خلیل شهر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
{{الگو: جعبه اطلاعات شهر ایران|نام فارسی=|نام لاتین=Khalil Shahr|نام‌ قدیمی=|نام دیگر=|استان=مازندران|شهرستان=|بخش=بخش مرکزی|موقعیت=شمال شرقی استان مازندران؛ در 8کیلومتری شرق شهر بهشهر، 73کیلومتری شمال شرقی ساری و 351کیلومتری شمال شرقی تهران|جمعیت=۱۹٬۴۲۱نفر (1395ش)|نوع اقلیم=معتدل مایل به گرم و نیمه‌مرطوب|ارتفاع از سطح دریا=105متر|تولیدات و صنایع مهم=برنج، گندم، جو، سویا، انار،‌ مرکبات و بنشن|برخی بناهای مهم=|شهر ها و آبادی های مهم=}}
خلیل‌شهر  (Khalil Shahr)
خلیل‌شهر  (Khalil Shahr)


واقع در شمال شرقی استان مازندران، در بخش مرکزی شهرستان بهشهر. در 8کیلومتری شرق شهر بهشهر، 73کیلومتری شمال شرقی ساری و 351کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد. از شمال به خلیج گرگان، از جنوب به دامنۀ کوه جهان مورا، از شرق به بخش کلباد گلوگاه و از غرب به روستای پاسند حومه بهشهر محدود می‍‌شود. اقلیم این شهر معتدل مایل به گرم و نیمه‌مرطوب و ارتفاع آن از سطح دریا 105متر است. جمعیت این شهر ۱۹٬۴۲۱نفر (1395ش) است. رودخانۀ کلاک از میان آن می‌گذرد و مهم‌ترین محصولات کشاورزی شهر برنج، گندم، جو، سویا، انار،‌ مرکبات و بنشن است. خلیل‌شهر کارخانه‌های نئوپان، ریسندگی و بافندگی، صنایع پلاستیک، تولید آرد گندم، تولید آجر سفال و تولید ادوات کشاورزی دارد. مردم خلیل‌شهر به گویش‌ طبری سخن می‌گویند.        
واقع در شمال شرقی استان [[مازندران]]، در بخش مرکزی [[بهشهر، شهرستان|شهرستان بهشهر]]. در 8کیلومتری شرق [[بهشهر، شهر|شهر بهشهر]]، 73کیلومتری شمال شرقی [[ساری، شهر|ساری]] و 351کیلومتری شمال شرقی [[تهران، شهر|تهران]] قرار دارد. از شمال به [[گرگان، خلیج|خلیج گرگان]]، از جنوب به دامنۀ کوه جهان مورا<ref>Jahān Mūrā</ref>، از شرق به بخش کلباد<ref>Kolbad</ref> [[گلوگاه]] و از غرب به روستای پاسند<ref>Pasand</ref> حومه بهشهر محدود می‌شود. اقلیم این شهر معتدل مایل به گرم و نیمه‌مرطوب و ارتفاع آن از سطح دریا 105متر است. جمعیت این شهر ۱۹٬۴۲۱نفر (1395ش) است. رودخانۀ کلاک<ref>Kalak</ref> از میان آن می‌گذرد و مهم‌ترین محصولات کشاورزی شهر برنج، گندم، جو، سویا، انار،‌ مرکبات و بنشن است. خلیل‌شهر کارخانه‌های نئوپان، ریسندگی و بافندگی، صنایع پلاستیک، تولید آرد گندم، تولید آجر سفال و تولید ادوات کشاورزی دارد. مردم خلیل‌شهر به گویش‌ طبری سخن می‌گویند.                                                                      


'''تاریخچه'''  
'''تاریخچه'''  


