی
مدیر فیلمبرداری: محمد آلادپوش
تدوینگر: عباس گنجوی
آهنگساز: بابک بیات
صدابرداران: ساسان باقرپور و جهانگیر میرشکاری
صداگذار: جهانگیر میرشکاری
طراح صحنه و لباس: امیرحسین اثباتی
طراح چهرهپردازی: مهران روحانی
جلوههای ویژه: محسن روزبهانی
بازیگران: خسرو شکیبایی؛ گلچهره سجادیه؛ سعید پورصمیمی؛ محمود پاکنیت؛ محمدرضا مشاکزاده؛ محسن زهتاب؛ ابوالفضل صدیقشریف؛ فخرالدین صدیقشریف؛ اصغر نقیزاده