تیاتر تهران

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نمای قدیمی تیاتر نصر

تئاتر تهران

(یا: تئاتر نصر) تئاتری در خیابان لاله‌زار و در محل سابق تالار گراندهتل. در ۱۳۱۹ش به‌همت سیدعلی نصر، احمد دهقان و عنایت‌الله شیبانی افتتاح شد. فارغ‌التحصیلان هنرستان هنرپیشگی تهران در این تالار با کارگردانی فضل‌الله بایگان، معزدیوان فکری، رفیع حالتی، هایک کاراکاش، علی دریابیگی، هنریک استپانیان، علی‌اصغر گرمسیری و نصرت‌الله محتشم به‌اجرای نقش می‌پرداختند. گروه‌های نصر، تهران، دریابیگی و بالۀ مادام اسکامپی در این تالار برنامه اجرا کرده‌اند.

برخی از بازیگران تئاتر تهران عبارت بودند از مرسده و هایده بایگان، صادق بهرامی، هوشنگ بهشتی، پرخیده، خیرالله تفرشی‌آزاد، ایران دفتری، عصمت صفوی، عطاالله زاهد، هوشنگ سارنگ، ناهید سرفراز، مجید محسنی، اکبر مشکین، نیکتاج صبری و عزت‌الله مقبلی. و از جمله نمایش‌هایی که در این محل اجرا شد نیز عبارت‌اند از عروسک پشت پرده، اثر رفیع حالتی؛ رستم و سهراب، جنگ عروس و مادرشوهر، عروسی فیگارو، اثر بومارشه؛ اپرت لیلی و مجنون، اثر محمدجواد تربتی؛ احتکار شوهر، میشل استروگوف، فاجعۀ رمضان، دلدادۀ گیج، احمق‌تر از احمق، خواب‌های طلایی، اثر معزدیوان فکری؛ بارگاه معاویه، نادرشاه و ستاره، و کوزۀ عسل.

نام این تئاتر در ۱۳۲۹ش، پس از کشته ‌شدن احمد دهقان، به تئاتر دهقان تغییر یافت؛ این تئاتر چندی بعد طعمۀ آتش‌ شد که در بازسازی، و پس از فوت سیدعلی نصر، تئاتر نصر نام گرفت. چند سال بعد سالن تابستانی آن‌ را مسقف کردند و نام تئاتر دهقان بر آن نهادند. اغلب نمایش‌هایی که در سالن تابستانی و زمستانی اجرا می‌شدند، مشترک بودند. هر دو تماشاخانه تا ۱۳۵۷ دایر بودند؛ اما اعتبار سابق را نداشتند و در زمرۀ «تئاترهای لاله‌زاری» قرار گرفته بودند.

بعد از انقلاب، سالن مدتی میزبانِ تئاترهای ایدئولوژیک آن دوران شد و به مرور، و با روشن شدن چراغ‌فروشی‌های لاله‌زار، تماشاخانه‌ها و سینماهای لاله‌زار هم کم‌کم متروک شدند و تئاتر نصر هم برای بیش از سی سال خالی و انبارواره ماند. این ساختمان پس از تعمیراتی مختصر در اردیبهشت 1398ش به‌عنوان مکانی برای گردهمایی اهالی تئاتر بازگشایی شد.