این شهر در گذشته روستایی به نام خلیل‌محله از توابع دهستان‌های پنج‌هزاره/ پنجاه‌هزار بخش گلوگاه بود. در سال 1384ش خلیل‌شهر با پیوستن روستاهای ملامحله، گَتِ زمین، رباط، مالی‌کلا، کشیرخیل، عموزادمحله، علمدارمحله، رکاوند و کلاک ایجاد شد. مرکز خلیل‌شهر بین محله رباط و علمدارمحله ‌است. طایفه‌های ایل خلیل از روستای استاجنان بهشهر به محل کنونی خلیل‌شهر کوچیدند. چارلز اف مکنزی/ Charles Francis MacKenzie، دیپلمات و نویسندۀ انگلیسی در گزارش سفر 1858م (به نقل از کتاب سفرنامۀ شمال) از آن به نام خلیل‌خیل، ناصرالدین‌‌شاه در گزارش سفر 1282ق، خلیل‌آباد و یاسنت لویی رابینو/ Hyacinth Louis Rabino، خاورشناس فرانسوی و سرکنسول بریتانیا در شهر رشت در گزارش سفر 1288 - 1299ش (به نقل از کتاب مازندران و استراباد) خلیل‌محله از دهات اشرف یاد کرده‌ است.   
این شهر در گذشته روستایی به نام خلیل‌محله از توابع دهستان‌های پنج‌هزاره/ پنجاه‌هزار بخش گلوگاه بود. در سال 1384ش خلیل‌شهر با پیوستن روستاهای ملامحله، گَتِ زمین، رباط، مالی‌کلا، کشیرخیل، عموزادمحله، علمدارمحله، رکاوند و کلاک ایجاد شد. مرکز خلیل‌شهر بین محله رباط و علمدارمحله ‌است. طایفه‌های ایل خلیل از روستای استاجنان بهشهر به محل کنونی خلیل‌شهر کوچیدند. چارلز اف مکنزی<ref>Charles Francis MacKenzie</ref>، دیپلمات و نویسندۀ انگلیسی در گزارش سفر 1858م (به نقل از کتاب سفرنامۀ شمال) از آن به نام خلیل‌خیل، ناصرالدین‌‌شاه در گزارش سفر 1282ق، خلیل‌آباد و یاسنت لویی رابینو<ref>Hyacinth Louis Rabino</ref>، خاورشناس فرانسوی و سرکنسول بریتانیا در شهر رشت در گزارش سفر 1288 - 1299ش (به نقل از کتاب مازندران و استراباد) خلیل‌محله از دهات اشرف یاد کرده‌ است.   
----
----
[[رده:جغرافیای ایران]]
[[رده:مازندران]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۸ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۴۹

خلیل شهر
کشور پرونده:Flag of Iran.svg ایران
استان مازندران
بخش بخش مرکزی
جمعیت ۱۹٬۴۲۱نفر (1395ش)
موقعیت شمال شرقی استان مازندران؛ در 8کیلومتری شرق شهر بهشهر، 73کیلومتری شمال شرقی ساری و 351کیلومتری شمال شرقی تهران
نوع اقلیم معتدل مایل به گرم و نیمه‌مرطوب
ارتفاع از سطح دریا 105متر
تولیدات و صنایع مهم برنج، گندم، جو، سویا، انار،‌ مرکبات و بنشن
نام لاتین Khalil Shahr

خلیل‌شهر (Khalil Shahr)

واقع در شمال شرقی استان مازندران، در بخش مرکزی شهرستان بهشهر. در 8کیلومتری شرق شهر بهشهر، 73کیلومتری شمال شرقی ساری و 351کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد. از شمال به خلیج گرگان، از جنوب به دامنۀ کوه جهان مورا[۱]، از شرق به بخش کلباد[۲] گلوگاه و از غرب به روستای پاسند[۳] حومه بهشهر محدود می‌شود. اقلیم این شهر معتدل مایل به گرم و نیمه‌مرطوب و ارتفاع آن از سطح دریا 105متر است. جمعیت این شهر ۱۹٬۴۲۱نفر (1395ش) است. رودخانۀ کلاک[۴] از میان آن می‌گذرد و مهم‌ترین محصولات کشاورزی شهر برنج، گندم، جو، سویا، انار،‌ مرکبات و بنشن است. خلیل‌شهر کارخانه‌های نئوپان، ریسندگی و بافندگی، صنایع پلاستیک، تولید آرد گندم، تولید آجر سفال و تولید ادوات کشاورزی دارد. مردم خلیل‌شهر به گویش‌ طبری سخن می‌گویند.

تاریخچه

این شهر در گذشته روستایی به نام خلیل‌محله از توابع دهستان‌های پنج‌هزاره/ پنجاه‌هزار بخش گلوگاه بود. در سال 1384ش خلیل‌شهر با پیوستن روستاهای ملامحله، گَتِ زمین، رباط، مالی‌کلا، کشیرخیل، عموزادمحله، علمدارمحله، رکاوند و کلاک ایجاد شد. مرکز خلیل‌شهر بین محله رباط و علمدارمحله ‌است. طایفه‌های ایل خلیل از روستای استاجنان بهشهر به محل کنونی خلیل‌شهر کوچیدند. چارلز اف مکنزی[۵]، دیپلمات و نویسندۀ انگلیسی در گزارش سفر 1858م (به نقل از کتاب سفرنامۀ شمال) از آن به نام خلیل‌خیل، ناصرالدین‌‌شاه در گزارش سفر 1282ق، خلیل‌آباد و یاسنت لویی رابینو[۶]، خاورشناس فرانسوی و سرکنسول بریتانیا در شهر رشت در گزارش سفر 1288 - 1299ش (به نقل از کتاب مازندران و استراباد) خلیل‌محله از دهات اشرف یاد کرده‌ است.


  1. Jahān Mūrā
  2. Kolbad
  3. Pasand
  4. Kalak
  5. Charles Francis MacKenzie
  6. Hyacinth Louis Rabino